400D soft + obracanie zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kartun

400D soft + obracanie zdjęć

A więc mój problem dotyczy problemów z softem, co moim zdaniem ma też coś wspólnego z prpblemem z obracaniem zdjęć. Czytałam wszystkie tematy na forum poruszane na ten temat, ale niestety nic nie pomogło, więc zakładam nowy watek.

Mam EOSa 400D, zainstalowałam soft z płyty - CameraWindow niekompatybilny z spretem, wieć uaktualniłam ze strony, ale nadal to samo. Obecnie zgrywam fotki za pomocą EOS Utility.

Problemem jest to, że aparat obraca mi fotki, na podglądzie w aparacie jest ok, ale po zgraniu miniaturki + same zdjęcia na podglądzie nie sa obrócone, natomiast jak wrzuce je np. do Photoshop'a to wszystko ok. Chodzi o to, że nie chciałabym ich obracać w Windosowskim przeglądzie obrazów, bo fotka traci na jakości, a skoro w EXIFIE zapisane jest, że zdjęcie powinno byc obrócone tylko podgląd obrazów xp tego nie umie 'przeczytać' to nie wiem jak sobie z tym poradzić. Może to wina tego, że powinnam fotki zgrywać przez CameraWindow i wtedy by było ok? ALe jak zrobić to tak, żeby działało?

Obecnie nie pojawia mi sie po podłączeniu aparatu nawet okno startowe (wcześniej się pojawiało).

Co robić? Był ktoś już w podobnej sytuacji?
  • coca
    Bywalec
    • 2008
    • 181

ja bym polecil kupic czytnik kart, nie rozwiaze to chyba problemow z polozeniem zdjecia ale o wiele lepiej i szybciej sie zgrywa fotki z aparatu niz przez kabel
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

• kartun

szybkość nie jest problemem, chodzi mi wyłącznie o obracanie

Komentarz

• coca
        Bywalec
        • 2008
        • 181

mam ten sam problem ale jakos mi nie przeszkadza po zgraniu zaznaczam wszystkie fotki z Shiftem ktore chce obrucic chwilke czekania i zrobione bardziej mnie wkurzalo zgrywanie. Moze ktos sie znajdzie kto wyjasni to o co pytasz bo tez jestem ciekaw
        50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

• marek808
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 48

proponuję użyć programu który będzie umiał przeczytać co trzeba z EXIF-a.

polecam darmowy IrfanView http://www.irfanview.com/

w opcjach tylko trzeba włączyć automatyczne obracanie jpeg-a:

Options > Properties/Settings > zakładka JPG/PCD/GIF > zaznaczamy opcję Auto-rotate image according to EXIF info(if available)
          300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Komentarz

• kartun

źle mnie zrozumiano. nie poszukuje programu, który poprawnie mi pokaże fotki (jak już napisałam, poprawnie odczytuje je Photoshop i np. ZoomBrowser, wiec nie potrzebuje instalowac innych). Chodzi mi o to, aby poprawnie się wyświetlały w podglądzie.

i byłabym wdzięczna za pomoc w tej kwestii

Komentarz

• firley
              Bywalec
              • 2006
              • 135

imho to wyłącz zupełnie obracanie i obracaj w ZoomBrowerserze - pełna kontrola.

Ps. W jakim podglądzie?
              Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...

Komentarz

• kartun

w Przeglądarce obrazów Windosowskiej, w tym, w czym sie domyślnie otwiera zdjęcie

/ swoją drogą - obracanie później w ZoomBrowserze tez nie jest wyjsciem bo przy robieniu zdjec tez jest wazny podglad w aparacie prwidlowy

Komentarz

• marek808
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 48

to czego potrzebujesz ,to żeby przy zgrywaniu zdjęć z aparatu zostały automatycznie obrócone , po to żeby programy takie jak podgląd obrazów i faxów które nie potrafią odczytać danych z exif-a na temat orientacji zdjęcia, wyświetlały je poprawnie, zgadza się ?
                  300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Komentarz

• kartun

dokładnie

Komentarz

• talarczyk
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 399

FastStone może automatycznie obrócić zdjęcia na podstawie EXIF-u.

Komentarz

• kartun

NIE SZUKAM PROGRAMU, KTÓRY POPRAWNIE ODCZYTA ZAPIS EXIF I WYŚWIETLI OBRÓCONE ZDJĘCIE.

prosze przeczytać co kolega napisał we wcześniejszym poście, a co ja poteiwrdziłam.

Komentarz

• firley
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 135

Wiem na czym polega problem, tak jak kolega opisał wcześniej. Miałem podobny problem na ubuntu, podgląd w nautliusie (przeglądarce) był odwrócony, a jak przychodziło co do czego, to w większości programów zdjęcia były i tak horyzontalnie położone. Dlatego zaproponowałem wcześniej wyłącznie opcji i ręczne obracanie, co dawało pewność.

Zamieszczone przez Zink
                          Dodam tylko, że aparat nie obraca zdjęcia, tylko zapisuje odpowiednią wartość do flagi Orientation w EXIFie. Interpretacja zależy już tylko od programu, który otwiera zjęcie. .

podobny topic: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18435

Zamieszczone przez kartun
                          swoją drogą - obracanie później w ZoomBrowserze tez nie jest wyjsciem bo przy robieniu zdjec tez jest wazny podglad w aparacie prwidlowy
                          a mi jakoś wygodniej z nieobróconym monitorek w aparacie też jest horyzontalny i zdjęcie horyzontalne ( i wertykalne nieodwrócone) bardziej się w niego wpasowuje i łatwiej dostrzec "coś"

Nie wiem jaki program to zrobi automatycznie. pogooglam.

/Edit:
                          chyba znalazłem

linki z cyberfoto, podobny problem: http://www.cyberfoto.pl/software/380...zdjec-czym.htm
                          Ostatnio edytowany przez firley; 4591.
                          Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...

Komentarz

• kartun

no ten lin z cyber-foto, identyczny problem, ale gościowi 'samo' sie naprawiło... sama nie wiem już co robić. głównie to tutaj opisują jak odtworzyć te zdjęcia prawidłowo, nie znalazłam nic, co pomogłoby mi naprawić wyświetlanie w podglądzie, ale słusznie ktoś napisał, że Canon w ten sposób zmuszna ludzi do korzystania ze swojego softu ;/

Komentarz

• talarczyk
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 399

Zamieszczone przez marek808
                              to czego potrzebujesz ,to żeby przy zgrywaniu zdjęć z aparatu zostały automatycznie obrócone , po to żeby programy takie jak podgląd obrazów i faxów które nie potrafią odczytać danych z exif-a na temat orientacji zdjęcia, wyświetlały je poprawnie, zgadza się ?
                              Programu, który potrafi zgrać zdjęcia i jednocześnie je obrócić nie znam. Można jednak przerzucić zdjęcia na dysk, a następnie za pomocą wspomnianego FastStone bezstratnie poobracać pionowe zdjęcia tak aby w Przeglądarce XP wyświetlał się poprawnie. Dodam tylko, że FS sam wykrywa, które zdjęcia obrócić, a które nie.

Komentarz

Pracuję...