Trial Photoshop Elements

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiaque
    Początki nałogu
    • 2007
    • 392

Tak czy siak program pod Windows XP powinien móc się zainstalować bez praw administratora, tak więc zapewne i bez praw do zapisu do boot sektora, czym dotychczas zajmowały się zresztą wirusy co najwyżej.

Hmm... ciekawe, gdzie by mógł się zapisać? W programie ładującym? W tablicy partycji?

Można to w sumie sprawdzić, tylko nie wiem, czy mam ochotę instalować coś, co zostawia tak trwałe ślady w komputerze bez pytania.

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Zamieszczone przez Vitez
      Pewnie w MBR się chowa (Master Boot Record):
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Master_Boot_Record

O właśnie jakoś tak mówili w supporcie adobe.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez Tomasz1972
        O właśnie jakoś tak mówili w supporcie adobe.
        To może wystarczy odpalić konsole odzyskiwania z płyty XP i dać fixmbr?
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• tomaj_2
          Bywalec
          • 2006
          • 247

Zamieszczone przez Misiaque
          Tak czy siak program pod Windows XP powinien móc się zainstalować bez praw administratora, tak więc zapewne i bez praw do zapisu do boot sektora, czym dotychczas zajmowały się zresztą wirusy co najwyżej.
          No nie do końca...małe programy jak np. GG to czemu nie..ale taki Photoshop ma sporo ustawień z których część powinna wylądować w gałęzi HKLM windy - tam bez admina nie da rady pisać.
          Wracając do boot sektora..512 bajtów...co oni mogą tam wpisać co by było weryfikowane to nie wiem...ale na moje to nie tędy droga. Dlaczego tak uważam Bo wg tego by wynikało, że jeśli coś nagrzebie w MBR (np zainstaluje linuxa, który wpakuje mi tam gruba) to usunę ten rzekomy wpis.

W sumie to dobrym pomysłem byłoby usunięcie boot sektora, tak jak Tomek G. zaproponował, albo poprzez linucha.
          Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
          Moje wypociny

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zamieszczone przez tomaj_2
            W sumie to dobrym pomysłem byłoby usunięcie boot sektora, tak jak Tomek G. zaproponował, albo poprzez linucha.
            dd if=/dev/zero of=/dev/sda
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• tomaj_2
              Bywalec
              • 2006
              • 247

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              dd if=/dev/zero of=/dev/sda
              He ..o count=1 i bs=512 to lepiej nie zapominać
              Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
              Moje wypociny

Komentarz

• marcello1976
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 18

Poniewaz mam rece, ktore psuja (zawodowe skrzywienie), to chyba bezpieczniej bedzie zainstalowac VirtualPC, zrobic maszyne z XP i tam potestowac... ;-)
                Korpus Canona i kilka końcówek do niego (też Canona)

Komentarz

• Misiaque
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 392

Nom, ale nie masz licencji :P Równie legalnie będzie ściągnąć pełną wersję PSa i przetestować

Komentarz

• beri
                    • 2007
                    • 6

Mam Pytanie do tych co już eksploatowali PS Elements. W związku z "dobrym przeliczeniem" i pojawieniem sie wersji 6 PL, jak jest wasza opinia o tym programie ? czy watro wydać te dwie i pół stówki ?

Beri

Komentarz

• RoboD
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 100

Zamieszczone przez tomaj_2
                      Wracając do boot sektora..512 bajtów...co oni mogą tam wpisać co by było weryfikowane to nie wiem...
                      Np. ustawiają jeden konkretny bajt (kilka/naście) na konkretną wartość. Installer sprawdza tę wartość, porównuje i ew. nie pozwala na kontynuację. Sposób na pozbycie się tego już koledzy zaproponowali - FIXMBR i cudów nie ma. Winda nic z poprzedniego zapisu normalnym sposobem nie przeczyta. Podobnie zresztą jak z dysku po pełnym formacie. Dodatkowo przyszło mi do głowy że Adobe może weryfikować IP, choć trzeba przyznać, że niezbyt to skuteczny sposób.

I jeszcze jedno, sektora MBR się nie usuwa. Polecenie fixbmr nadpisuje go standardową zawartością.
                      Pozdrawiam Robert
                      sigpic

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez RoboD
                        Dodatkowo przyszło mi do głowy że Adobe może weryfikować IP, choć trzeba przyznać, że niezbyt to skuteczny sposób.
                        W dobie ADSL i zmiennych IP taki sposób weryfikacji to głupota.

Komentarz

• robk1
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 34

Miałem jakieś 2 tygodnie zainstalowany CS z crackiem, kupiłem PSE6 i nie obyło się bez formatu, ale zwykłego. Może tworzy gdzieś na dysku plik, potem sprawdza co w nim jest zapisane i wg. tego weryfikuje (plik może się nazywać 123456 i nie musi mieć w nazwie adobe, lub np. photoshop).
                          Pozdrawiam Robert K.

Komentarz

Pracuję...