Photoshop i EPS - kto potestuje?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez mor_feusz
    No i mam 2 "zla" wiadomosc. W robocie mam PS CS (nie CS2 nie CS3) i XP PRO (wersja eng). Wlasnie zassalem te Twoje 2 pliki i moge otworzyc. Czyli dziala.
    Nie instalowalem zadnego innego PSa na kompie w robicie - na to mam licencje
    W PS - System info
    Adobe Photoshop Version: 8.0 (8.0x118)
    Operating System: Windows XP
    Version: 5.1 Service Pack 2
    Nie wiem jak to robił CS - CS2 i CS3 nie instaluje tych Font\Reqrd\... Co masz w tym folderze?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mor_feusz
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1370

Poniewaz sa 2 katalogi a w nich troche plikow to zrobilem ZIPa

A teraz po kolei:
      Otwieram plik w CS:
      a) 1wszy komunikat
      Restarize Generic EPS format
      i sa dane
      20.43cm x 29.28cm 72pixels/inch CMYK color
      b) drugi komunikat
      This file uses one or more fonts which are unavalible on this machine. Rasterize anyway?
      Klikam OK i mam "kolorowy zawrot glowy"

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Poniewaz sa 2 katalogi a w nich troche plikow to zrobilem ZIPa

...."
        Hmmmmmm..... dziwne - u mnie w folderze Fonts po instalcaji CS3 jest tylko folder ATM z dwoma małymi plikami. U ciebie jest ...\Base i \Cmaps ale po skopiowaniu ich do mnie nie działa.

U Ciebie wygląda to mocno inaczej. Pewnikiem CS robi to jeszcze inaczej niż PS 7.0 i CS2/3.

Tak czy inaczej Support Adobe w końcu przyznał, właśnie przed chwilą, że "jest coś na rzeczy" i że odtworzyli błąd u siebie - będą szukali "root cause" . Oni to wiążą z literkami PL przy systemie, podobnie jak Dominik. Ja wątpię bo na własne oczy widziałem Vista EN i CS3 extended EN i też nie chciało działać. Zooooooobaczymy co chłopcy z Adobe wymyślą

Janusz,

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

W domu zrobie jeszcze kopie z CS3 tego folderu i bedziesz mial okazje porownac. Pewnie cos chlopaki wymysla

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

U mnie otwiera bez problemu we wszystkich aplikacjach - ID, AI, PS, ale wcześniej używałem 2.0/10/7.0
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Jacek Kidoń
              Coś już napisał
              • 2005
              • 86

Zamieszczone przez Janusz Body
              Ja wątpię bo na własne oczy widziałem Vista EN i CS3 extended EN i też nie chciało działać. Zooooooobaczymy co chłopcy z Adobe wymyślą
              XP 64 EN, CS3 EXT EN , surowa instalacja. W cytowanym folderze AMT 2 pliki. I pliki EPS otworzyły się dopiero po skopiowaniu folderu Reqrd
              5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Komentarz

• Michu (Pentax)
                Początki nałogu
                • 2006
                • 306

W2K SP4, PL
                Elements 1.
                Otwiera bez problemu, rasteryzując uprzednio.
                Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• mor_feusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1370

Zamieszczone przez Janusz Body
                  Nie wiem jak to robił CS - CS2 i CS3 nie instaluje tych Font\Reqrd\... Co masz w tym folderze?
                  Na maszynie z Vista w c:\program files\common files\adobe\fonts - nie ma nic poza AMT gdzie w srodku siedza 2 pliki AUMProduct.cer oraz component.xml. I jak tam chlopaki z ADOBE? Poradzili sobie z Twoim problemem?

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

... I jak tam chlopaki z ADOBE? Poradzili sobie z Twoim problemem?
                    No na taką szybkość to nie ma co liczyć Mają teraz problemy z LR i ACR

Nie sądzę, żeby cokolwiek było w ciągu miesiąca. Obiecali, że "dadzą znać". Z reguły priorytet mają te bugi, które dotyczą dużej grupy userów. EPSami to naprawdę mało się zajmuje a jeszcze mniej wie co to takiego

Dzięki wszystkim za udział w testach - dzięki temu miałem możliwość "udowodnienia", że to nie tylko u mnie tak jest. Standardowe zachowania wszystkich supportów są takie same - odesłać do Gatesa

Janusz,

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

Zrobilem "glupi test". Otworzylem w swoim CS3 i zapisalem jako EPS (a ze nie mam z tym doswiadczenia to kliknalem zapisz tylko bez zadnych dodatkowych opcji). Plik wyslalem na maila. Sproboj otworzyc.

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zrobilem "glupi test". Otworzylem w swoim CS3 i zapisalem jako EPS (a ze nie mam z tym doswiadczenia to kliknalem zapisz tylko bez zadnych dodatkowych opcji). Plik wyslalem na maila. Sproboj otworzyc.
                        Pliki EPS moga być zapisane w dwóch postaciach - 1. Skrypt 2.Zrastrowane

Zaletą pierwszej formy jest rozmiar pliku - to tylko 34 kb bo to opis "słowny" co jest w obrazie. Wada - potrzebuje parsera, który potrafi to zinterpretować.

Druga forma to już po zrastrowniu - plik robi się 3.04 Mb - ogromny w porównaniu ze skryptem. Za to ten jest łatwiejszy w otwarciu.

Ten mój EPS to skrypt i z tym CS3 sobie nie radzi bo mu brakuje prawdopodobnie definicji substytutów fontów, których nie ma w Windows. (To tylko mój domysł)

Ten Twój to już po zrastrowaniu. Duuuuuży.

Mój Photoshop już wszystko otwiera - skryptowe EPSy też - dzięki ogromnej pomocy Tomasza1972 - Dzięki bardzo

EDIT: Trzeba albo zainstalować PS 7.0 i potem go wywalić zostawiając biblioteki albo skopiować pliki z folderu - tj. cały folder:

Program Files\Common Files\Adobe\Fonts\Reqrd

z PS 7.0 i wszystko działa jak trzeba.
                        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...