Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie.
Chciałbym się was zapytać dzięki jakiemu programowi, mógłbym swoje fotografie dostosować do rozmiarów, które wywołują firmy. Np. do rozmiaru 10x15 czy też 20x30 ? Mam również Photo Shop lecz tam w zależności od rozdzielczości zdjęcia, rozmiary wychodzą różne. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Mam również Photo Shop lecz tam w zależności od rozdzielczości zdjęcia, rozmiary wychodzą różne. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Bardzo przepraszam ale to niestety bzdura w PS-ie możesz zrobić wszystko jeśli chodzi o kadrowanie i zmiane wymiarów, należy tylko wiedzieć, gdzie co wpisać bo na oko to facet w szpitalu.... I dobra rada, zanim pokadrujesz do np 10/15 to w labie dowiedz się o dokładny rozmiar papieru bo są różnice w mm a potem zdziwienie bo pan w labie przeoczył a ty masz uciętą fotkę, jak jest bystry to zrobi z paskiem (marginesem) ale to i tak strata, a potem docinać trzeba, tak więc najpierw wymiary w mm, a potem PS wprowadzamy dane i crop:wink:
Witam serdecznie.
Chciałbym się was zapytać dzięki jakiemu programowi, mógłbym swoje fotografie dostosować do rozmiarów, które wywołują firmy. Np. do rozmiaru 10x15 czy też 20x30 ? Mam również Photo Shop lecz tam w zależności od rozdzielczości zdjęcia, rozmiary wychodzą różne. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Każdy plik można wydrukować w dowolnym rozmiarze na dowolnym papierze. Plik ze zdjęciem np. 900x600 pikseli można wydrukować na papierze o rozmiarach znaczka pocztowego i na bannerze ulicznym w rozmiarze 9 na 6 metrów.
Jedyne co wiąże pośrednio plik z rozmiarem papieru to DPI czyli ile punktów na cal jest na wydruku. Przyjęło się, że do osiągnięcia jakości fotograficznej potrzebne jest minimum 240 DPI a 300 DPI właściwie zadowala wszelkie potrzeby.
Jak nie masz ochoty wdawać się w kalkulacje Photoshopowe to po prostu zanoś swoje zdjęcia do labu "tak jak są" - dla labu to bez znaczenia czy przyniesiesz 800x600 czy 8000x6000 - wydrukują Ci to na dowolnym formacie. Co najwyżej jakość będzie nie taka jak trzeba.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Czyli fotke normalna z mojej puszki -3888-2592 ktora chce wydrukowac w formacie A4 czy 10/15 to musze koniecznie zmienic rozmiar w np PS -image size ? Drukuje jak narazie bez zmiany rozmiaru ale teraz nie wiem czy dobrze robie . Jesli musze dostosowac rozmiar do papieru to prosze napiszcie jak to dobrze zrobic w PS (dopiero go poznaje wiec wiec pomoc mile widziana )
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc www.wesolowski-photography.co.uk
I tu się z Tobą nie zgodzę. Choć doceniam ogromną wiedzę i autorytet to sie nie zgodzę. U mnie ( żona odniosła zdjęcia do Labu i wywołali z paskiem. Może dlatego że zdjęć było 350 i nie chciało im się robić. Dlatego zawsze oddając zdjęcia z cropa zastrzegam żeby było bez białych pasków lub sam kadruję po uprzednim sprawdzeniu jak pracuje konkretny LAB.
Tj. konkretnie z czym bo w mojej wypowiedzi jest kilka "wątków"
Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
Dlatego zawsze oddając zdjęcia z cropa zastrzegam żeby było bez białych pasków lub sam kadruję po uprzednim sprawdzeniu jak pracuje konkretny LAB.
Zastanów sie w jakich proporcjach są Twoje zdjęcia a jakie proporcje ma papier. Z lustrzanki masz 3:2 i na papierze masz 3:2 (zwykle - np. 15x10, 20x30 bo są papiery o innych proporcjach). Jeśli wywołali Ci z paskami to... robiłeś aparatem 4:3 (większość kompaktów) i zrobili to zupełnie poprawnie. Jeśli wywołali by Ci bez pasków to miałbyś zdjęcia mocno przekadrowane. Jak masz np. kadry portretowe, które nie obejmują całej twarzy to takie przekadrowanie totalnie niszczy zdjęcie, obcina dość mocno i może się skończyć tym, że oczy będą obcięte albo coś w tym guście. Ja bym zabił labmena za przekadrowanie - mają robić z paskami (zdjecia z kompaktów) chyba, że jest to wyraźnie zaznaczone.
Cała reszta o rozmiarze pliku to też szczera prawda. Jaka bedzie jakość i jaki będzie rezultat drukowania na 20x30 z jpega 600x900 nietrudno przewidzieć. Poniżej 150 DPI raczej nie powinno się schodzić. Przyjete min. 240. Dobrze jak jest 300. Powyżej 300 niewiele daje.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dokładnie jak prawi Janusz; zanieść oryginały i kazać wydrukować w żądanych rozmiarach odbitek,chyba że sami mamy inny pomysł na kadr to croppujemy w 300dpi. Jak coś spaskudzą to nie płacić, tylko iść do kogo innego
Ze wszystkim się zgadzam. Przeczytałem jeszcze raz i sprawdziłem zdjęcia. Problem powstał z nieprzekadrowanych zdjęć z lustrzanki na format papieru 13X18. Całe życie się człowiek uczy
Chyba mam zly dzien i nic nie rozumie probowalem zmienic rozmiar fotki do druku z oryginalu 3888/2592 na wydruk 10na 15 cm i fotka jest poprostu ucieta , nic nie rozumie przelecialem stronki jedni pisza nic nie zmieniac i drukowac tak jak to robie ja , inni zmienic do odpowiedniego rozmiaru papieru .
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc www.wesolowski-photography.co.uk
nadal kombinuje i nie wychodzi mi to , skoro trzeba zmieniac rozmiar fotki do wielkosci papieru to jak to robi drukarka ktora moze drukowac prosto z aparatu . Mam ciezki dzien i chyba bez lopatologi nic nie zrozumie
Komentarz