Portrait Professional
Zwiń
X
-
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II -
To nie jest PS, żeby trzeba było nad nim spędzić troche czasu, by coś tam potrafić zrobić. IMHO to dość prosty i intuicyjny soft, więć radzę jednak sprobowaćKomentarz
-
-
Portrait Professional ma podstawową wadę ;] jest za prosty !!
Mam namysli fakt, że wszystkie akcje retuszowe w PS zajmują mi jednak więcej czasu niż te pare kliknięć w PP ... Bardzo łatwo przedobrzyć i trzeba mieć tą światomość "retuszysty" - kiedy coś jest poprawnie wyretuszowane, a kiedy zaciera odbiór.Komentarz
-
Witam!!!
No i się naczytałem, napaliłem i pupa.
Soft tylko na blaszaka
A już myślałem że swoją starą G5 zasilę tym "cudem".
Buuuu
Pozdrawiam BombiPozdrawiam Bombi Moja "Galeria"
5D MkI / BG-E4 AD / C 24-105/C 70-200/ C 50
580 exII/ ~1000Ws/ BDish/ Softboxy/18Gb SanDisc /Komentarz
-
Tutaj mały preview działania - fotki robione wczoraj, nie miałem za dużo czasu na obróbkę, PP okazał się bardzo przydatny...
(sorry jeśli się forum rozjedzie)...
EDIT: zapomniałem dodać - czas obróbki ~3-4 minuty / ujęcie (samo wskazywanie punktów twarzy chwilkę zajmuje...). To powyżej to i tak crop z całego ujęcia, ale pozwala mniej-wiecej zorientować się jak PP działa...Ostatnio edytowany przez Calliactis; 1232.5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...Komentarz
-
Widząc efekty chyba też się zdecyduję, czy ktoś kupował wersję MAX czy raczej kupujecie wersje podstawowe? Jak szybko po zakupie macie programik w domu? Będę wdzięczny za odpowiedzi i chętnie jeszcze bym zobaczył jakieś przykłady.Komentarz
-
Tak jak VanMurder pisał PP robi ze skóry mydło i nie jest to samo co, użycie PSa i retuszowanie ręczne. Pomimo to zakupiłem jakieś 2 tygodnie temu i jak dotąd użyłem raz bez celowo. Co prawda nie zarabiam na zdjęciach jeszcze i póki co staram się uczyć retuszu w PSie. Troszkę się zawiodłem kiedy chciałem zrobić 16bitowego Tiffa i przekierowało mnie na strone w celu kupna dodatkowego oprogramowania PREMIUM.
Tak czy inaczej program zakupiłem ze względu kiedy będzie mniej czasu, a więcej zdjęć bo jednak przy "akcjach" w PP przy w prawie jesteśmy zrobić jedno zdjęcie do 2 minut natomiast w PSie między 10-20. Oczywiście porównywać jakości nie ma co, ale.........Komentarz
-
Mi sie nie podobaja efekty. Troche WB zle dobrales chyba.1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
-
będę się upierdliwie trzymał swojej opinii mz efekt pracy PP jest po prostu fatalny i nie do zaakceptowania... nie wiem czy to kwestia braku treningu obsługujących, upośledzenie percepcji wzrokowej czy prostota algorytmów softu. zdjęcia tracą plastykę, gradient przejść tonalnych i wyglądają jak z taniej puszki/szkła lub nawet z kompakta - nie po to pracujemy na sprzęcie z całą masa mpx, zabijamy się o szkła z górnej półki, super ostre ze wspaniałą plastyką ... żeby przy pomocy jakiegoś programu dla leniwych wszystko to sobie sprowadzić do jakości aparatu kompaktowego z softowym odszumianiem i wygładzaniem ... paranoja jakaś
Komentarz
-
Bo jest.będę się upierdliwie trzymał swojej opinii mz efekt pracy PP jest po prostu fatalny1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
-
Hmm... Ja bym to ujął w sposób inny. To zdjęcie które zaprezentowałem i tak nie było super-żyleta-ostre, natomiast chodziło mi bardziej o zilustrowanie tego, że na całym ciele można zastosować efekty PP.będę się upierdliwie trzymał swojej opinii mz efekt pracy PP jest po prostu fatalny i nie do zaakceptowania... nie wiem czy to kwestia braku treningu obsługujących, upośledzenie percepcji wzrokowej czy prostota algorytmów softu. zdjęcia tracą plastykę, gradient przejść tonalnych i wyglądają jak z taniej puszki/szkła lub nawet z kompakta - nie po to pracujemy na sprzęcie z całą masa mpx, zabijamy się o szkła z górnej półki, super ostre ze wspaniałą plastyką ... żeby przy pomocy jakiegoś programu dla leniwych wszystko to sobie sprowadzić do jakości aparatu kompaktowego z softowym odszumianiem i wygładzaniem ... paranoja jakaś
Sam UŻYWAM i RETUSZUJE w PS'ie i wiem, że PP tego nie nadrobi. Zależnie od ustawień, efekt w PP może być zły, lepszy, dobry, całkiem dobry albo świetny
, natomiast jego miejsce - jak wspomniałem wcześniej - widzę między Bridgem a Lightroomem, i między Lightroomem a Photoshopem.
Postaram się znaleźć jakieś zdjęcie wybitnie ostre, wsadzić je do PP i pokazać Wam różnice w zastosowaniu różnych opcji softu - ciekawy będę późniejszych opinii. Może uda mi się je dzisiaj wsadzić na serwerek, przy odrobinie wolnego czasu.
Podkreślam - jeszcze raz. Dla mnie PP nie daje efektu finalnego przy fotografii komercyjnej - a jedynie pośredni. Używam go kiedy muszę szybko wyretuszować fotografie, do wstępnej selekcji dla zamawiającego, oraz przy edycji zdjęć prywatnych - do albumu i na odbitki dla znajomych (tutaj oszczędzając mój czas spędzony w PS program nie tyle sie zwrócił, co bym powiedział - ciut zarobił. Przeliczcie wartość godziny czasu spędzonej nad pracą profit, względem tej godziny "straconej" na pracę non-profit).
Ostateczny efekt dla fotografii komercyjnej (i/lub prywatnej na większy format) wykonuję w PS'ie na podobnej zasadzie jak VanMurder i tego PP nie zastąpi.5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...Komentarz
-
Odp: Portrait Professional
Pobawię się w wykopaliska i nie chcę nagrody "srebrnej łopaty".
Wykopałem wątek, bo nowa wersja PortraitPro 17 bardzo przypadła mi do gustu.
Jest tam tyle suwaczków i możliwości, że warto wydać 39,95 USD za Standard - jest teraz rabat.
Wersja podstawowa nie czyta RAW-ów, ale do tego mam coś innego albo można dokupić jeszcze inny moduł.
Ten soft nie zastąpi Affinity Photo na moim kompie, ale da łatwość obróbki.
Ładnie działa selektywne oświetlenie.
Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.Komentarz
-
Odp: Portrait Professional
Cena adekwatna do wartości programu. Portraiture Plugin jest na promocji za 99 dolarów, a więc 2.5 raza drożej, ale tego raczej użyje portrecista.Komentarz

Komentarz