Zgadzam sie z kolega VanMurder. Plugin oczywiscie nie zrobi nic wiecej czego nie daloby sie osiagnac w peesie. Jedynym ciekawym ficzerem w pluginach z seri Nik jest oryginalny sposob aplikowania efektow, ograniczajacy do danego obszaru.
Nowy plugin do PS.
Zwiń
X
-
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele -
jak się przerabia kupę zdjęć dziennie to jednak taka forma wygody jest praktyczna i opłacalna. po to są pluginy, akcje czy skróty. a ten swoją drogą jest dosyć przyjemny
Komentarz
-
-> VanMurder - zaleta tego plug-inu jest algorytm odpowiednio dobierajacy maski. W PS zostaje Ci w zasadzie reczne bo jego automatyczne algorytmu jak np color range sa mocno takie sobie. Kiedys uzywalem Coco - bardzo to przyspiesza prace, a jak wiesz czas to pieniadz, zwlaszcza w reklamie gdzie wszystko jest na wczoraj.
->bercow - ja juz widzialem ten plugin w tego typu "sklepach" co linka przyslales
I masz fajny cytat w podpisie - normalnie jakbym sam to powiedzial
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & RicohKomentarz
-
z tym do końca nie mogę się zgodzić wprawdzie, nie testowałem tego plugin'a własnoręcznie, ale na filmiku z "parą młodych", widać wyraźnie że ten wspaniały algorytm to kicha - gostek zmieniał wysycenie i jasność pola na którym stała para młodych ale ta korekta wpłynęła również na kolor skóry modeli !!!? więc po co płacić $250 jak i tak później musimy wymasować sami poszczególne fragmenty, nie łatwiej tego zrobić od razu ....? $250 zainwestować w skałkę która sprzętowo poprawi wysycenie i kontrast-> VanMurder - zaleta tego plug-inu jest algorytm odpowiednio dobierajacy maski. W PS zostaje Ci w zasadzie reczne bo jego automatyczne algorytmu jak np color range sa mocno takie sobie. Kiedys uzywalem Coco - bardzo to przyspiesza prace, a jak wiesz czas to pieniadz, zwlaszcza w reklamie gdzie wszystko jest na wczoraj.
testowałem kila może nawet kilkanaście plugin'ów reklamowanych m.in. na CB - niestety przydatność ich jest minimalna - NIC NIE ZASTĄPI ręcznej roboty.
jendyny mz przydatny plugin to oszumiacz http://neatimage.com
pozdrawiamKomentarz
-
masz racje oczywiscie ze nic nie zastapi recznej roboty - ja mowie o tym ze moze to przyspieszyc robote, bo latwiej wymaskowac potem skore niz babrac sie z maskowaniem zboza
Z drugiej strony jak mamy juz reczna maske to mozemy potem dowolnie zmieniac ten kolor. Z doswiadczenia wiem (na podstawie Coco) ze takie plug-iny sa bardzo przydatne, bo czasami maskowanie jakis ******* to po prostu gra niewarta swieczki 
BTW Ja tego plugina nie kupie bo dla 1% sytuacji gdzie bylby dla mnie naprawde uzyteczny to nie warto - i mysle ze tu lezy sedno sprawy VanMurder
Ostatnio edytowany przez Riccardo; 2115.Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & RicohKomentarz
-
A wiec 'zakupilem' Nik Software Color Efex, i tak mamy taki oto efekt, w 5 min, bo polega to na szybkiej pracy, wszytko wykonane w PS CS2, zadnego dodatkowego mieszania.
A wiec daje foty i linki
1. Fota orginalna, z wikipedi, licencja GNu, opuszczona cerkiew foto
2. Auto retusz PS, a wiec auto - level/kontarst/kolor foto
3. Auto rutusz Nik SCF, opcja pojawila sie w filtrach foto
4. Filtr NIK SCF, Granduated Filer foto
5. Filtr NIK SCF, Low Key Filtr foto
6. Porownanie wszystkich jedna obok drugiej foto
1.2.3.4.5.Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;DKomentarz
-
wszystkie wyglądają jak nieumiejętnie popsute ...
może spróbuj na zdjęciach większej rozdzielczości ... efekt zaprezentowany nie mógłby być reklamą tego plugin'a - słabiutko to wygląda
Komentarz
-
do odszumiania to polecam Noise Ninja - mz lepszy od Neat Imagejendyny mz przydatny plugin to oszumiacz http://neatimage.com
pozdrawiam
Jacek
nie karmię troli...Komentarz
-
@VanMurder
Zgadza sie, ale to 5 fotek 5 minut, czyli jak przeglad filtrow, i zapisujemy, wydaje mi sie ze mimo iz wygladaja dennie, to lepiej niz to co oferuje PS. A zdjecie jest z wiki na GNU, aby nikt nie mial pretensji.
To moze jakas baza pluginow przydatnych do edycji fotek :dCanon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
-
chyba nie masz pojęcia co oferuje PS... fotka przykładowa bez plugin'ów
lepiej zainwestuj w dobrą książkę np. Scott'a Kelby nie będiesz potrzebował żadnych plugin'ów - może z drobnymi wyjątkami jak Noise Ninja czy NeatImage...Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.Komentarz
-
@VanMurder
Mialem na mysli nie mozliwosci PS, ale opcje auto - level/kontarst/kolor, a ksiazke tez bym kupil, ale ona po EN, wiec z filmow bym cos wyniosl, ale z ksiaki nio juz mniej. Mam jakies filmiki, ale czasu nie mam dla Ps.Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
-
W księgarni można zapoznać się z ofertą Wydawnictwa Helion (opisy, fragmenty książek, opinie czytelników, spisy treści, recenzje). Można także dokonać zakupu wybranych książek (codziennie inna książka w promocji, zestawy promocyjne, kupony).
Prosze, jak duzo ksiazek zostało przetlumaczonych. Też uważam, że podstawowa wiedza o maskach i warstwach da takie efekty jak ten plug-in. Jedynym zastosowaniem tego pluginu to w zdjęciach ślubnych i studniówkowych jeśli chce ktoś to zrobić na odwal się i jeśli ktoś nie ma zsystematyzowanej pracy w postaci akcji.
Owszem, pod względem algorytmów ten plug-in jest lepszy od Auto-levelsów itd. Ale kto kupuje PhotoShopa za pare tysięcy żeby korzystać z auto-sth????!!!Regulamin pkt 8Komentarz
-
Do odszumiania to polecam Neat Image - mz lepszy od Noise Ninja.do odszumiania to polecam Noise Ninja - mz lepszy od Neat Image
http://www.picturecode.com/
(no co? taki sam poziom argumentów
)
Komentarz

Komentarz