Przeglądarka dla Linuxa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gacek
    Bywalec
    • 2007
    • 129

Przeglądarka dla Linuxa

Witam!

Mam takie pytanie, czy ktoś zna może dobrą przeglądarkę dla Linuxa? Chodzi mi o coś w stylu ZoomBrowsera, albo chociaż FastStone. Bo standardowa aplikacja do cudów nie należy, nic lepszego mi się nie udało namierzyć, a to w tym momencie jedyna rzecz, której mi brakuje

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Witam.

Co rozumiesz przez standardową aplikację? Bo zwykle jest ich kilka w danej dystrybucji.

Jest wersja XnView dla Linuxa http://pagesperso-orange.fr/pierre.g...ndownload.html, możesz spróbować.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• gacek
      Bywalec
      • 2007
      • 129

No fakt, nie pomyślałem o tym :P Mam kubuntu, dają do tego Gwenview, niestety.
      XnView wydaje się ciekawy, dziękuję Tylko mu coś czytanie rawów nie wychodzi :/

Komentarz

• bakulik
        Uzależniony
        • 2005
        • 767

http://www.linux.org/apps/all/Graphi...e_Viewing.html - do wyboru.
        Pozdrawiam
        Łukasz Bakuła
        „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Najlepszy soft do RAW-ów na Linuksa po mojemu to jest Bibble Pro. Jest naprawdę dobry. Niestety płatny

Komentarz

• negativ

Zamieszczone przez gacek
            No fakt, nie pomyślałem o tym :P Mam kubuntu, dają do tego Gwenview, niestety.
            XnView wydaje się ciekawy, dziękuję Tylko mu coś czytanie rawów nie wychodzi :/
            A ja nie widziałem wcześniej XnView, ale po ściągnięciu jak zobaczyłem te śliczne
            motifowe okienka to mnie odrzuciło. Póki co, to jakoś najlepiej mi przypasował f-spot (tak wiem, to trochę coś innego)

n.

Komentarz

• bakulik
              Uzależniony
              • 2005
              • 767

Zamieszczone przez gacek
              Tylko mu coś czytanie rawów nie wychodzi :/
              http://canon-board.info/showthread.php?t=23589
              Pozdrawiam
              Łukasz Bakuła

Komentarz

• gacek
                Bywalec
                • 2007
                • 129

Zamieszczone przez Kolaj
                Najlepszy soft do RAW-ów na Linuksa po mojemu to jest Bibble Pro. Jest naprawdę dobry. Niestety płatny
                Do rawów to mam. Chodzi mi o coś do przeglądania i ewentualnie drobnej korekty - taki Zoom Browser dokładnie. I najlepiej coś jak najbardziej podobnego, ale to już marzenia

A za płatne podziękuję. To dobre dla profesjonalistów
                Ostatnio edytowany przez gacek; 11228.

Komentarz

• _invictus
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 143

digikam sprawdź

Komentarz

• MorF
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 31

Jest jeszcze ShowImg a jako sama przegladarke to bardzo polecam Gqview - szybka i sprawdzona, otwiera chyba wszystko rawy tez.
                    Digikam jest fajne ale imho zbyt wolne.
                    Sprzedam gripy,
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=33988

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Jesli chodzi o przegladarke do zdjec, to tylko i wylacznie GQview :-) i to niezaleznie do tego czy RAW czy nie. Szybkosc, wygoda, tak jak lubie ;-)

Natomiast jesli o edycje... IMHO jedyny sensowny (choc mi osobiscnie nie pasujacy) workflow to Bibble. Natomiast do samego ich otwierania/edycji to juz w tej chwili Gimp + UFraw sie w zupelnosci nadaje.
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Popieram Muflona. Dodam, że GQview obsługuje profile kolorów. Brak mi w nim konfigurowalnego OSD (typu powiedzmy Irfan).

Workflow do RAW - całkiem sensownie wygląda też RawTherapee.

Co do przydatności ufrawa - potwierdzam. UFRaw świetnie uzupełnia się z GQview i dają razem już przyzwoite środowisko do pracy.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• iblip
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 59

również polecam GQview. Prosto, szybko, skutecznie
                          "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• Janczewski
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 143

Czy GQview czyta raw'y?, jeżeli tak to jak to mam zrobić?, u mnie samo z siebie .cr2 czytać nie chce
                            blog

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Precyzyjnie mówiąc, to samych rawów nie czyta, ale czyta ukryte w nich jpgi. I robi to sam z siebie. Rawów z 400d nie próbowałem otwierać, ale 30d czy 5d czyta ok.
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...