Kalibracja koloru -pytanie proste ale...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdjecie

Kalibracja koloru -pytanie proste ale...

Witam,
    Może to wszyscy wiedzą ale ja mam z tym problem i po woli się zniechęcam. Jak sensownie..krok po kroku..najlepiej skalibrować kolor...tzn. monitor...photoshop..i drukarka plujka...
    Ogólnie coby kolory były zgodne.. Używać profili ICC, czy stroić w drajwerach video i drukarki ?
    Co z przestrzenią srgb..monitor ma w setupie

pozdrawiam
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Re: Kalibracja koloru -pytanie proste ale...

Zamieszczone przez zdjecie
    Witam,
    Może to wszyscy wiedzą ale ja mam z tym problem i po woli się zniechęcam. Jak sensownie..krok po kroku..najlepiej skalibrować kolor...tzn. monitor...photoshop..i drukarka plujka...
    Ogólnie coby kolory były zgodne.. Używać profili ICC, czy stroić w drajwerach video i drukarki ?
    Co z przestrzenią srgb..monitor ma w setupie

pozdrawiam
    Musisz zacząć od monitora. Na stronie www.adamsmialek.prv.pl (sekcja o stronie, u góry) jest prosty sposób na "ręczną" regulację kontrastu i jasności. Nie rozwiąze to jednak problemu równowagi kolorów.
    Najlepszym rozwiązaniem będzie znalezienie kogoś z kalibratorem np. Gretag EyeOne Display lub Colorvision Spyder - jesteś z Kielc?
    Kalibrator kosztuje za wodą jakieś $220 z wysyłką. Ja kupiłem przez froogle w bhphoto.com i cła nie płaciłem. W Polsce kosztuje więcej.
    Co do Photoshopa: jego nie trzeba kalibrować, wybierasz tylko przestrzeń kolorów, w której będziesz pracował (kalibrując monitor, też ją wybierasz)
    Drukarkę możesz skalibrować wysyłając listem specjalny wydruk (specjalny bo dokładnie na takich ustawieniach na jakich potem będziesz drukował, uwzględniając papier i rodzaj atramentu)
    Nie pamiętam dokładnie adresu stronki fachowca ale to chyba było lares.punkt.pl

linki
    Mobilna gra strategiczna GPS. Zaznaczaj heksy na prawdziwej mapie, buduj budynki, oblężaj wrogów. Graj chodząc po mieście.

Mobilna gra strategiczna GPS. Zaznaczaj heksy na prawdziwej mapie, buduj budynki, oblężaj wrogów. Graj chodząc po mieście.

super skrypt i to po polsku
    the silence is deafening

Komentarz

• zdjecie

Dzięki za informację...

Komentarz

Pracuję...