problem z makro w PS2 (zapisywanie pliku)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PiotrJ
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 33

problem z makro w PS2 (zapisywanie pliku)

Witam,

mam taki glupi problem z makro w PS2:

chce stworzyc makro, ktore po wykonaniu pewnych poprawek na zdjeciu (np. wyostrzeniu) zapisze plik z ta sama nazwa. Chodzi o to, by potem bez otwierania poszczegolnych zdjec moc tym makrem przerobic wszystkie fotki z danego katalogu. Sprawa niby prosta, ale ja mam problem z zapisem plikow. Przy nagrywaniu wybralem zapis do jpg i gdy puszczam makro na calym katalogu, to przy zapisie kazdego zdjecia zatrzymuje sie i prosi o potwierdzenie (standardowe okienko zapisu do jpg). W efekcie musze za kazdym razem naciskac enter by poszlo dalej.
    Rozwiazanie pewnie jest banalne, ale juz chyba probowalem wszystkiego. Szukalem gdzie sie dalo i jakos nie moge tego rozgrysc.

Moze ktos mi powie jak to zrobic ? :grin:

Piotrek
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

w oknie dialogowym makro pierwszy ptaszek uaktywnia daną operację,można tam tez zdezaktywować dany element akcji, gdy nie chcemy go twale usunąć. Natomiast jeśli klikniesz w drugie okienko, to włączasz okno dialogowe, prawdopodobnie tu tkwi twój błąd. Poprostu odznacz zeby było puste i po kłopocie.
    C-F-K - forever

Komentarz

• PiotrJ
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 33

Zamieszczone przez Mellan

w oknie dialogowym makro pierwszy ptaszek uaktywnia daną operację,można tam tez zdezaktywować dany element akcji, gdy nie chcemy go twale usunąć. Natomiast jeśli klikniesz w drugie okienko, to włączasz okno dialogowe, prawdopodobnie tu tkwi twój błąd. Poprostu odznacz zeby było puste i po kłopocie.
      Mellan, dzieki za informacje.
      Nie rozwiazuje to niestety w pelni mojego problemu. To klikniecie drugiej ikonki powoduje wlaczenie/wylaczenie pelnego okna dialogowego (np. z nazwa pliku). Mi zas chodzi o okno "Opcje JPEG", w ktorym podaje sie np. jakosc jpega. Przy czym jak raz juz zapisze taki jpg pod PSem to wiecej sie to okno nie wyswietla i makro takie pliki przetwarza bez problemu.

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Spróbuj File-->Scripts-->Image processor. Chociaż powstaną wtedy nowe pliki w zdefiniowanym katalogu. Szczerze to mam podobny problem do ciebie i dlatego przeszedłem na Image Prosessor-a.
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Dokładnie jak prawi jinks. W oknie processora określasz którą ze zdefiniowanych akcji PS ma użyć wobec całego folderu i wybierasz formaty zapisu oraz określasz stopień jakości dla jpeg, które jest tworzone zawsze, choć w mojej skromnej opinii mogłoby tak być niekoniecznie....pozdrawiam
          C-F-K - forever

Komentarz

• PiotrJ
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 33

wyglada na to, ze to jest wlasnie to czego szukalem.
            Dzieki

Komentarz

Pracuję...