Witam dzis sie zarejestrowalem i prosze nie krzyczec na mnie ze zadaje glupie pytanie od niedawna stalem sie posiadaczem 20d ale dopiero dzis sprobowalem rawow i lipa nie moge wrzucic je na kompa picasa nic nie wykrywa prosze odpowiedzcie co mam zrobic bo jutro chce znow wyskoczyc w plener pozdrwiam i dzieki za odpowiedz
pytanie o przerzucenie rawow z aparatu na kompa
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Ustaw sobie w aparacie "Quality-RAW+L". Będziesz miał jpg-a w najlepszej jakości i równolegle rawa do nauki. W myśl przysłowia jako spróbujesz to posmakujesz, zobaczysz że raw to jest to.Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8 -
picassa nie obsluguje rawow - musisz uzyc programu dolaczonego do aparatu albo kupic np. LightroomaOstatnio edytowany przez schabu; 6995.Komentarz
-
Komentarz
-
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27510 :-) Darmowy soft Canona.Kiedyś tu była stopka:-)Komentarz
-
Wywołaj np. w zoom browserze lub DPP dołączonym do aparatu
pozdrawiamDobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgiKomentarz
-
Picassa obsluguje rawy - sam bylem zaskoczony
fabio: raw shooter jest niezly i prosty, do tego darmowy z tego co pamietam.
Komentarz
-
nie wiedziałem że obsługuje - od pół roku jej nie używam, a używałem żeby robić upload fot na bloga, więc nie patrzyłem na ostatnie wersje. przepraszam za wprowadzenie w błąd.Komentarz
-
Kup czytnik kart. Wówczas nie będzie poblemu, że jakiś program czegoś tam nie widzi. Jeżli masz Windowsa XP to możesz nawet pobrać dodatek i będziesz nawet widział miniaturki rawów w eksplorerze.Komentarz
-
no faktycznie ja też nie używam picassy do oglądania RAW starsza wersja nie widziała, ale ta którą mam teraz widzi RAW jedynie brak danych Exif
pozdrawiamDobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgiKomentarz
-
Komentarz
-
[QUOTE]
Kup czytnik kart. Wówczas nie będzie poblemu, że jakiś program czegoś tam nie widzi. Jeżli masz Windowsa XP to możesz nawet pobrać dodatek i będziesz nawet widział miniaturki rawów w eksplorerze.
taakkkk wydawało mi się że czytnik służy do zrzucania tego co na karcie, sprawa wywołania Raw to już nie jego zadanie, przynajmniej mój czytnik tak ma
Ostatnio edytowany przez fotokor1; 7388.Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgiKomentarz
-
nadal mam problem zrzuceniem rawow sciagnalem zoom browsera a dpp nic nie wyrywa a raw shooter to wogole zamotany program. W Zoomie browserze wyskakuje taki komunikat "No camera detected. There may be problem with the camera communication settings or the camera is not ready." co wy na to ja uwazam ze cos jest z aparatem ale jpg przerzuca bez niczego. Prosze o szybka odpowiedz bo ja juz sie wkurzylemKomentarz
-
A co jeśli równocześnie na karcie masz JPG i RAW (jak ktoś powyżej podpowiadał)? Nie widzi nic? Nie widzi karty? (kabel czy czytnik?) Czy nie widzi tylko RAW?nadal mam problem zrzuceniem rawow sciagnalem zoom browsera a dpp nic nie wyrywa a raw shooter to wogole zamotany program. W Zoomie browserze wyskakuje taki komunikat "No camera detected. There may be problem with the camera communication settings or the camera is not ready." co wy na to ja uwazam ze cos jest z aparatem ale jpg przerzuca bez niczego. Prosze o szybka odpowiedz bo ja juz sie wkurzylemKomentarz
-
Mysle ze aparat jest ok.Jakie masz ustawienia w menu aparatu [Quality]?
Czy zrzucasz przez czytnik ,czy przewodem?Co klikasz w Zoombrowserze zeby pobrac rawy?Komentarz
Komentarz