dziwne kolory w Lightroom pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Musical box
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 40

dziwne kolory w Lightroom pomocy

nie bardzo orientuję się co z tym faktem zrobić. Po prostu zdjęcia oglądane w lightroomie i z niego eksportowane mają bardzo dziwną nienaturalną kolorystykę (że tak powiem ludzie wyglądają jak trupy po solarium ;p). Co mi doradzicie w takiej sytuacji?? W czym tkwi problem?? Dodam że szukałem w tym programie jakiejś opcji na temat profilu kolorów czy coś w tym deseniu ale nie znalazłem

Z góry dzięki
    Michał
  • bartheq
    Bywalec
    • 2004
    • 134

Wybor profilu kolorow znajduje sie w oknie eksportu (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• Musical box
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 40

ale co mam zrobić bym w samym lightroomie widział poprawne kolory?

Komentarz

• c42
        Początki nałogu
        • 2005
        • 266

Zamieszczone przez Musical box
        ale co mam zrobić bym w samym lightroomie widział poprawne kolory?
        w samym LR tez masz dziwne kolory czy dopiero jak dajesz eksport robia sie bez zycia?

Komentarz

• Musical box
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 40

W samym LR jest beznadziejnie tzn. trupio ;p . Po eksporcie jest dużo lepiej

Komentarz

• bakulik
            Uzależniony
            • 2005
            • 767

Zamieszczone przez Musical box
            W samym LR jest beznadziejnie tzn. trupio ;p . Po eksporcie jest dużo lepiej
            Zobacz, czy nie masz ustawionej domyślnej korekty jakimś dziwnym predefiniowanym ustawieniem aplikowanej przy imporcie. Mi się kiedyś włączył jakiś udawany cross-proces. To dopiero byłem zdziwiony, skąd takie kolory w nietkniętym RAWie...
            Pozdrawiam
            Łukasz Bakuła
            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• qwerty1237
              Bywalec
              • 2005
              • 240

Sprawdz tez jaki jest domyslny profil monitora w systemowych ustawieniach wyswietlania.
              D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• sleep
                Coś już napisał
                • 2007
                • 91

hmmmm podziwiam was że pracujecie na sprzęcie na którym nie jest skalibrowany monitor - przecież to podstawa pracy na zdjęciach. Polecam na spółkę ze znajomym zakup coś takiego:

pozdro
                40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• bakulik
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 767

Zamieszczone przez sleep
                  hmmmm podziwiam was że pracujecie na sprzęcie na którym nie jest skalibrowany monitor
                  A skąd taki wniosek? I dlaczego piszesz do wszystkich - "was"?
                  Pozdrawiam
                  Łukasz Bakuła
                  „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• balc3r
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 25

Tez tak miałem - obrabiałem fotki, a po eksporcie robiły się jakieś trupie ;-) , tak jakbym tracił temperaturę barwową.
                    Z pomocą przyszły defaultowe ustawienia w zakładce:
                    Develop - Set Default Settings - Restore Adobre Default Settings.
                    Po tych ustawieniach kolorki po eksporcie do jpg (w sRGB) były identyczne jak w obrabianym RAWie.
                    Pozdrawiam.
                    Ostatnio edytowany przez balc3r; 11926. Powód: Automerged Doublepost
                    40D; 24-70 2.8; 70-200 2.8 IS;

Komentarz

• Musical box
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 40

Już nie wiem co mam robić. Instalowałem nawet ponownie program, usuwałem pliki programu z document and settings, instalowałem wersje 1.3, instalowałem sterowniki monitora, próbowałem inne profile kolorów i nadal w samym lightroom kolory mam do d***. Po eksporcie są jak najbardziej w porządku.

Komentarz

• marino
                        • 2007
                        • 3

Ja mam to samo. Zainstalowałem wersję trial 1.2 na dwóch komputerach (jednym z nich jest laptop) i na każdym objaw jest ten sam. To znaczy kolory są jakieś nienaturalne. Przykładowo na jednym z RAW'ów oglądanym pod DPP domunuje kolor czerwony, natomiast ten sam plik w Lightroom'ie jest w kolorze pomarańczowym ! O co może chodzić, kombinowałem już z różnymi ustawieniami przy imporcie, restartowałem ustawienia domyślne (o których była mowa w tym poście) i nic. Proszę, może ktoś wie z czym mamy do czynienia i potrafi pomóc, bo to zaczyna być irytujące

PZDR, Mariusz.
                        350D + grip + EFS 18-55 + T28-75 + C70-300

Komentarz

• Musical box
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 40

dodam jeszcze że zauważyłem w photoshopie teraz gdy użyje default foreground and background colors (D) to nie mam w ogóle białego tylko jest kremowy, to jest już jakaś wskazówka. Proszę o bardziej obeznanych w temacie ode mnie o pomoc!

Komentarz

• werek
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 404

problem lezy w prfilach krzywych intepretacji zapisu z matrycy. kazdy raw converter ma takie profile, niestety lightroom (jak i zreszta adobe camera raw) idzie bardziej po zapisie RAW jakiego dokonuje aparat i np. od dawien dawna, za obsluge plikow CR2 odpowiada krzywa charakterystyki od 1Ds (sprawdzane na pliczku rawoskim, organoleptycznie - dpp vs. lr).

napisz jakim body focisz, na necie sa dostepne profile korekcyjne aby ta bolaczke usunac, ale jestem teraz w pracy a narazie nie moge znalezc tej stronki.
                            Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• Musical box
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 40

Werek 30D. Mam nadzieję że mi pomożesz!!

Komentarz

Pracuję...