dziwne kolory w Lightroom pomocy
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
W I E L K I E dzięki nie pomyslałam ze ten program moze byc na płycie.... wszyscy piszą ze darmowy ze mozna znalesc w necie... zaraz załaduje i zobacze czy będę mogła dalej pracowac spokojnie...Komentarz
-
Czy ktoś ma może profil (preset) do 400D z huelight i mógłby go udostępnić? Z góry dziękuję :-)Body, stałki, zoomikKomentarz
-
jak wroce do domu to postaram sie odnalezc te presety i wystawie, cierpliwosci kiedys tez mialem 400D
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
O, super, dzięki wielkie! Nie nastawiam się co prawda, że to jakoś cudownie "naprawi" Lightroomowe kolorki, ale spróbować warto.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy można, zamiast kupować kartę Macbeth ColorChecker, ściągnąć jej wierny kolorymetrycznie cyfrowy zapis, i w PS, na oprofilowanym monitorze, dokonać konwersji bezwzględnie kolorymetrycznej do przestrzeni monitora, a następnie zrobić zdjęcie ekranu? I tak spreparowanej próbki użyć na wejściu skryptu?
Cyfrowe wzorce karty dostępne są np. tu:
Body, stałki, zoomikKomentarz
-
tylko musialbys sciagnac raw'a zrobionego 400D, co raczej jest trudnym zadaniem, nie wiem czy ktos posiadajacy 400D ma tablice macbeth colorchecker.
ale tak jak obiecywalem, preset do 400D:
presecikCanon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
Dzięki za preset, wypróbuję w domku
Co do wcześniejszego zapytania - jest dostępny plik, który ma wzornik zapisany w LAB, czyli współrzędne chromatyczne powinny być poprawne. Konwersja absolutnie kolorymetryczna do profilu monitora powinna zagwarantować identyczne odtworzenie barw na ekranie (ewentualnie clipping gamutu może wystąpić, ale wtedy można by choć na oko pozostałe barwy skalibrować, bo skrypt by pewnie przekłamywał w takiej sytuacji). Później strzał i porównywanie RAW z oryginałem (czy to automatycznie czy pi-razy-ocznie).
Nic, takie teoretyzowanie, trzeba będzie po prostu obadać sprawę. Chciałem tylko wysondować, czy to ma jakikolwiek sens
-
musisz miec zdjecie tej tablicy poniewaz twoim celem jest przykotowanie profilu konwersji z przestrzeni aparatu na przestrzen docelowa. bez takiego profilu wszelkie wywolywaczki moga wyswietlac niepoprawne kolory, a taki cyfrowy wzornik na nic sie nie zda poniewaz nie przedstawia danych zebranych z matrycy. kalibracja polega na probkowaniu miejsc w poszukiwaniu oczekiwanego koloru i w przypadku natrafienia na odchylke, wypracowania poprawki.
tak mniej wiecej przedstawia sie ten proces.Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
No ależ o tym mówię :-) Wyświetlić wzornik na ekranie (przy oprofilowanym monitorze powinien w teorii dać wierne barwy) i pstryknąć mu fotkę
I porównać z "oryginałem".
-
to sie nigdy nie uda, jak narazie nie ma monitora ktory wyswietlilby idealnie kolory tablicy
wiele z nich jest reprodukowalna tylko w druku, a poza tym dochodza ci elementy jak siatka/matryca ekranu.
taki sposob jest awykonalny, a moze byc jeszcze sytuacja ze wejdzie ci zafarb
np. crt jest w stanie oddac idealna czern ale bieli juz nie odda, a lcd jeszcze gorzej bo nie odda idealnej czerniCanon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
Hmm... to może ta tablica jest jakaś trefna, bo wydaje mi się, że nie ma w niej nic, czego by monitor nie wyciągnął - i na oko i sprawdzając przez gamut warning. Nie zawiera też smolistej czerni czy całkowitej bieli.
Natomiast co do matrycy ekranu możesz mieć rację (i pewnie masz, bo by było za prosto)
-
Hmmm... Sorki, że zadam pewnie głupie pytanie ale muszę się upewnić.tylko musialbys sciagnac raw'a zrobionego 400D, co raczej jest trudnym zadaniem, nie wiem czy ktos posiadajacy 400D ma tablice macbeth colorchecker.
ale tak jak obiecywalem, preset do 400D:
presecik
To jest preset do lightrooma który należałoby zaaplikować każdej fotce raw którą chcemy wywołać LRem bo inaczej kolorki będą nienaturalne itd tak?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Edit: Do czego służą pliki .xmp ?Komentarz
-
xmp przechowuje zmianyCanon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
Pozwolę sobie scross-postować to co napisałem w innym wątku, bo dopiero teraz znalazłem tę dyskusję:
Dla tych, którzy wywołują RAWy w Photoshopie CS3 (ACR 4.5) lub Lightroomie 2 i nie chcą albo nie mogą albo nie potrafią bawić się w profilowanie swojego aparatu:
Ze strony Adobe Labs można ściągnąć nowe profile różnych aparatów. Jest ich chyba 6 albo 7. Po instalacji tych profili, w Lightroomie lub ACR można korzystać z Canonowskich Picture Styles - Faithful, Neutral, Standard, itd. itp. - tyle że w takiej trochę przybliżonej wersji zrobionej przez Adobe. Po krótkiej zabawie widzę, że Neutral jest trochę inny niż w DPP, a Faithful i Standard oddane są dość wiernie. Z pozostałych styli nie korzystam, więc nie wiem jak się mają do wersji oryginalnej.
Dodatkowo jest jeszcze jeden profil uniwersalny, Adobe Standard.
Według mnie (przynajmniej dla Canona 5d) jest on dużo lepszy od wcześniejszego ACR 3.3 lub ACR 4.4. Nigdy więcej pomarańczowej gęby w LR!
Naprawdę warto spróbować.
Na dzień 11.8.2008,
profile (na razie wersja beta) są tu: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
a ACR 4.5 jest tu: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.htmlKomentarz
Komentarz