dziwne kolory w Lightroom pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Lightroom i kolorystyka po eskoporcie do jpg i podglądzie w Fastone

Witam

Mam taki problem z kolorkami:

1. Eksportuję Rawa do jpg w DPP i podgląd w Fastone - kolorystyka taka sama
    2. Eksportuję Rawa do jpg w Lightroomie3 (profil Adobe Standard) i podgląd w Fastone - kolory nasycone i chyba inne

Jak to możliwe, że po eksporcie z DPPdo jpg kolory w Fastone są takie same? a z Lightrooma już nie?. Sprawdzane również na przeglądarce Zoom Browser i to samo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście przy eksporcie do jpg w lightroom, profil kolorów to srgb.
    Ps.
    Nie chodzi o porównanie kolorów z DPP i Lightrooma !!!
    Pewnie wielu z Was patrzy i się denerwuje, że znowu o to samo ktoś pyta, a no pytam i nie o to samo. Mam otwarte DPP i wywołuję jpg i oglądam go w Fastone- kolory są praktycznie identyczne i kropka. A teraz to samo, tylko z Lightroom, wołam do jpg i oglądam w Fastone, kolory są inne niż na podglądzie w Lighroomie.
    Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Któryś z jpg'ów może nie mieć zapisanego profilu i wygląda na to że jest to ten z LR...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Fotogal
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 21

Zamieszczone przez Paul80
        Witam

Mam taki problem z kolorkami:

1. Eksportuję Rawa do jpg w DPP i podgląd w Fastone - kolorystyka taka sama
        2. Eksportuję Rawa do jpg w Lightroomie3 (profil Adobe Standard) i podgląd w Fastone - kolory nasycone i chyba inne

Jak to możliwe, że po eksporcie z DPPdo jpg kolory w Fastone są takie same? a z Lightrooma już nie?. Sprawdzane również na przeglądarce Zoom Browser i to samo.
        Oczywiście przy eksporcie do jpg w lightroom, profil kolorów to srgb.
        Ps.
        Nie chodzi o porównanie kolorów z DPP i Lightrooma !!!
        Pewnie wielu z Was patrzy i się denerwuje, że znowu o to samo ktoś pyta, a no pytam i nie o to samo. Mam otwarte DPP i wywołuję jpg i oglądam go w Fastone- kolory są praktycznie identyczne i kropka. A teraz to samo, tylko z Lightroom, wołam do jpg i oglądam w Fastone, kolory są inne niż na podglądzie w Lighroomie.

O tym było już w kilku watkach, np. w tym http://canon-board.info/showthread.php?t=27462
        40D + C 24-105/4 IS + C 100-400/4.5-5.6 + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

1. Czy w FastStone masz włączonego CMS?
          2. Do jakiej przestzreni zapisujesz w DPP i do jakiej w LR - czy na pewno do tej samej
          3. Jaki masz monitor. Czy aby nie taki co używa ICC v4

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Paul80
            Początki nałogu
            • 2008
            • 257

Zamieszczone przez Janusz Body
            1. Czy w FastStone masz włączonego CMS?
            2. Do jakiej przestzreni zapisujesz w DPP i do jakiej w LR - czy na pewno do tej samej
            3. Jaki masz monitor. Czy aby nie taki co używa ICC v4

1. W Fastone przy włączonym i wyłączonym CMS jest prawie to samo, przy włączonym są troszkę mniej nasycone kolory, ale dalej jest rozjazd z kolorami.

2. W DPP, zawsze zapisuję w srgb i zaznaczona opcją zapisu profilu ICC

3. Szczerze powiem, że nie wiem, mam monitor dość stary Benq z serii FP, modelu teraz nie pamiętam i w tej chwili nie mogę sprawdzić. W Każdym razie skalibrowany Spyderem i profil załadowany do systemu jako główny.

Powiedzmy, że jest to winna tego ICC starego monitora, ale dlaczego z DPP po wywołaniu kolory są identyczne w fastone, sprawa dość dziwna.
            4. W lightroomie, przy eksporcie mam ustawione srgb zawsze.
            Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• BeatX
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1751

faststone to przegladarka z bardzo fajnym interface, ale wyswieta pliki najgorzej ze wszystkich przetestowanych przeze mnie przegladarek.
              najbardziej denerwujace w faststone jest wyostrzanie zdjec.
              nigdzie nie moge tego wylaczyc a wyostrzenie jest naprawde duze..
              moja rada, odinstaluj faststone i sciagnij darmowego np. infraview
              Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
              Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Loome
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1008

infraview jest darmowy, ale do zastosowan domowych. nieźle się zdziwilem ostatnio jak zaczalem czytac licencje
                a jaka przegladarka jest darmowa do zastosowan komercyjnych?

Komentarz

• Paul80
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 257

Zamieszczone przez BeatX
                  faststone to przegladarka z bardzo fajnym interface, ale wyswieta pliki najgorzej ze wszystkich przetestowanych przeze mnie przegladarek.
                  moja rada, odinstaluj faststone i sciagnij darmowego np. infraview

No nie wiem, DDP i Fastone dają identyczny obraz, teraz należałoby się zastanowić, jak to możliwe. Co robi DPP w pliku, że kolory są takie same po wywołaniu jpg w przeglądarce Fastone, być może ma jakieś zaszyte informacje interpolacji kolorów do pewnych przeglądarek, taki bonus za używanie DPP

Co do wyostrzania zdjęć w Fastone, to pierwsze słyszę, jest faktem, że posiada on funkcję wygładzania i przydaje się ona w plikach gdzie zdjęcie ma dużą ilość pikseli i jest ostre, lub ostre z mniejszą ilością pikseli, znaczenie ma tez rozmiar ekranu.

Komentarz

• obo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 19

Zamieszczone przez BeatX
                    Odznacz kwadracik "Smooth" w pasku na dole przy podgladzie zdjęcia, ewentualnie zakładka Settings/Magnifier/i znowu kwadracik "Smooth"

Komentarz

• Pawel_G
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 527

Ja do podglądu polecam Fast Picture Viewer lub Safari.

Komentarz

• zieli33
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 193

Mam problem z LR3. Kolory które wyświetla mi LR są mocno ocieplone. Nie jest to faktyczna zmiana temperatury zdjęcia, tylko wyświetla mi za żółte.
                        Po eksporcie jest ok. Na drugim monitorze jest ok. Tylko na głównym monitorze mam takie jaja.
                        Wczoraj było ok, nic nie kręciłem, nie wgrywałem mu żadnych profili do monitora etc. Samo się zepsuło...
                        C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• mkev
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 57

być może jakiś program zmienił Ci profil kolorów na swoje potrzeby i po wyłączeniu nie wrócił na zastane ustawienia.
                          przechodzę na ciemną stronę mocy. I Can.

Komentarz

• zieli33
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 193

Nawet jakby to był jakiś program, to nie zmienił by chyba profilu dla samego LR. Co więcej Jak odpalę LR na 2 monitory, to na drugim (laptopowym zresztą) są normalne kolory.
                            Czy da się w LR3 ustawić/wyłączyć profile kolorów? Np w corel photo-paint jest możliwość symulacji wyświetlanych kolorów . Tu nie znalazłem czegoś takiego.

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

Zamieszczone przez zieli33
                              Nawet jakby to był jakiś program, to nie zmienił by chyba profilu dla samego LR. Co więcej Jak odpalę LR na 2 monitory, to na drugim (laptopowym zresztą) są normalne kolory.
                              zmieniłby
                              Zamieszczone przez zieli33
                              Czy da się w LR3 ustawić/wyłączyć profile kolorów? Np w corel photo-paint jest możliwość symulacji wyświetlanych kolorów . Tu nie znalazłem czegoś takiego.
                              nie, możesz tylko wyłączyć w windowsie
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• zieli33
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 193

Ok. Już po problemie. Wyglądało to tak:
                                W Windowsie klikałem, zmieniałem i nic z tego. Zakładam, że pewnie nie wiem gdzie klikać, ale próbowałem przynajmniej. Rozwiązanie które dało efekt to:
                                Zamieszczone przez balc3r
                                ... Develop - Set Default Settings - Restore Adobre Default Settings. ...
                                Ostatnio edytowany przez zieli33; 33143.

Komentarz

Pracuję...