Problem z kolorami przy zapisywaniu plików w PS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • molmagic
    Bywalec
    • 2006
    • 137

Problem z kolorami przy zapisywaniu plików w PS

Witam,
    mam następujący problem: Obrobiłem zdjęcie w kolorze, wyostrzyłem, przerobiłem do b&w za pomocą calculations, zapisałem *.jpg <do tego momentu wszystko jest ok> No i stwierdziłem że musze użyć levels, aby troche poprawić zdjęcie. Zrobiłem jak pomyślałem, spłaszczyłem do jednej warstwy, zapisałem (do jpg), a po otworzeniu w irfanie...wszystko po staremu, jakbym wcale nie robił levels. Mało tego - otwieram plik znowu w PS a tu wszystko ok. Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć, w jaki sposób zapisać żeby wszędzie ten obraz wyglądał tak samo?

Od razu wyjaśniam, że jak narazie poznaję PS'a...
  • decha
    Bywalec
    • 2006
    • 110

hmm może zapisujesz w formacie Adobe RGB zamiast sRGB? Ja miałem kiedyś taki problem z RAWami i wina była właśnie tutaj. U mnie co prawda była kwestia odcieni kolorów ale moze to podobna sprawa.

EDIT: sprawdź jeszcze w jakim trybie jest zapisane zdjęcie (obraz -> tryb). Jeżeli w innym niż RGB albo skala szarości to pewnie dlatego jest taki problem. Photoshop będzie czyttał jak trzeba a wszystko inne będzie miało problemy
    Ostatnio edytowany przez decha; 7480.
    www.piotrdeska.pl
    www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• molmagic
      Bywalec
      • 2006
      • 137

To już przerabiałem przy wywoływaniu RAWów, niestety problem tkwi w czymś innym...
      Wygląda to że tej warstwy korekcyjnej nie zapisuje odpowiednio, bo czy spłaszczyłem obraz czy nie w irfanie były problemy a PS czytał poprawnie.
      Ostatnio edytowany przez molmagic; 7566.

Komentarz

• RNz
        Uzależniony
        • 2007
        • 708

Moim zdaniem wina Irfana. Niestety nie jest najlepszy jeżeli chodzi o niektóre tryby kolorów. Np CMYK-a pokazuje fatalnie.
        Sprawdź na innym programie.

Komentarz

• redmansas
          Coś już napisał
          • 2006
          • 81

Sprawdź jaki profil kolorów masz ustawiony w PS a jaki ogólnie w systemie ja miałem to samo to będzie -->color setting--> i wybierasz jak ma ci wyświetlac RGB (ja mam adobe rgb i tak samo w systemie)
          a co to jest aparat???

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

Otworz w PS jakis pierwszy lepszy jpeg, chociazby z internetu. Wyglada tak samo jak w przegladarce czy ma inne kolory? Jesli ma inne to prawdopodobnie wine ponosi profil kolorow. Sprawdz sobie we wlasciwosci ekranu - zaawansowane - zarzadzanie kolorami.
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• molmagic
              Bywalec
              • 2006
              • 137

Doszedłem ze to wina grayscale... Nie wiem jak to mozliwe ale traktuje obrazek obliczeniami i poziomami, nastepnie zmieniam ze skali szarości na RGB, obrazek pozostaje taki jak chce ale inny tryb - wychodzi dobrze (czyli w irfanie i PS wygląda tak samo) Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale chyba najważniejsze że działa. z góry dzięki za wszystkie porady. Jeśli ktoś wie dlaczego tak się dzieje to proszę to wyjaśnić - tak z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć.

Komentarz

• brzoza
                Bywalec
                • 2005
                • 127

Zamieszczone przez RNz
                Moim zdaniem wina Irfana. Niestety nie jest najlepszy jeżeli chodzi o niektóre tryby kolorów. Np CMYK-a pokazuje fatalnie.
                Sprawdź na innym programie.
                To nie wina Irfana, tylko znajomość color managementu się kłania...
                A CMYK będzie źle wyglądać na większości przeglądarek, bo nie jest to przestrzeń do oglądania na monitorze :-) (CMYK używa się w zasadzie tylko do poligrafii)

pozdr.

Komentarz

Pracuję...