Szumy po obróbce RAW.Dlaczego?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • topezo

Szumy po obróbce RAW.Dlaczego?

Witam

Jestem nowym uzytkownikiem tego forum i w zasadzie Canona 400D, taki przeskok z konkurencyjnej marki.

Mam pytanie, bo obrobka RAW Canonowskich jednak rozni sie od obróbki RAW innej lustrzanki ktora mialem wczesniej.

Chodzi mi o to ze po obrobieniu raw i przekonwertowaniu go na JPG (oczywiscie w Camera RAW) mam szumy takie jakich moim zdaniem nie powinno byc przy czulosci ISO 200. Jakie ustawienia stosowac aby nie bylo takich szumow? Moze ktos mial podobny problem?

Jesli chodzi o soft canonowski to jest niezły, ale ja sie przyzwyczailem do PS-owskiego i wygodniej mi w nim obrabiac.

Pozdrawiam i ponizej zamieszczam przykładowe fotki:

• fret
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1503

zrób RAW+jpg i porównaj. Może tak być, że w rawie rozjaśniasz zdjęcia, czyli podnosisz czułość i masz więcej szumów, albo masz za wysokie wymagania. Porównanie jpg z aparatu z jpg po RAW-ie powinno dać odpowiedź.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit: to tak na czuja, bo fotki mi się nie otwierają.
    Ostatnio edytowany przez fret; 10441. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• topezo

Jesli chodzi o rozjasnianie to troche ekspozycje podnosze, ale nie czulosc.

Hmm... sproboje tak zrobic RAW+jpg ale nie wiem czy to da mi odpowiedz.

Wczesniej nie mialem takich obiajwow. A co do wymagan to akurat tu tak nie mam, mialem Dynaxa 5D i bylo spoko, moze musze sie przyzwyczaic do rejestracj canonowskiej matrycy

Komentarz

• fret
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1503

Zamieszczone przez topezo
        Jesli chodzi o rozjasnianie to troche ekspozycje podnosze, ale nie czulosc.
        Na jedno wychodzi. Wyciągasz szumy z cienia
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zobaczyłem fotki jeśli to cropy 100%, to nie widzę powodu do zmartwień. Pierwsze właśnie wygląda na wyciągane z cienia. Upierałbym się przy porównaniu RAW i jpg z aparatu.
        Ostatnio edytowany przez fret; 10441. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• topezo

dla pewnosci prownam, ale ta fota z konikiem polnym ma szumy wlasnie w swiatlach i nie byla wiele ciemniejsza, ale mozesz miec racje dlatego sprawdze to robiac RAW+jpg

Komentarz

Pracuję...