Segregacja zdjęć w/g ogniskowej

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotomoto
    Coś już napisał
    • 2006
    • 74

Segregacja zdjęć w/g ogniskowej

Witam
    Czy może ktoś zna program potrafiący segregować zdjęcia biorąc pod uwagę długość ogniskowej obiektywu , ew.ustawioną czułość?
    Szukam ,bo jestem leniwym człowiekiem i zwykle wywołuje RAWy w DPP a następnie traktuję całe foldery zadaniem w P.S. Część zdjęć robionych szerokim kątem obiektywem 24-105/4 ma mocną winietę i te chciałbym " odwinietować" nie stosując tego filtra do pozostałych zrobionych przy dłuższych ogniskowych ,a nie bardzo mi się uśmiecha obrabiać fotki pojedyńczo kiedy ich mam kilkaset z imprezy.
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Zamieszczone przez fotomoto
    Witam
    Czy może ktoś zna program potrafiący segregować zdjęcia biorąc pod uwagę długość ogniskowej obiektywu , ew.ustawioną czułość?
    Szukam ,bo jestem leniwym człowiekiem i zwykle wywołuje RAWy w DPP a następnie traktuję całe foldery zadaniem w P.S. Część zdjęć robionych szerokim kątem obiektywem 24-105/4 ma mocną winietę i te chciałbym " odwinietować" nie stosując tego filtra do pozostałych zrobionych przy dłuższych ogniskowych ,a nie bardzo mi się uśmiecha obrabiać fotki pojedyńczo kiedy ich mam kilkaset z imprezy.
    Piszesz o mocnej winiecie przy 5d i 24-105 ,Uzywam tego zestawu i nie mam mocnej winiety.Czy przypadkiem nie nakreciłeś na 24-105/4 IS L filtra w wersji normalny?Jesli tak to spróbuj bez niego lub z wersja filtra slim.pozdrawiam

Komentarz

• brk33
      • 2007
      • 8

Zamieszczone przez fotomoto
      Witam
      Lightroom tak potrafi
      7D, 350D, S10-20, C18-55 (kit), C50/1.8II, C100-300 USM, S30/1.4 430EX + StoFen,
      wiele chęci i mało czasu

Komentarz

• fotomoto
        Coś już napisał
        • 2006
        • 74

Zamieszczone przez janmar
        Piszesz o mocnej winiecie przy 5d i 24-105 ,Uzywam tego zestawu i nie mam mocnej winiety.Czy przypadkiem nie nakreciłeś na 24-105/4 IS L filtra w wersji normalny?Jesli tak to spróbuj bez niego lub z wersja filtra slim.pozdrawiam
        Mam Heliopana slima , " mocna" to rzecz subiektywna ,ale jak winietowanie obiektywu pogłębi nierównomierne oświetlenie kadru błyskiem lampy to wychodzi coś co mi już przeszkadza.

Komentarz

• pst
          Uzależniony
          • 2006
          • 560

odświezam kotleta bo przejechałem 19 stron w subforum Software i nie znalazłem

może ktoś podpowie - był kiedys taki program w którym zaznaczało sie /dodawało katalogi/zdjęcia a on zczytywał ogniskowe z exifa i pokazywał wykres (zazwyczaj w postaci słupków ale to mało istotne) jakiej ogniskowej uzywano najczęsciej przy danych zdjeciach (procentowo)

pomagam znajomej podjąć decyzję czy kupić efs17-55 czy zostawić kita i wziąc 24-105 - cena ta sama; przesiadka na FF MOZE za 3 lata
          ale mogłaby sobie przegladnąc tak zdjecia i zbadac jakego zakresu mm najczesciej uzywa (wiem, wiem mając tylko kita to nie bedzie zbyt trudne ;-) )

z góry dzieki za pomoc bo nie potrafie ani nic wygooglać anie wysearchowac na forum

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Exposure Plot - http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html
            pokazuje najczęściej używane ogniskowe, ISO, przysłony, czasy - cała statystyka, wykresy itp.
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• pst
              Uzależniony
              • 2006
              • 560

o to to to to
              wielkie dzięki - przyda jej sie :-)
              sam tez sobie sprawdziłem; prawie 50% ślubu 50mm :-)

btw
              znałeś czy wyszukałeś?

Komentarz

• riwo
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 23

Trochę się nagłowiłem, zanim program mi nie podpowiedział: "No jpeg files found"...

Czy w związku z tym może ktoś polecić podobny program do statystych dla RAWów ?
                Marcin
                400D | S17-70 F2.8-4

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez riwo
                  Trochę się nagłowiłem, zanim program mi nie podpowiedział: "No jpeg files found"...

Czy w związku z tym może ktoś polecić podobny program do statystych dla RAWów ?
                  Adobe Bridge?
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• rOOmak
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 617

Ja sobie chwalę Lightroom. Najnowszy ma całkiem przystępną cenę...

Komentarz

• slocum
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 114

exiftool - odczytasz wszystko co chcesz z EXIFow, posortujesz, zmodyfikujesz, wyfiltrujesz... ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia...

Jedyny minus to brak GUI, ale jeśli jesteś obeznany z wierszami poleceń to nie ma najmniejszego problemu. Ostatecznie możesz wszystko przekierować na plik tekstowy i importować np do excela lub innego programu.

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez slocum
                        exiftool - odczytasz wszystko co chcesz z EXIFow, posortujesz, zmodyfikujesz, wyfiltrujesz... ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia...

Jedyny minus to brak GUI
                        Akurat GUI do ExifToola istnieje "od zawsze".
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• slocum
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 114

Zamieszczone przez Merde
                          Akurat GUI do ExifToola istnieje "od zawsze".
                          Niestety ale pod ubuntu nigdy nie znalazłem.
                          Pod windowsa rzeczywiście jest...nie wiem tylko jakiej jakości i czy zapewnia taką elastyczność jak sama konsola...

Komentarz

Pracuję...