Photoshop i rozmiar plików

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

Zamieszczone przez Cychol
    No i nie pisz, że zapis JPG jest bezstratny .
    Zamieszczone przez kavoo
    Nie rozumiem kompletnie dlaczego dla wielu osob slowo "kompresja" rownoznaczne jest z okresleniem "strata jakosci"/
    Jak widac, w swoim poscie odnosilem sie do niezrozumialej IMHO analogii "kompresja=strata", dywagacje nt. JPEG-a byly luznymi przemysleniami pisanymi z przymruzeniem oka. Ale to tak jak mowisz - trzeba chciec przeczytac to, co pisza inni :P

A na potwierdzenie tego, ze kompresja nie zawsze oznacza strate (i _mozna_ ja porownac do kompresji ZIP-em - w sensie skutecznosci i "nieinwazyjnosci") mozna przytoczyc chocby format PNG :P

Komentarz

• Pszczola
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1760

Zamieszczone przez kavoo
      Nie rozumiem kompletnie dlaczego dla wielu osob slowo "kompresja" rownoznaczne jest z okresleniem "strata jakosci"? ;-) Jasne, w wielu przypadkach tak wlasnie jest, ale jakos nie wydaje mi sie, zeby JPEG zapisany z max. jakoscia (0% kompresji, czyli 100% jakosci w Photoshopie) stracil cokolwiek w porownaniu z np. TIFF-em.

A ze jeszcze nie slyszalem o tym, zeby po spakowaniu ZIP-em jakikolwiek plik stracil na jakosci ;-) to moze i JPEG 100% nie powoduje jej utraty? Nie wiem, nie zaglebialem sie w temat bo mnie nigdy az tak nie interesowal... wiec tak sobie tylko glosno dywaguje ;-)
      1. JPG to kompresja stratna niemal zawsze (z wyjatkiem obrazwo jednorodnych, czyli np. calkowicie czarnych). Jotpegowanie nawet w jakosci najwyzszej pogarsza obraz (nawet jesli tego nie zauwazamy).

2. ZIP to kompresja z definicji bezstratna.
      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

Pracuję...