O Photoshopie, Bridge'u i RAID'dzie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

no dobra, ale o co chodzi???
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Rafi
      • 2006
      • 12

Zamieszczone przez Kubaman
      no dobra, ale o co chodzi???
      O predkosc odczytu/zapisu zdjec z/na dysk ?

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zanim się wszyscy rzucicie kupować dodatkowe pecety ;-) Zwróćcie uwagę, że tu jest dość nietypowy scenariusz: autor ma stosunkowo słaby komputer, z mocno ograniczonym I/O i ni z tego ni z owego dostawia mu "bezczasowy" (tak szybki, że w praktyce nie jest ograniczeniem) dysk - i stąd się wziął ten kop, skądinąd bardzo sprytne posunięcie.

W bardziej typowej konfiguracji jednak bardziej opłaci się wrzucić te dwa raptory do obudowy i zrobić "normalny" stripe w OSie. Zwłaszcza, że teraz ciężko kupić coś, co nie miałoby co najmniej dwóch rdzeni w CPU... a w takiej sytuacji praktycznie dowolny RAID dostaje się poniekąd "za darmo" ;-)
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Rafi
          • 2006
          • 12

Zamieszczone przez muflon

W bardziej typowej konfiguracji jednak bardziej opłaci się wrzucić te dwa raptory do obudowy i zrobić "normalny" stripe w OSie. Zwłaszcza, że teraz ciężko kupić coś, co nie miałoby co najmniej dwóch rdzeni w CPU... a w takiej sytuacji praktycznie dowolny RAID dostaje się poniekąd "za darmo" ;-)
          Nie zapominaj o posiadaczach szybkich laptopow ktorzy uzywaja ich do foto - tam raczej raid'a nie wsadzisz. A taki "szybki" NAS mozna zbudowac podejrzewam z jakiegos 488DX i na 4mb RAM + jakis linux czy co.

Ale zgadzam sie ze jak ktos ma "w miare" szybki, nowy komputer, to lepiej wsadzic 2 dyski do srodka i zrobic raid

POZDRAWIAM

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Raf widzę, że nie pogadamy. Napisałem, że nie chcę się doktoryzować z NAS WAS itp itd. Dla człowieka, który nie zajmuje się komputerami to kompletny bełkot i prosiłem o jego tłumaczenie na ludzki. Jesteś w stanie to uczynić?
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Rafi
              Nie zapominaj o posiadaczach szybkich laptopow ktorzy uzywaja ich do foto - tam raczej raid'a nie wsadzisz.
              A to prawda, o laptopach nie pomyślałem, to w sumie identyczny przypadek jak Twój Mac.
              Zamieszczone przez Rafi
              A taki "szybki" NAS mozna zbudowac podejrzewam z jakiegos 488DX i na 4mb RAM + jakis linux czy co.
              Oj nie. Takie coś z założenia musi mieć gigabitową sieć i umieć ją wykorzystać. Myślę, że taki sprzęt jak Twój (P4 cośtam), ew. jedną działkę niższy to rozsądne minimum. No, chyba że NAS ma służyć do przyspieszenia pracy w PS v.1.0 na jakimś Macu z Motorolą ;-)
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• canis_lupus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1252

Zgadza się, gigabitowe sieciówki mają dosyć duży narzut na proca. Mam A64 3200+ podkręcony na 2700MHz i przy transferach rzędu 900Mbps mam ok 35% procka.

Dziwi mnie tylko dlaczego NFS nie zadziałał. Przecież NFSa można zamontować jak zasoby lokalne, jak każdy inny dysk! PS nie powinien widzieć różnicy między /home a /cokolwiek. No chyba że nie miałeś praw do dysku .
                "I love You Cię" Różyczko...
                Galeria ,
                Druga galeria,

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Dobra, to teraz napiszę, jak ja to rozwiązałem (w jednej puszce).
                  Przy okazji wymiany sprzętu zamówiłem też małego raptora z przeznaczeniem na swapa do PSa. W rezultacie, jeśli kończy mi się ram wszystko jest zrzucane właśnie na ten dysk. Ponieważ jest bardzo szybki, nie ma praktycznie żadnych przestojów przy większych operacjach. Sprawdzałem różnicę przełączając swapa na duży, tradycyjny dysk. Różnicę widać gołym okiem.
                  Aha, jeszcze jedno: system i PS na jednym dysku, rawy na drugim (fizycznie, nie partycji), swap na trzecim. Zdaje się, że to jest optimum do PSa.
                  I jeszcze jedno. To, że 4gb ramu w dualchannelu to za dużo na obróbkę zdjęć, to bzdura aż miło.
                  Jarek

Komentarz

• djtermoz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 995

Zamieszczone przez oskarkowy
                    To, że 4gb ramu w dualchannelu to za dużo na obróbkę zdjęć, to bzdura aż miło.
                    A mozesz zdradzic (poniewaz wiem, ze robisz fotki dla klientow a zatem robisz ich pewnie sporo) ile zdjec musisz naraz otworzyc, ile warstw w PS nalozyc, jakie efekty stosowac zeby zapchac te 4GB RAM? Pytam bo chcialbym wiedziec jak bardzo intensywnie trzeba by pracowac zeby takie 4GB przestawalo wystarczac.
                    Mnie do tej pory w PS nie udalo sie zapchac 2GB. No ale ja otwieram tylko po jednej fotce naraz.
                    djtermoz@pbase

Komentarz

• alx_80
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 192

a ja mam pytanie innej kwestii jakiego systemu uzywasz ze obsluguje 4 GB bo z tego co sie orientuje to musi byc system 64bit + procek i to nie c2d tylko Amd lub inny prawdziwy 64 bit

Komentarz

• oskarkowy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2513

Zamieszczone przez djtermoz
                        A mozesz zdradzic (poniewaz wiem, ze robisz fotki dla klientow a zatem robisz ich pewnie sporo) ile zdjec musisz naraz otworzyc, ile warstw w PS nalozyc, jakie efekty stosowac zeby zapchac te 4GB RAM? Pytam bo chcialbym wiedziec jak bardzo intensywnie trzeba by pracowac zeby takie 4GB przestawalo wystarczac.
                        Czasem wystarczy złożyć kanapkę z 3 tiffów z 5D i użyć neatimage.
                        Raczej nie otwieram 10 plików na raz, żeby je potem po kolei retuszować.

Albo jeszcze jedno: z ciekawości puściłem wsadową akcję zmniejszania 500 plików. Bardzo prosty zabieg: zmniejszenie do 20%, podostrzenie, dodanie rameczki, saturacja +5 i save for web. Pod koniec czynności temp PSa na raptorze miał 7,2GB.

Zamieszczone przez alx_80
                        a ja mam pytanie innej kwestii jakiego systemu uzywasz ze obsluguje 4 GB bo z tego co sie orientuje to musi byc system 64bit + procek i to nie c2d tylko Amd lub inny prawdziwy 64 bit
                        C2D 6700 i vista business.
                        Ostatnio edytowany przez oskarkowy; 29.
                        Jarek

Komentarz

• -=Festyk=-
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 666

A mogę mieć głupie pytanie?Jak zmienić Photoshopowi dysk na którym ma przechowywać swój temp?Bo u mnie wybrał sobie dysk na którym stoi system,a pech chciał,że jest to najmniejszy z posiadanych.

||Galeria

Komentarz

• oskarkowy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2513

Zamieszczone przez -=Festyk=-
                            A mogę mieć głupie pytanie?Jak zmienić Photoshopowi dysk na którym ma przechowywać swój temp?Bo u mnie wybrał sobie dysk na którym stoi system,a pech chciał,że jest to najmniejszy z posiadanych.
                            CTRL-K, zakładka wydajność. Tam też przydzielasz ilość ramu, z jakiej PS będzie korzystał.
                            A na przyszłość, to F1.
                            Jarek

Komentarz

• -=Festyk=-
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 666

Dzięki wielkie.Od razu milej jak co chwila nie wyskakuje ,,brak miejsca na dysku...''

||Galeria

Komentarz

Pracuję...