Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na tym forum na Rarindrę Prakarsę (przynajmniej wyszukiwarka nic nie znalazła). Oto kilka jego portfolii:
Rarindra Prakarsa's profile - Photographer Rarindra Prakarsa from JAKARTA, Indonesia [fc-user:574065] - Rarindra Prakarsa is a semipro photographer live
Zdjęcia mają niesamowity nastrój głównie dzięki kolorystyce i czasem winiecie. Jak osiągnąć coś takiego? Bo domyślam się, że ani Canon 350D, ani G5, którym foci Prakarsa, nie robią takich gotowych cudów, tylko większość roboty jest przy obróbce w PSie ;-)
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na tym forum na Rarindrę Prakarsę (przynajmniej wyszukiwarka nic nie znalazła). Oto kilka jego portfolii:
Rarindra Prakarsa's profile - Photographer Rarindra Prakarsa from JAKARTA, Indonesia [fc-user:574065] - Rarindra Prakarsa is a semipro photographer live
Zdjęcia mają niesamowity nastrój głównie dzięki kolorystyce i czasem winiecie. Jak osiągnąć coś takiego? Bo domyślam się, że ani Canon 350D, ani G5, którym foci Prakarsa, nie robią takich gotowych cudów, tylko większość roboty jest przy obróbce w PSie ;-)
Mnie zaciekawiło szczególnie to: http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5466540
Wszystko ciepłe i tylko koszulka skaczącego dziecka chłodna.
Też jestem ciekaw jak coś takiego osiągnąć? Czy były w użyciu maski. Przy okazji spróbuję się pobawić w coś takiego, muszę tylko znaleźć odpowiednie zdjęcie.
Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS.
Nie bierzcie sobie takich wzorow do nasladowania. No chyba, ze nie mowimy juz o fotografii a fotografice.
djtermoz/ chyba chodzi ci o grafike, a nie fotografike
wikipedia:
Fotografika to dziedzina sztuki polegająca na tworzeniu obrazów malarskopodobnych przy pomocy technik fotograficznych.
Termin ten funkcjonuje (funkcjonował) tylko w Polsce. Celem jego wprowadzenia była chęć odróżnienia artystów od rzemieślników. Obecnie określenie to zanika i jest zastępowane terminem "fotografia artystyczna".
Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS.
Ale warto wiedzieć jak się takie rzeczy robi i potrenować. Co nie oznacza od razu, że trzeba przyjąć taki styl na stałe.
djtermoz/ chyba chodzi ci o grafike, a nie fotografike
wikipedia:
Fotografika to dziedzina sztuki polegająca na tworzeniu obrazów malarskopodobnych przy pomocy technik fotograficznych.
Termin ten funkcjonuje (funkcjonował) tylko w Polsce. Celem jego wprowadzenia była chęć odróżnienia artystów od rzemieślników. Obecnie określenie to zanika i jest zastępowane terminem "fotografia artystyczna".
fotografika to dziedzina f., ktora charakteryzuja srodka warsztatowe fotograficzne, a srodki wyrazu wlasciwe grafice artystycznej. Pojecie to wprowadzil Jan Bulhak, jak widac wikipedia podaje jakas inna definicje mi nie jest ona znana w kazdym razie.
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS. Nie bierzcie sobie takich wzorow do nasladowania. No chyba, ze nie mowimy juz o fotografii a fotografice.
Zamieszczone przez michalab
Ale warto wiedzieć jak się takie rzeczy robi i potrenować. Co nie oznacza od razu, że trzeba przyjąć taki styl na stałe.
IMHO kazdy chcialby umiec zrobic takie fotki/obrazki czy jak to inaczej mozna nazwac
Jak dla mnie fotografie mozna podzielic na 2 kategorie:
1 pokazuje swiat takim jakim jest naprawde a 2 takim, jakim chielibysmy zeby byl. Zdjecia z tej galerii naleza do 2 grupy, od razu widac ze nie sa realistyczne, ale jednak duzej grupie osob (w tym mnie) bardzo sie podobaja:wink:
Jak dla mnie fotografie mozna podzielic na 2 kategorie: 1 pokazuje swiat takim jakim jest naprawde a 2 takim, jakim chielibysmy zeby byl. Zdjecia z tej galerii naleza do 2 grupy, od razu widac ze nie sa realistyczne, ale jednak duzej grupie osob (w tym mnie) bardzo sie podobaja:wink:
Ja w takim razie bardziej zaliczam sie do grupy pierwszej bo rozumiem pewne poprawki na zdjeciu (sam to w koncu robie) ale zeby malowac calosc od nowa? To juz z fotografia wiele wspolnego nie ma. O ile to zdjecie jeszcze wyglada OK: http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5371393
Ja w takim razie bardziej zaliczam sie do grupy pierwszej bo rozumiem pewne poprawki na zdjeciu (sam to w koncu robie) ale zeby malowac calosc od nowa? To juz z fotografia wiele wspolnego nie ma. O ile to zdjecie jeszcze wyglada OK: http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5371393
2 link to juz jest czysta grafika wiec tego fotografia juz nazwac nie mozna Mialem na mysli np. te fotke http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5666359
Takich kolorów gołym okiem nie zobaczysz, ale obraz na niej przedstawiony wyglada (jak dla mnie) ładniej niż w rzeczywistosci. Tyle ze problem sie rozbija kiedy to jeszcze jest zdjecie, a kiedy juz grafika:wink:
Tyle ze problem sie rozbija kiedy to jeszcze jest zdjecie, a kiedy juz grafika:wink:
Nie, nie o to się rozbija w tym wątku Założyłem go, żeby się dowiedzieć, jak stworzyć podobną kolorystykę na swoich zdjęciach ;-) I bardzo proszę skończyć offtopy o definicjach fotografiki itp. ;-)
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Po obejrzeniu tych zdjec czuje sie jak po zjedzeniu paczki landrynek (ale takich spolemowskich). Przeczytalem pierwsze posty i nabralem wielkiego apetytu...ale luuuudzie bez przesady. To ma byc ta super kolorystyka, w ktorej wszystko jest na maxa? Rzeczywiscie racje maja konstruktorzy malpek... ma byc na maxa...to sie ludzikom podoba!
EDIT:
Te obrazy idealnie pasuja do wystroju wietnamskich fastfoodow.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Nie, nie o to się rozbija w tym wątku Założyłem go, żeby się dowiedzieć, jak stworzyć podobną kolorystykę na swoich zdjęciach ;-) I bardzo proszę skończyć offtopy o definicjach fotografiki itp. ;-)
Sorry za ten OT Pytanie kiedy cos jest zdjeciem a kiedy grafiką było ogolne, niezbyt zwiazane z tematem, jak to OT
A co do Twojego pytania. Mnie kiedyś udało się osiągnąc podobne efekty, kolory itp. (szkoda ze na cudzym zdjeciu ale to juz inna sprawa), i wiekszasc była zwiazana z panelami hue/saturation, brigtness/contrast i maskowaniem.
Komentarz