Rarindra Prakarsa - niesamowita kolorystyka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arek Piekarz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 334

Rarindra Prakarsa - niesamowita kolorystyka

Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na tym forum na Rarindrę Prakarsę (przynajmniej wyszukiwarka nic nie znalazła). Oto kilka jego portfolii:

http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=639613
    Rarindra Prakarsa's profile - Photographer Rarindra Prakarsa from JAKARTA, Indonesia [fc-user:574065] - Rarindra Prakarsa is a semipro photographer live

Zdjęcia mają niesamowity nastrój głównie dzięki kolorystyce i czasem winiecie. Jak osiągnąć coś takiego? Bo domyślam się, że ani Canon 350D, ani G5, którym foci Prakarsa, nie robią takich gotowych cudów, tylko większość roboty jest przy obróbce w PSie ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Zamieszczone przez Arek Piekarz
    Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na tym forum na Rarindrę Prakarsę (przynajmniej wyszukiwarka nic nie znalazła). Oto kilka jego portfolii:

http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=639613
    Rarindra Prakarsa's profile - Photographer Rarindra Prakarsa from JAKARTA, Indonesia [fc-user:574065] - Rarindra Prakarsa is a semipro photographer live

Zdjęcia mają niesamowity nastrój głównie dzięki kolorystyce i czasem winiecie. Jak osiągnąć coś takiego? Bo domyślam się, że ani Canon 350D, ani G5, którym foci Prakarsa, nie robią takich gotowych cudów, tylko większość roboty jest przy obróbce w PSie ;-)
    Super fotki, super kolorystyka.

Komentarz

• michalab
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1580

Mnie zaciekawiło szczególnie to:
      http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5466540
      Wszystko ciepłe i tylko koszulka skaczącego dziecka chłodna.
      Też jestem ciekaw jak coś takiego osiągnąć? Czy były w użyciu maski. Przy okazji spróbuję się pobawić w coś takiego, muszę tylko znaleźć odpowiednie zdjęcie.
      Zapraszam

Komentarz

• scooter
        Uzależniony
        • 2005
        • 857

Bardzo ładne jednak moim zdaniem to już nie fotografia, a grafika komputerowa ...

Komentarz

• djtermoz
          Uzależniony
          • 2004
          • 995

Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS.
          Nie bierzcie sobie takich wzorow do nasladowania. No chyba, ze nie mowimy juz o fotografii a fotografice.
          djtermoz@pbase

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
            Początki nałogu
            • 2006
            • 298

djtermoz/ chyba chodzi ci o grafike, a nie fotografike

wikipedia:

Fotografika to dziedzina sztuki polegająca na tworzeniu obrazów malarskopodobnych przy pomocy technik fotograficznych.

Termin ten funkcjonuje (funkcjonował) tylko w Polsce. Celem jego wprowadzenia była chęć odróżnienia artystów od rzemieślników. Obecnie określenie to zanika i jest zastępowane terminem "fotografia artystyczna".
            http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• michalab
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1580

Zamieszczone przez djtermoz
              Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS.
              Ale warto wiedzieć jak się takie rzeczy robi i potrenować. Co nie oznacza od razu, że trzeba przyjąć taki styl na stałe.
              Zapraszam

Komentarz

• kris75
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                djtermoz/ chyba chodzi ci o grafike, a nie fotografike

wikipedia:

Fotografika to dziedzina sztuki polegająca na tworzeniu obrazów malarskopodobnych przy pomocy technik fotograficznych.

Termin ten funkcjonuje (funkcjonował) tylko w Polsce. Celem jego wprowadzenia była chęć odróżnienia artystów od rzemieślników. Obecnie określenie to zanika i jest zastępowane terminem "fotografia artystyczna".
                fotografika to dziedzina f., ktora charakteryzuja srodka warsztatowe fotograficzne, a srodki wyrazu wlasciwe grafice artystycznej. Pojecie to wprowadzil Jan Bulhak, jak widac wikipedia podaje jakas inna definicje mi nie jest ona znana w kazdym razie.
                ________
                Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                Immanuel Kant

Komentarz

• sniper88
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1156

Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS. Nie bierzcie sobie takich wzorow do nasladowania. No chyba, ze nie mowimy juz o fotografii a fotografice.
                  Zamieszczone przez michalab
                  Ale warto wiedzieć jak się takie rzeczy robi i potrenować. Co nie oznacza od razu, że trzeba przyjąć taki styl na stałe.
                  IMHO kazdy chcialby umiec zrobic takie fotki/obrazki czy jak to inaczej mozna nazwac
                  Jak dla mnie fotografie mozna podzielic na 2 kategorie:
                  1 pokazuje swiat takim jakim jest naprawde a 2 takim, jakim chielibysmy zeby byl. Zdjecia z tej galerii naleza do 2 grupy, od razu widac ze nie sa realistyczne, ale jednak duzej grupie osob (w tym mnie) bardzo sie podobaja:wink:
                  WWW | 500px | IG
                  Semper in altum

Komentarz

• djtermoz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 995

Zamieszczone przez sniper88
                    Jak dla mnie fotografie mozna podzielic na 2 kategorie: 1 pokazuje swiat takim jakim jest naprawde a 2 takim, jakim chielibysmy zeby byl. Zdjecia z tej galerii naleza do 2 grupy, od razu widac ze nie sa realistyczne, ale jednak duzej grupie osob (w tym mnie) bardzo sie podobaja:wink:
                    Ja w takim razie bardziej zaliczam sie do grupy pierwszej bo rozumiem pewne poprawki na zdjeciu (sam to w koncu robie) ale zeby malowac calosc od nowa? To juz z fotografia wiele wspolnego nie ma. O ile to zdjecie jeszcze wyglada OK:
                    http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5371393

Ale to zdjecie jak dla mnie to kicz do kwadratu (jakies kolorowanki z "Basni 1000 i jednej nocy" czy co?):
                    http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5011960
                    djtermoz@pbase

Komentarz

• sniper88
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1156

Ja w takim razie bardziej zaliczam sie do grupy pierwszej bo rozumiem pewne poprawki na zdjeciu (sam to w koncu robie) ale zeby malowac calosc od nowa? To juz z fotografia wiele wspolnego nie ma. O ile to zdjecie jeszcze wyglada OK:
                      http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5371393

Ale to zdjecie jak dla mnie to kicz do kwadratu (jakies kolorowanki z "Basni 1000 i jednej nocy" czy co?):
                      http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5011960
                      2 link to juz jest czysta grafika wiec tego fotografia juz nazwac nie mozna Mialem na mysli np. te fotke
                      http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5666359
                      Takich kolorów gołym okiem nie zobaczysz, ale obraz na niej przedstawiony wyglada (jak dla mnie) ładniej niż w rzeczywistosci. Tyle ze problem sie rozbija kiedy to jeszcze jest zdjecie, a kiedy juz grafika:wink:
                      WWW | 500px | IG
                      Semper in altum

Komentarz

• Arek Piekarz
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 334

Zamieszczone przez sniper88
                        Tyle ze problem sie rozbija kiedy to jeszcze jest zdjecie, a kiedy juz grafika:wink:
                        Nie, nie o to się rozbija w tym wątku Założyłem go, żeby się dowiedzieć, jak stworzyć podobną kolorystykę na swoich zdjęciach ;-) I bardzo proszę skończyć offtopy o definicjach fotografiki itp. ;-)
                        40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                        Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                        Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                        Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• jatzzek
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 355

Po obejrzeniu tych zdjec czuje sie jak po zjedzeniu paczki landrynek (ale takich spolemowskich). Przeczytalem pierwsze posty i nabralem wielkiego apetytu...ale luuuudzie bez przesady. To ma byc ta super kolorystyka, w ktorej wszystko jest na maxa? Rzeczywiscie racje maja konstruktorzy malpek... ma byc na maxa...to sie ludzikom podoba!

EDIT:

Te obrazy idealnie pasuja do wystroju wietnamskich fastfoodow.
                          why waste your time looking for proof?
                          what if the answer is never the truth?

Komentarz

• sniper88
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1156

Zamieszczone przez Arek Piekarz
                            Nie, nie o to się rozbija w tym wątku Założyłem go, żeby się dowiedzieć, jak stworzyć podobną kolorystykę na swoich zdjęciach ;-) I bardzo proszę skończyć offtopy o definicjach fotografiki itp. ;-)
                            Sorry za ten OT Pytanie kiedy cos jest zdjeciem a kiedy grafiką było ogolne, niezbyt zwiazane z tematem, jak to OT

A co do Twojego pytania. Mnie kiedyś udało się osiągnąc podobne efekty, kolory itp. (szkoda ze na cudzym zdjeciu ale to juz inna sprawa), i wiekszasc była zwiazana z panelami hue/saturation, brigtness/contrast i maskowaniem.
                            WWW | 500px | IG
                            Semper in altum

Komentarz

Pracuję...