TIFF->JPG w PS CS2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mungo
    Uzależniony
    • 2006
    • 535

TIFF->JPG w PS CS2

Nijak nie mogę dojść jak zapisać w PS CS2 plik z tiffa do jpga, żeby jego rozdzielczość*nie wynosiła 72 dpi[czyli save for web], czyli skompresować tiff do jpg najlepszej jakości. Czy jest na to jakiś sposób? Za wszelkie odpowiedzi dzięki!

Zaczątek portfolio: link
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

A tego TIFFa nie masz przypadkiem w 16 bitach? Jesli tak to najpierw ustaw mu 8 bitow a pozniej japko+shift+s i zapisz jako jpg

Edit:
    Chyba nie przeczytalem ze zrozumieniem Tymi dpi to sie w ogole nie przejmuj
    Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Dlaczego się tym wogóle przejmujesz - to nie ma wpływu na nic z wyjątkiem wyliczania mało uzytecznego rozmiaru obrazu.

Jak koniecznie chcesz to w Edit->Preferences->Units & Rulers w okienku screen resolution możesz sobie ustawić co chcesz.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mungo
        Uzależniony
        • 2006
        • 535

OOO! Dzięki wielkie! Przez swoją niewiedzę na konkurs wysłałem w 72 dpi...:/ Mam nadzieję, że nie zauważą

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez mungo
          OOO! Dzięki wielkie! Przez swoją niewiedzę na konkurs wysłałem w 72 dpi...:/ Mam nadzieję, że nie zauważą
          Przy wolaniu RAW w ACR zaznacz 'show workflow options' i wpisz 300 w resolution - moze pomoc na przyszlosc by z tiff czy jpg nie korzystac.

Komentarz

• mungo
            Uzależniony
            • 2006
            • 535

RAWy wywołuje w innym programie do TIFFów, następnie w PSie poprawiam to, czego w programie do RAWów nie da się zrobić, po czym chciałem zapisać w najlepszej jakości JPG
            Ale i tak dzięki Vitez

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez mungo
              RAWy wywołuje w innym programie do TIFFów, następnie w PSie poprawiam to, czego w programie do RAWów nie da się zrobić
              Troche masochistyczne dokladanie sobie pracy no ale wolna wola .
              Btw polecam ksiazke "Adobe Camera RAW i Photoshop CS2" wydawnictwa Helion. Daje naprawde swietne pojecie jak niewiele rzeczy jest "tych co w wywolaniu RAW nie da sie zrobic" , czyli jak ustawic sobie workflow by jak najmniej musiec z PS korzystac poza dalszym retuszem jak ktos lubi.

Komentarz

• Adso
                Początki nałogu
                • 2007
                • 310

a czego nie da sie zrobić w dobrym programie do RAWów (Lightroom, LightZone) co trzeba poprawiać w PS?
                galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Vitez
                  ....
                  Btw polecam ksiazke "Adobe Camera RAW i Photoshop CS2" wydawnictwa Helion. Daje naprawde swietne pojecie jak niewiele rzeczy jest "tych co w wywolaniu RAW nie da sie zrobic" , ...
                  Wiesz, zależy jak czytać. Można również wyczytać "jak wiele jest rzeczy których w wywołaniu raw nie da się zrobić"

Janusz,

Komentarz

• mungo
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 535

Dokładanie sobie pracy... Kiedy ja lubię przy tym grzebać Czego w programie do RAWów nie można zrobić? W Capture One napewno nie można:
                    - usunąć niechcianych elementów z twarzy koleżanki,
                    - zrobić ładnego b&w[metodą*podaną kiedyś przez bundy'iego]
                    - przyciemnić, rozjaśnić tylko kawałek zdjęcia,
                    itd.
                    W sumie w RAWach poprawiam tylko balans bieli, czasami kontrastami, EV, saturację.
                    Pójdę do Empiku i poprzeglądam książkę. Może coś ciekawego znajdę

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez mungo
                      W Capture One napewno nie można:
                      - usunąć niechcianych elementów z twarzy koleżanki,
                      - zrobić ładnego b&w.....
                      W Capture One nie można ale w ACR jak najbardziej można. Nawet trzeba.

Nic lepszego do b&w od ACR 4.0 jak na razie nie ma. ACR 3.x też jest niezły. Naprawdę trudno osiągnąć równie dobre i niedestrukcyjne B&W jak usuwając saturację do zera i jeżdżąc suwakami w zakładce calibration w ACR 3.x albo w odpowiednim panelu w ACR 4.0

Konwertery mogą naprawdę bardzo dużo, co oczywiście nie oznacza "wszystko"

Janusz,

Komentarz

• mungo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 535

No, niestety ACR 4.0 nie posiadam... CS2 i Capture One narazie spokojnie mi wystarczają
                        Jak chce mieć b&w "na szybko", to w Capture One zmniejszam saturacje do 0 i bawię się kontrastem.

Komentarz

• michalab
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1580

Zamieszczone przez Janusz Body
                          Nic lepszego do b&w od ACR 4.0 jak na razie nie ma. ACR 3.x też jest niezły. Naprawdę trudno osiągnąć równie dobre i niedestrukcyjne B&W jak usuwając saturację do zera i jeżdżąc suwakami w zakładce calibration w ACR 3.x albo w odpowiednim panelu w ACR 4.0
                          Co to znaczy niedestrukcyjne B&W? Nie znam ACR 4.0, a 3.x używałem ze dwa razy (nie mam własnego PS, czasem korzystam u znajomego) co robi się tymi suwakami
                          w zakładce calibration? Do tej pory byłem przekonany, że najlepsze B&W otrzymuje się najpierw mieszając kanały dopiero potem usuwając saturację.
                          Zapraszam

Komentarz

• Adso
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 310

eeee...ale to nie jest obróbka zdjęcia....ale przeróbka zdjęcia))
                            galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• michalab
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1580

Dla mnie nie bardziej niż, krzywe lub stosowanie klasycznych filtrów. Ze zdjęcia nic nie znika ani nie pojawia się na nim. Mieszaniem tylko zmienia się kontrasty.
                              Zapraszam

Komentarz

Pracuję...