utrata jakości przy obracaniu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pietro.s
    Bywalec
    • 2007
    • 140

utrata jakości przy obracaniu

Witam
    przeglądając w windowsowym podglądzie zdjęć fotki chcąc obrócić z pionu w poziom wyskakuje komunikat ze jeżeli obrócę jakość zdjęcia sie pogorszy. czy tak jest w każdym programie? i na czym może polegać ta utrata jakości?
    Piotrek S.
  • Misiaque
    Początki nałogu
    • 2007
    • 392

Nie w każdym, utrata jakości następuje gdy obraz jest dekompresowany, potem obracany i kompresowany z powrotem (w przypadku stratnych formatów jak JPEG). Każda modyfikacja takiego pliku i jego ponowna kompresja zmniejszy nieco jakość (zależy to od stopnia kompresji).

IrfanView z jedną ze wtyczek oferuje bezstratne operacje JPEG, w tym obracanie. Są też programy, które potrafią wycinać kawałki JPEGów bezstratnie (w google wpisz "jpeg lossless croping" lub "jpeg lossless crop")

Tego podglądu Windowsowego w ogóle bym nie używał, po tym jak przeczytałem jeden z komunikatów (zdjęcie za duże by je obrócić czy coś w tym rodzaju) stwierdziłem, że on sam nie wie co i jak robić :]

Zainstaluj IrfanView + wszystkie wtyczki i będziesz zadowolony.

Komentarz

• Diodak
      Uzależniony
      • 2005
      • 696

Dobre programy przy obracaniu zdjęć maja opcję "lossless" przy obracaniu i odbijaniu lustrzanym JPEG. Transformując układają nowy obraz jak klocki w innej kolejności bez utraty jakości (bez ponownego kompresowania).

W Windows po obrocie fotka jest ponownie kompresowana. Nie wiem jakie sa parametry kompresji ale zdjęcia mają mniejszy rozmiar niż wcześniej więc na pewno jest to silniejsza kompresja.

Edit:

Misiaque uprzedziłeś mnie ... też polecam IrfanView bo prosty i darmowy.
      Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
      EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Elmarqo
        Bywalec
        • 2007
        • 245

Zamieszczone przez Diodak
        Dobre programy przy obracaniu zdjęć maja opcję "lossless" przy obracaniu i odbijaniu lustrzanym JPEG. ... też polecam IrfanView bo prosty i darmowy.
        Fast Stone również bezstratnie obraca zdjęcia?
        mareksliwinski.pl

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez Elmarqo
          Fast Stone również bezstratnie obraca zdjęcia?
          Tak. "...as well as lossless JPEG transitions..."

Nie wiem czy Ifran już się dorobił CMSa - FastStone ma to od zawsze

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

Podgląd windowsowy również obraca bezstratnie jpegi... ale nie wszystkie! Jeśli oba boki fotki mają wymiary w pixelach podzielne całkowicie przez 8* (patrz: EDIT), to możliwy jest obrót bezstratny. Jak już ktoś wspomniał - "bloki" jpega nie są ruszane, a tylko modyfikowana jest informacja o ich orientacji. Nigdy tego dalej nie zgłębiałem, ale możliwe, że są różne jpegi i różne mogą mieć te bloki, np. wielokrotność 8, ale i tak wtedy będą podzielne przez 8, no nie? ;-)

Sądząc choćby po moim 400d rozmiar fotek 3888 x 2592 pixela nie jest wcale maksymalnym jaki jest w stanie wygenerować matryca, ale chyba właśnie ze względu na bezstratną obróbke jpegów został on tak znormalizowany/zaokrąglony, żeby można je było chociażby bezstratnie obracać.

Problem z podglądem windowsowym jest taki, że o ile wyskakuje komunikat o niebezpieczeństwie odwracania to pół biedy (bo od razu wiadomo, że rozmiar nie jest podzielny przez 8* ), ale jest tam opcja (do odfajkowania), żeby go więcej w przyszłosci nie wyświetlać! i to jest najgorsze co można tu zrobić, bo potem moża rzeczywiście nieświadomie odwrócić niewymiarowego jpega stratnie i później żyć w przekonaniu, że Windows psuje przy obracaniu wszystkie jpegi, choć tak nie jest.

Przywrócenie ostrzeżenia o stratnym odwracaniu jpega w Windowsie można osiągnąć przez zmodyfikowanie rejestru, ale musiałbym poszukć. Dopiszę jak znajdę! ;-)

EDIT: *Właściwie powinno być 16 a nie 8!
            Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez ewg
              ....
              Sądząc choćby po moim 400d rozmiar fotek 3888 x 2592 pixela nie jest wcale maksymalnym jaki jest w stanie wygenerować matryca, ale chyba właśnie ze względu na bezstratną obróbke jpegów został on tak znormalizowany/zaokrąglony, żeby można je było chociażby bezstratnie obracać.....
              Mocne twierdzenie. Coś w tym jest ale ta "podzielność przez 8" to nie jest jedyny i najważniejszy powód rozmiaru/rozdzielczości matrycy/zdjęcia. W 400D jest:

Effective Pixels: Approx. 10.10 megapixels
              Total Pixels: Approx. 10.50 megapixels

(http://www.robgalbraith.com/public_f...hite_Paper.pdf)

Piksele z obrzeża matrycy są wykorzystywane tylko do interpolacji (nie są, nie mogą być wyświetlane), tak aby skrajne rzędy na finalnym zdjęciu miały poprawne barwy. Aparat, nawet ustawiony na jpegi "wywołuje" je z RAWa - robi to komputer pokładowy Digi-cośtam i jemu są potrzebne te dodatkowe piksele. W 5D jest jeszcze śmieszniej bo piksele nie są kwadratowe i tu teoria i konstrukcji matrycy "pod jpega" już się zupełnie nie wyrabia.
              Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Zamieszczone przez Janusz Body
                Piksele z obrzeża matrycy są wykorzystywane tylko do interpolacji (nie są, nie mogą być wyświetlane), tak aby skrajne rzędy na finalnym zdjęciu miały poprawne barwy. Aparat, nawet ustawiony na jpegi "wywołuje" je z RAWa - robi to komputer pokładowy Digi-cośtam i jemu są potrzebne te dodatkowe piksele. W 5D jest jeszcze śmieszniej bo piksele nie są kwadratowe i tu teoria i konstrukcji matrycy "pod jpega" już się zupełnie nie wyrabia.
                Brzmi logicznie tylko dlaczego taki RawShooter, chociaż "tylnymi drzwiami" ale wyświetla wszystkie (te ponad rozmiar podzielny przez 8 również) pixele pliku DNG i nie widać na obrzeżach braków kolorystycznych?

ps. RS oczywiście przerobiony, żeby otwierał DNG z 400D.

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez ewg
                  ....
                  ps. RS oczywiście przerobiony, żeby otwierał DNG z 400D.
                  Pytaj tego co przerabiał RSE

Ten podział "na 8" to tak dodatkowo "dwie pieczenie przy jednym ogniu" ale główny powód to technika - matryca Bayera i interpolacje barw z nią związane. Musi być więcej pixeli dookoła, żeby było z czego interpolować/intepretować barwy.

Jak się bardzo uprzeć to można by było napisać programik wyświetlający wszystkie piksele z matrycy ale i tak "obwódka" będzie bezużyteczna bo brakuje informacji o barwach.

Janusz,

Komentarz

• ewg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1079

Pytaj tego co przerabiał RSE
                    To musiałbym sam siebie spytać... ;-)

Jeszcze obiecany trick odblokowujący ostrzeżenie o obracaniu niewymiarowych jpegów w windowsowym podglądzie. Trzeba usunąć dwie "wartości" (czyli również "dane"!):

"ShellImageViewWarnOnLossyRotate"="no"
                    z [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\DontShowMeThisDialogAgain]
                    oraz
                    "ShellImageViewWarnOnLossyRotate"=dword:000000 06
                    z [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\ShellImageView]

Ale jest też łatwiejszy sposób: Wystarczy trzymać klawisz CTRL podczas zamykania podglądu krzyżykiem w prawym górnym rogu okna i zgodzić się na przywrócenie ustawień domyślnych podglądu. ;-)

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Jak się bardzo uprzeć to można by było napisać programik wyświetlający wszystkie piksele z matrycy ale i tak "obwódka" będzie bezużyteczna bo brakuje informacji o barwach.
                      Ja napisalem :-D W 10D bylo mniej wiecej tak, ze dookola tego co dostajemy z konwertera RAW (nawet dcraw) jest jeszcze czarna obwodka, o grubosci ok. kilkunastu pikseli (z wyjatkiem jednej strony, tam bylo chyba prawie setka). Tam sa normalne detektory, tylko swiatla brak Podejrzewam ze po prostu sensor jest robiony jakos "z zapasem".
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez muflon
                        Ja napisalem :-D ....
                        Znaczy się "bardzo uparty" jesteś

Janusz,

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

W 5D jest jeszcze śmieszniej bo piksele nie są kwadratowe i tu teoria i konstrukcji matrycy "pod jpega" już się zupełnie nie wyrabia.
                          Wybacz ale dopiero teraz załapałem, że nie załapałem.

To jak to jest z tym 5d? Jeśli piksele nie są kwadratowe to jakie? Chętnie bym o tym poczytał bo pierwszy raz słyszę, żeby Canon kombinował z klasycznym Bayerem. Szukałem tylko na DPreview.com jak i w Canon_EOS_5D_White_Paper.pdf i nie ma wzmianki. Jak sobie podzieliłem rozmiar matrycy przez produkowane piksele to mi wyszło w zaokrągleniu 0,082mm na każdy bok piksela, czyli przynajmniej efekt jest taki jakby fotokomórki były logicznymi kwadratami... Chyba nie chodzi Ci o to wspomniane zaokrąglenie, które pewnie wynika z braku dokładnych danych o wymiarach samej matrycy (0,0819 x 0,0821mm - to już właściwie prostokąt).

Teraz załóżmy, że matryca jest jakaś z kosmosu, powiedzmy wielokąty, kółka, porozrzucane nieprostopadle po matrycy. Na razie nijak się to ma do znanych wszystkim prostokątnych komputerowych pikseli. Co musi zrobić inżynier projektujący taki sensor dla współczesnej cywilizacji cyfrowej? - Ano przerobić z niego sygnał na zwykłe kwadratowe piksele. Inżynier wie róznież, że większość ludzi na tym świecie pstyka dziś w jpegach. Znajac zasadę bloków po 8x8, bedzie sie starał tak projetować jego niesamowitą matrycę żeby i tak była zgodna z przyjętymi normami lub z minimalnym nadmiarem jeśli to konieczne. Dlatego sądzę, że kształt komórek sensora nie ma wiekszego wpływu na to czy zasada podzielności przez 8 może być rozstrzygajaca dla projektu matrycy lub nie.

Ale tak jak już napisałem - chętnie bym jeszcze coś doczytał jeśli się mylę. :rolleyes:

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez ewg
                            .....
                            To jak to jest z tym 5d? Jeśli piksele nie są kwadratowe to jakie? Chętnie bym o tym poczytał bo pierwszy raz słyszę, żeby Canon kombinował z klasycznym Bayerem. Szukałem tylko na DPreview.com jak i w Canon_EOS_5D_White_Paper.pdf i nie ma wzmianki. Jak sobie podzieliłem rozmiar matrycy przez produkowane piksele to mi wyszło w zaokrągleniu 0,082mm na każdy bok piksela, czyli przynajmniej efekt jest taki jakby fotokomórki były logicznymi kwadratami... Chyba nie chodzi Ci o to wspomniane zaokrąglenie, które pewnie wynika z braku dokładnych danych o wymiarach samej matrycy (0,0819 x 0,0821mm - to już właściwie prostokąt).
                            ......
                            Ale tak jak już napisałem - chętnie bym jeszcze coś doczytał jeśli się mylę. :rolleyes:

Hmmmm... czytałem o tym jakieś rok temu i już nie pamiętam gdzie. Z całkowitą pewnością ktoś pisał o tym, że poszczególne fotocele na matrycy 5D są prostokątne - prostokąty o dłuższym pionowym boku (w ułożeniu landscape). Jako rezultat tej "niekwadratowości" zalecał wołać RAWy w ACR z rozdzielczością "oczko wyżej" - tj 5120 x 3413 (w ACR na + czyli 17 Mpix).

Z tego co czytałem zapamiętałem tylko, o tej prostokątności i wołaniu RAWu "w górę". Teraz jakoś nie mogę tego wygooglać

To nie jest jedyny "dziwny" sposób ułożenia sensorów na matrycy bayerowskiej. Sony kombinuje z czwartym kolorem i (chyba) z ułożeniem "plaster miodu".

EDIT: Jeśli dobrze sobie przypominam rysunek to prostokąty nie są ułożone "wierszami" a zachodzą na siebie co nieco przypomina ten plaster miodu - ale tu pewności nie mam.

Janusz,

Komentarz

• Don Kacper
                              • 2007
                              • 12

A ja empirycznie postanowiłem sobie to wszystko sprawdzić. Po obróceniu o 90* (do pionu) przyrost wielkości 180* spadek i 360* spadek w stosunku do początkowej wartości. Ciekawy jest ten początkowy przyrost. Obracane foto z 400D.

Dziękuję za uwagę
                              400D + 28-105mm 3,5-4,5 USM II + 18-55mm + sporo M42 i dużo chęci

Komentarz

Pracuję...