Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
przeglądając w windowsowym podglądzie zdjęć fotki chcąc obrócić z pionu w poziom wyskakuje komunikat ze jeżeli obrócę jakość zdjęcia sie pogorszy. czy tak jest w każdym programie? i na czym może polegać ta utrata jakości?
Nie w każdym, utrata jakości następuje gdy obraz jest dekompresowany, potem obracany i kompresowany z powrotem (w przypadku stratnych formatów jak JPEG). Każda modyfikacja takiego pliku i jego ponowna kompresja zmniejszy nieco jakość (zależy to od stopnia kompresji).
IrfanView z jedną ze wtyczek oferuje bezstratne operacje JPEG, w tym obracanie. Są też programy, które potrafią wycinać kawałki JPEGów bezstratnie (w google wpisz "jpeg lossless croping" lub "jpeg lossless crop")
Tego podglądu Windowsowego w ogóle bym nie używał, po tym jak przeczytałem jeden z komunikatów (zdjęcie za duże by je obrócić czy coś w tym rodzaju) stwierdziłem, że on sam nie wie co i jak robić :]
Zainstaluj IrfanView + wszystkie wtyczki i będziesz zadowolony.
Dobre programy przy obracaniu zdjęć maja opcję "lossless" przy obracaniu i odbijaniu lustrzanym JPEG. Transformując układają nowy obraz jak klocki w innej kolejności bez utraty jakości (bez ponownego kompresowania).
W Windows po obrocie fotka jest ponownie kompresowana. Nie wiem jakie sa parametry kompresji ale zdjęcia mają mniejszy rozmiar niż wcześniej więc na pewno jest to silniejsza kompresja.
Edit:
Misiaque uprzedziłeś mnie ... też polecam IrfanView bo prosty i darmowy.
Podgląd windowsowy również obraca bezstratnie jpegi... ale nie wszystkie! Jeśli oba boki fotki mają wymiary w pixelach podzielne całkowicie przez 8* (patrz: EDIT), to możliwy jest obrót bezstratny. Jak już ktoś wspomniał - "bloki" jpega nie są ruszane, a tylko modyfikowana jest informacja o ich orientacji. Nigdy tego dalej nie zgłębiałem, ale możliwe, że są różne jpegi i różne mogą mieć te bloki, np. wielokrotność 8, ale i tak wtedy będą podzielne przez 8, no nie? ;-)
Sądząc choćby po moim 400d rozmiar fotek 3888 x 2592 pixela nie jest wcale maksymalnym jaki jest w stanie wygenerować matryca, ale chyba właśnie ze względu na bezstratną obróbke jpegów został on tak znormalizowany/zaokrąglony, żeby można je było chociażby bezstratnie obracać.
Problem z podglądem windowsowym jest taki, że o ile wyskakuje komunikat o niebezpieczeństwie odwracania to pół biedy (bo od razu wiadomo, że rozmiar nie jest podzielny przez 8* ), ale jest tam opcja (do odfajkowania), żeby go więcej w przyszłosci nie wyświetlać! i to jest najgorsze co można tu zrobić, bo potem moża rzeczywiście nieświadomie odwrócić niewymiarowego jpega stratnie i później żyć w przekonaniu, że Windows psuje przy obracaniu wszystkie jpegi, choć tak nie jest.
Przywrócenie ostrzeżenia o stratnym odwracaniu jpega w Windowsie można osiągnąć przez zmodyfikowanie rejestru, ale musiałbym poszukć. Dopiszę jak znajdę! ;-)
....
Sądząc choćby po moim 400d rozmiar fotek 3888 x 2592 pixela nie jest wcale maksymalnym jaki jest w stanie wygenerować matryca, ale chyba właśnie ze względu na bezstratną obróbke jpegów został on tak znormalizowany/zaokrąglony, żeby można je było chociażby bezstratnie obracać.....
Mocne twierdzenie. Coś w tym jest ale ta "podzielność przez 8" to nie jest jedyny i najważniejszy powód rozmiaru/rozdzielczości matrycy/zdjęcia. W 400D jest:
Effective Pixels: Approx. 10.10 megapixels Total Pixels: Approx. 10.50 megapixels
Piksele z obrzeża matrycy są wykorzystywane tylko do interpolacji (nie są, nie mogą być wyświetlane), tak aby skrajne rzędy na finalnym zdjęciu miały poprawne barwy. Aparat, nawet ustawiony na jpegi "wywołuje" je z RAWa - robi to komputer pokładowy Digi-cośtam i jemu są potrzebne te dodatkowe piksele. W 5D jest jeszcze śmieszniej bo piksele nie są kwadratowe i tu teoria i konstrukcji matrycy "pod jpega" już się zupełnie nie wyrabia.
Piksele z obrzeża matrycy są wykorzystywane tylko do interpolacji (nie są, nie mogą być wyświetlane), tak aby skrajne rzędy na finalnym zdjęciu miały poprawne barwy. Aparat, nawet ustawiony na jpegi "wywołuje" je z RAWa - robi to komputer pokładowy Digi-cośtam i jemu są potrzebne te dodatkowe piksele. W 5D jest jeszcze śmieszniej bo piksele nie są kwadratowe i tu teoria i konstrukcji matrycy "pod jpega" już się zupełnie nie wyrabia.
Brzmi logicznie tylko dlaczego taki RawShooter, chociaż "tylnymi drzwiami" ale wyświetla wszystkie (te ponad rozmiar podzielny przez 8 również) pixele pliku DNG i nie widać na obrzeżach braków kolorystycznych?
ps. RS oczywiście przerobiony, żeby otwierał DNG z 400D.
....
ps. RS oczywiście przerobiony, żeby otwierał DNG z 400D.
Pytaj tego co przerabiał RSE
Ten podział "na 8" to tak dodatkowo "dwie pieczenie przy jednym ogniu" ale główny powód to technika - matryca Bayera i interpolacje barw z nią związane. Musi być więcej pixeli dookoła, żeby było z czego interpolować/intepretować barwy.
Jak się bardzo uprzeć to można by było napisać programik wyświetlający wszystkie piksele z matrycy ale i tak "obwódka" będzie bezużyteczna bo brakuje informacji o barwach.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Jeszcze obiecany trick odblokowujący ostrzeżenie o obracaniu niewymiarowych jpegów w windowsowym podglądzie. Trzeba usunąć dwie "wartości" (czyli również "dane"!):
"ShellImageViewWarnOnLossyRotate"="no"
z [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\DontShowMeThisDialogAgain]
oraz
"ShellImageViewWarnOnLossyRotate"=dword:000000 06
z [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\ShellImageView]
Ale jest też łatwiejszy sposób: Wystarczy trzymać klawisz CTRL podczas zamykania podglądu krzyżykiem w prawym górnym rogu okna i zgodzić się na przywrócenie ustawień domyślnych podglądu. ;-)
Jak się bardzo uprzeć to można by było napisać programik wyświetlający wszystkie piksele z matrycy ale i tak "obwódka" będzie bezużyteczna bo brakuje informacji o barwach.
Ja napisalem :-D W 10D bylo mniej wiecej tak, ze dookola tego co dostajemy z konwertera RAW (nawet dcraw) jest jeszcze czarna obwodka, o grubosci ok. kilkunastu pikseli (z wyjatkiem jednej strony, tam bylo chyba prawie setka). Tam sa normalne detektory, tylko swiatla brak Podejrzewam ze po prostu sensor jest robiony jakos "z zapasem".
W 5D jest jeszcze śmieszniej bo piksele nie są kwadratowe i tu teoria i konstrukcji matrycy "pod jpega" już się zupełnie nie wyrabia.
Wybacz ale dopiero teraz załapałem, że nie załapałem.
To jak to jest z tym 5d? Jeśli piksele nie są kwadratowe to jakie? Chętnie bym o tym poczytał bo pierwszy raz słyszę, żeby Canon kombinował z klasycznym Bayerem. Szukałem tylko na DPreview.com jak i w Canon_EOS_5D_White_Paper.pdf i nie ma wzmianki. Jak sobie podzieliłem rozmiar matrycy przez produkowane piksele to mi wyszło w zaokrągleniu 0,082mm na każdy bok piksela, czyli przynajmniej efekt jest taki jakby fotokomórki były logicznymi kwadratami... Chyba nie chodzi Ci o to wspomniane zaokrąglenie, które pewnie wynika z braku dokładnych danych o wymiarach samej matrycy (0,0819 x 0,0821mm - to już właściwie prostokąt).
Teraz załóżmy, że matryca jest jakaś z kosmosu, powiedzmy wielokąty, kółka, porozrzucane nieprostopadle po matrycy. Na razie nijak się to ma do znanych wszystkim prostokątnych komputerowych pikseli. Co musi zrobić inżynier projektujący taki sensor dla współczesnej cywilizacji cyfrowej? - Ano przerobić z niego sygnał na zwykłe kwadratowe piksele. Inżynier wie róznież, że większość ludzi na tym świecie pstyka dziś w jpegach. Znajac zasadę bloków po 8x8, bedzie sie starał tak projetować jego niesamowitą matrycę żeby i tak była zgodna z przyjętymi normami lub z minimalnym nadmiarem jeśli to konieczne. Dlatego sądzę, że kształt komórek sensora nie ma wiekszego wpływu na to czy zasada podzielności przez 8 może być rozstrzygajaca dla projektu matrycy lub nie.
Ale tak jak już napisałem - chętnie bym jeszcze coś doczytał jeśli się mylę. :rolleyes:
.....
To jak to jest z tym 5d? Jeśli piksele nie są kwadratowe to jakie? Chętnie bym o tym poczytał bo pierwszy raz słyszę, żeby Canon kombinował z klasycznym Bayerem. Szukałem tylko na DPreview.com jak i w Canon_EOS_5D_White_Paper.pdf i nie ma wzmianki. Jak sobie podzieliłem rozmiar matrycy przez produkowane piksele to mi wyszło w zaokrągleniu 0,082mm na każdy bok piksela, czyli przynajmniej efekt jest taki jakby fotokomórki były logicznymi kwadratami... Chyba nie chodzi Ci o to wspomniane zaokrąglenie, które pewnie wynika z braku dokładnych danych o wymiarach samej matrycy (0,0819 x 0,0821mm - to już właściwie prostokąt).
......
Ale tak jak już napisałem - chętnie bym jeszcze coś doczytał jeśli się mylę. :rolleyes:
Hmmmm... czytałem o tym jakieś rok temu i już nie pamiętam gdzie. Z całkowitą pewnością ktoś pisał o tym, że poszczególne fotocele na matrycy 5D są prostokątne - prostokąty o dłuższym pionowym boku (w ułożeniu landscape). Jako rezultat tej "niekwadratowości" zalecał wołać RAWy w ACR z rozdzielczością "oczko wyżej" - tj 5120 x 3413 (w ACR na + czyli 17 Mpix).
Z tego co czytałem zapamiętałem tylko, o tej prostokątności i wołaniu RAWu "w górę". Teraz jakoś nie mogę tego wygooglać
To nie jest jedyny "dziwny" sposób ułożenia sensorów na matrycy bayerowskiej. Sony kombinuje z czwartym kolorem i (chyba) z ułożeniem "plaster miodu".
EDIT: Jeśli dobrze sobie przypominam rysunek to prostokąty nie są ułożone "wierszami" a zachodzą na siebie co nieco przypomina ten plaster miodu - ale tu pewności nie mam.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
A ja empirycznie postanowiłem sobie to wszystko sprawdzić. Po obróceniu o 90* (do pionu) przyrost wielkości 180* spadek i 360* spadek w stosunku do początkowej wartości. Ciekawy jest ten początkowy przyrost. Obracane foto z 400D.
Dziękuję za uwagę
400D + 28-105mm 3,5-4,5 USM II + 18-55mm + sporo M42 i dużo chęci
Komentarz