Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
chcąc poznawac PS2, wybrałem się do księgarni w celu zakupienia praktycznego podręcznika, dzieki któremu będę mógł poznać tajniki tego programu. Stety/niestety okazało się, ze ze książek/biblii PS2 są jakies 2 półki. Który z podręczników moglibyście mi polecić? Chodzi mi zarówno o tekst, jak i przykładowe fotografie zmienianych elementów.
Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. autor Scott Kelby wyd. Helion
Kupiłem nie tak dawno w Auchan za 60 zł 10gr, widziałem też ofertę na CB w dziale ,,sprzedam" http://canon-board.info/showthread.php?t=22154 .
Wg. mnie książka napisana bardzo przystępnie , solidnie wydana , stanowi dla mnie dużą pomoc w dogłębnym poznawaniu PS2.
Pozdrawiam
6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...
Również mam tę książkę i muszę powiedzieć, że jest pomocna. To, co mi w niej przeszkadza, to fakt, że autor podaje jedynie gotowe recepty służące do osiągnięcia określonych celów bez wytłumaczenia zasady. Po prostu: zrób tak i tak, a osiągniesz to i to. Przez to książka nie ułatwia faktycznego zrozumienia poszczególnych narzędzi PS-a. Ale powtarzam: recepty są jak najbardziej przydatne i skuteczne.
David Blatner & Bruce Fraser - Real World - Photoshop CS2, Profesjonalne techniki obróbki obrazów i przygotowania do druku
(w tytule wpisałem italikiem bo tytuł dość długi a są w Helionie dwie podobne - tej drugiej nie mam więc nie wiem)
- jak Cie wciągną RAWy to:
Bruce Fraser - Real World - Camera RAW i Photoshop CS2
Obydwie książki po polsku wydał Helion
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mnie w nauce bardzo pomogly tutoriale, tutaj jest kilka linkow: tutorialized.com good-tutorials.com phtoshoproadmap.com
Z ksiazek mozna sie duzo szybciej nauczyc, ale tutoriale zmuszaja Cie do cwiczen praktycznych, a teorii tez potrafia nauczyc No i sa za darmo
Janusz- a czy książka-/David Blatner & Bruce Fraser - Real World - Photoshop CS2, Profesjonalne techniki obróbki obrazów i przygotowania do druku/ jest odpowiednim zakupem dla początkującego? Czy może są publikacje napisane prościej dla amatorów? Oczywiście w języku Polskim.
Janusz- a czy książka-/David Blatner & Bruce Fraser - Real World - Photoshop CS2, Profesjonalne techniki obróbki obrazów i przygotowania do druku/ jest odpowiednim zakupem dla początkującego? Czy może są publikacje napisane prościej dla amatorów? Oczywiście w języku Polskim.
Jak najbardziej tak. Osobiście żywię wstręt to najróżniejszych "oficjalnych podręczników" bo z reguły mają one użyteczność "helpa" z programu czyli są całkowicie niestrawne. Tak samo jest i z "Oficjalnym podręcznikiem" Adobe, który jest przyzwoity jako uzupełnienie ale do nauki od podstaw nadaje się średnio. Ww. książka to jedna z najlepszych pozycji na rynku poruszająca wszystkie istotne w fotografii aspekty PSa. Po polsku chyba nie ma nic lepszego a doskonałym uzupełnieniem jest "Camera RAW i Photoshop CS2" też Frasera. (EDIT: Nawet fakt, że obecny ACR 4.x dość mocno poszedł do przodu nie zmienia użyteczności tej książki)
Prościej pisze Kelby tyle, że z powodu tej prostoty często, gęsto operuje półprawdami, upraszcza do bólu i pomija sporo istotnych rzeczy.
To co powyżej to moja osobista opinia.
Janusz,
Dziękuję bardzo.A Jeśli za jakiś czas przesiądę się na cs3 to jak się ma użyteczność ww. podręcznika?
Dalej będzie tak samo duża. CS3 ma dodanych kilka czy kilkanaście rzeczy, z których można i trzeba korzystać ale w większości - w odniesieniu do podstaw i zasad korzystania niewiele się zmieniło. Upgrade do CS3 przyjdzie b. łatwo po opanowaniu CS2.
Janusz,
Slicznie dziękuję Janusz za pomoc. Dzwoniłem dzisiaj do Heliona-książki na dzień dzisiejszy brak. Pan prosił zadzwonić za jakieś 3 tyg(ponoć ma być wznowiony druk) Pozdrawiam Maciek
a ja osobiscie polecam adobe photoshop cs2 oko w oko Deke McClelland w tlumaczeniu Piotra Cieślaka wydawnictwo helion ja zaplacilem za nia 85zł wraz z płytką
Komentarz