DPP i kontrast

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slawek1972
    Coś już napisał
    • 2005
    • 62

DPP i kontrast

Witam,

Po zainstalowaniu DPP 3.0.0.3 zauważyłem, że kontrast jest ustawiony domyślnie na -1, czy mógłby ktoś sprawdzić jak było w DPP 2.2.0.1? Wydaje mi się, że było na zero, ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam
    Sławek
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

Nie wiem, czy ci ta informacja sie przyda, ale ja mam 3.0.0.3 i wszystkie defaulty mam na 0 z wyjątkiem saturacji jpg (100).

Komentarz

• slawek1972
      Coś już napisał
      • 2005
      • 62

Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem dokładniej - na zakładce RGB mam ustawione tak jak napisałeś, chodzi mi o zakładkę RAW, tam przy kontraście mam -1.
      Zauważyłem, że zmiana kontrastu na zakładce RAW nie wpływa na zmianę wartości kontrastu RGB, jaka różnica jest między tymi ustawieniami?

Sławek

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

DPP dokonuje operacji zarówno na RAWie (zakładka RAW), jak i na jpgu (zakładka RGB).
        Z tym -1 - może zapisałeś poprzednio ten obraz z takim ustawieniem? Spróbuj wyzerować ustawienia przez ctrl-shift-z

Komentarz

• slawek1972
          Coś już napisał
          • 2005
          • 62

Kontrast -1 na zakładce RAW mam przy każdym zdjęciu, ctrl-shift-z nie zmienia tego.
          W przypadku JPG mogę wykonywać zmiany tylko na zakładce RGB, ale w przypadku pliku RAW mogę wykonywać zmiany na zakładce RAW i na zakładce RGB, jakie są różnice między tymi zmianami w przypadku pliku RAW?

Komentarz

• slawi_3000
            Uzależniony
            • 2006
            • 568

Nie używam w ogóle DPP, więc nie wiem, gdzie ci się to ustawienie mogło zasejwować. Może ktoś inny ci tu pomoże, ew. odinstaluj, zainstaluj ponownie. Może to coś da.

W zakładce RAW dokonujesz operacji na obrazie roboczym utworzonym z RAW przed przetworzeniem do jpg. Ustawienia wykorzytywane są podczas konwersji rawa do jpg.
            W zakładce RGB operacji dokonujesz już na przetworzonym jpg. Ustawienia nakładane są na obraz jpg w przestrzeni RGB po wygenerowaniu go z rawa (konwersji z rawa).

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Zamieszczone przez slawek1972
              Kontrast -1 na zakładce RAW mam przy każdym zdjęciu, ctrl-shift-z nie zmienia tego.
              W przypadku JPG mogę wykonywać zmiany tylko na zakładce RGB, ale w przypadku pliku RAW mogę wykonywać zmiany na zakładce RAW i na zakładce RGB, jakie są różnice między tymi zmianami w przypadku pliku RAW?
              Różnice są takie jak między RGB a RAW (dużo by mówić... - teoria RAW się kłania). Unikaj korekt RGB na fotkach RAW, chyba że musisz, bo na przykład skończył sie zakres na zakładce RAW (co się zwykle nie zdarza).

A domyślnie masz kontrast -1, bo tak masz to ustawione już w aparacie. - Sprawdź nastawy (Picture Style).

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

W DPP większość ustawień w tym kontrast jest ustawiany według nastawów aparatu .

edit: ewg mnie wyprzedził

Komentarz

• slawek1972
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 62

Dzięki za wyjaśnienia. W aparacie miałem ustawione wszystko na zero (na środku), a w DPP 3.0 wyszło tak: contrast -1, color saturation -1, reszta na zero. Ustawiłem w aparacie wszystko na wartości maksymalne (+2), w DPP 3.0 mam tak: contrast +1, color tone +2, color saturation +1, sharpness +2. Przy wartościach minimalnych w aparacie (-2) w DPP 3.0 tak: contrast -3, color tone -2, color saturation -3, sharpness 0.
                  W DPP 3.0 można zmieniać wartości contrast, color tone i color saturation od -4 do +4, a sharpness od 1 do 10, związek między ustawieniami w aparacie, a w programie nie jest do końca logiczny.
                  Wydaje mi się, że we wcześniejszej wersji DPP przy ustawieniach wszystkiego na zero (w aparacie), w DPP color saturation ustawiony był na -1, a reszta na zero.

Komentarz

• ewg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1079

contrast -1, color saturation -1, reszta na zero. Ustawiłem w aparacie wszystko na wartości maksymalne (+2), w DPP 3.0 mam tak: contrast +1, color tone +2, color saturation +1, sharpness +2. Przy wartościach minimalnych w aparacie (-2) w DPP 3.0 tak: contrast -3, color tone -2, color saturation -3, sharpness 0.
                    Z wyjątkiem ostatniego "sharpness 0" jest w tym nawet jakaś konsekwencja... logika... Tylko, że to nie ma nic wspólnego z prawidłowym działaniem... albo programu albo apartu. - Najpierw wróć do istrukcji obsługi aparatu, ewentualnie spróbuj zresetować ustawienia apartu do fabrycznych (jeśli to faktycznie uciążliwe i nie wystarczy nadać fotkom w DPP hurtowo jedną "zerową" receptę).

Dodam jeszcze, że pomijając Sharpness (zależy od Stylu) wszystkie ustawienia RAW są domyśłnie na 0 (tak w wersji 2 jak 3 - nie było zmian).

Przypomnij sobie jeszcze co przedtem robiłeś w temacie Picture Style w aparacie lub komputerze? :rolleyes:

Komentarz

• slawek1972
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 62

Zamieszczone przez ewg

Dodam jeszcze, że pomijając Sharpness (zależy od Stylu) wszystkie ustawienia RAW są domyśłnie na 0 (tak w wersji 2 jak 3 - nie było zmian).
                      W jaki sposób Sharpness zależy od stylu? W DPP mogę ustawić dowolną ostrość dla dowolnego stylu (mam na myśli Picture Style).

Zamieszczone przez ewg
                      Przypomnij sobie jeszcze co przedtem robiłeś w temacie Picture Style w aparacie lub komputerze? :rolleyes:
                      Zmiana Picture Style w DPP nie wpływa u mnie w żaden sposób na parametry typu kontrast itp. (z wyjątkiem stylu Monochrome). W przypadku ustawienia stylu w aparacie nie da się fotografować w RAW, tylko w JPG.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez ewg
                        (.....)

W aparacie ich nie mógł ustawić bo 350-tka ich nie posiada .
                        (....) W przypadku ustawienia stylu w aparacie nie da się fotografować w RAW, tylko w JPG.
                        Przyznam że tu już coś zamotałeś kompletnie. DPP odczytuje ustawienia aparatu Parameter itd. I nie ma to nic wspólnego z tym jak zapisujesz te zdjecia czy jpg czy raw. Jedyna rzecz to to że w Raw-ach możesz te wszystkie ustawienia zmienić w komputezre w jpg-u już nie.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

W jaki sposób Sharpness zależy od stylu? W DPP mogę ustawić dowolną ostrość dla dowolnego stylu (mam na myśli Picture Style).
                          Najpierw przeprosiny. Kolekcjoner słusznie zwrócił uwage, że w 350d nie ma jeszcze nazwy i całego systemu "Picture Style", tylko "Processing Parameters". Dlatego przepraszam jeśli gdzieś wprowadziłem w błąd złym nazewnictwem i błędnym rozpoznaniem problemu. Jak teraz czytałem instrukcje 350d to zauważyłem, że i suwaki w aparacie mają mniejszą liczbę kroków na plus/minus (2 vs 4). Stąd większość moich powyższych rozważań pewnie traci na ważności lub dokładności (choć niekoniecznie). - Ale i tak gapa jestem.

A co do pytania (o ile odpowiedź na nie dotyczy jeszcze Ciebie), niektóre Picture Styles np. Monochrome mają domyślną sharpness na 0 a taki Standard już na 3 - Ot tyle miałem na myśli. ;-)

Mam tu u siebie kilka fotek RAW zrobionych przez 350d i nie zauważam różnic w ich obsłudze w DPP wzgledem moich zrobionych 400d. Stąd mój nieśmiały wniosek, że posiadając 350d szczególnie warto strzelać w RAW, żeby potem mieć większe możliwości ustawień parametrów w DPP, już za pomocą Picture Styles.
                          I drugie spostrzeżenie: Te fotki RAW z 350d które mam domyślnie ładują się do DPP na ustawieniach 0 (nie licząc sharpness, która zwykle wynosi 3). Więc mimo wszystko Twój przypadek wciąż wydaje mi się dziwny.
                          Można oczywiście na siłę zakładać, że Canon inaczej przyporządkował konkretne ustawienia Processing Parameters z 350d do Picture Styles w DPP, ale dlaczego w takim razie widać to tylko u Ciebie (na razie jedyny taki znany mi przypadek)?

Komentarz

• slawek1972
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 62

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            W aparacie ich nie mógł ustawić bo 350-tka ich nie posiada .

Przyznam że tu już coś zamotałeś kompletnie. DPP odczytuje ustawienia aparatu Parameter itd. I nie ma to nic wspólnego z tym jak zapisujesz te zdjecia czy jpg czy raw. Jedyna rzecz to to że w Raw-ach możesz te wszystkie ustawienia zmienić w komputezre w jpg-u już nie.
                            Pomieszało mi się trochę, bo nie bardzo wiedziałem o co chodzi z tymi Picture Style, po przejrzeniu instrukcji pomyślałem, że może to tzw. Programy motywów, ale skoro tego w 350D nie ma to już mi się wyjaśniło.
                            Zamieszczone przez ewg
                            I drugie spostrzeżenie: Te fotki RAW z 350d które mam domyślnie ładują się do DPP na ustawieniach 0 (nie licząc sharpness, która zwykle wynosi 3). Więc mimo wszystko Twój przypadek wciąż wydaje mi się dziwny.
                            Można oczywiście na siłę zakładać, że Canon inaczej przyporządkował konkretne ustawienia Processing Parameters z 350d do Picture Styles w DPP, ale dlaczego w takim razie widać to tylko u Ciebie (na razie jedyny taki znany mi przypadek)?
                            Drobne wyjaśnienie - wszystkie zdjęcia robię w RAW. W DPP, gdy otworzę RAW, ustawianie w Picture Style nic nie zmienia (z wyjątkiem Monochrome), nie widzę żadnego związku między ustawieniami Processing Parameters z 350d i Picture Styles, może właśnie dlatego, że, jak napisałeś, w tym aparacie nie da się tego ustawić.
                            Oczywiście to wszystko nie jest dla mnie problemem. Wywołałem kilka RAW i porównałem wyniki z DPP 2.2.0.1, wydaje mi się, że Contrast na 0 w DPP 2.2.0.1 daje takie same wyniki jak Contrast -1 w DPP 3.0.0.1 (oczywiście to bardzo subiektywne odczucie).
                            Ostatnio edytowany przez slawek1972; 2933. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• David
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 169

W DPP 2 i 3 kontrast domyślnie jest ustawiony na -1.

Komentarz

Pracuję...