Soft do RAWów - DPP Lightroom ito

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plodz1

Soft do RAWów - DPP Lightroom ito

Witam,
    mam pytanko. Od dłuższego czasu skaczę pomiędzy różnymi programami do RAWów. Pracowałem m.in. na DPP, Bridge w CS2, Lightroom. Jeśli chodzi o szybkość i kolory to w sumie najbardziej pasuje mi DPP. Choć brakuje mi kilku ustawień sterowaniem tonalnym koloru i winietowania to i tak lepiej mi się pracuje niż np. w Lightroomie. Pomijam że strasznie zamula kompa, chociaż mam mocnego i nowego powiedzmy - to i tak muli. Jedna rzecz jaka mnie totalnie wnerwia to automatyczny balans kolorów i bieli przy wczytywaniu RAWa. To samo w CS2. Czy ktoś z was wie jak to wyłączyć, bo działa to okropnie i psuje kolory.
    Będę wdzięczny z propozycje i opinie o innych współczesnych programów do obróbki dużej ilości RAWów.

Dzięki i pozdro
    Plodz1
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

Sorry, ale nie bardzo rozumiem. A od czego chciałbyś rozpoczynać? W większości wywoływarek co do startowego WB masz trzy możliwości: WB z kamery, WB oceniany automatycznie przez program i WB sztywno ustawiony na dane K. Od jakiegoś WB musisz zacząć i potem go ręcznie dostrajać. Jeżeli twoja wywoływarka nie daje ci tych możliwości, to musisz wybrać inną. IMO Lightroom nie jest zły i nie muli specjalnie. Są lepsze osiołki.

Komentarz

• plodz1

Nie za bardzo wiem jak się odnieść do Twojej odpowiedzi, gdyż nie bardzo znajduję w niej odpowiedź na pytania, które zadałem.

W takim razie powiedz mi czy można, jeśli tak to jak, ustawić na starcie Lightroom albo CS2 nie robił "autokalkulacji" że tak to nazwę, bo nie jest to automatyczny balans bieli, tylko zostawiał WB z aparatu?

Pozdr
      Plodz1

Zamieszczone przez slawi_3000
      Sorry, ale nie bardzo rozumiem. A od czego chciałbyś rozpoczynać? W większości wywoływarek co do startowego WB masz trzy możliwości: WB z kamery, WB oceniany automatycznie przez program i WB sztywno ustawiony na dane K. Od jakiegoś WB musisz zacząć i potem go ręcznie dostrajać. Jeżeli twoja wywoływarka nie daje ci tych możliwości, to musisz wybrać inną. IMO Lightroom nie jest zły i nie muli specjalnie. Są lepsze osiołki.

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

OK, rozumiem, że chcesz, aby pierwotnie LR wyświetlał wersję roboczą obrazu z balansem bieli z aparatu? Nie mam LR, ale o ile pamiętam z triala, to jest to wersja standardowa i nie wymaga żadnych dodatkowych zmian.

Komentarz

• plodz1

Okej, darujmy sobie. Popytam na anglojęzycznych forach.
          Pozdro

Zamieszczone przez slawi_3000
          OK, rozumiem, że chcesz, aby pierwotnie LR wyświetlał wersję roboczą obrazu z balansem bieli z aparatu? Nie mam LR, ale o ile pamiętam z triala, to jest to wersja standardowa i nie wymaga żadnych dodatkowych zmian.

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

potwierdzam LR nie robi zmian ... zmiany robił standardowo np ACR w CS2 i to jest niefajne rzeczywiście

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

plodz1, Lightroom nie wprowadza zadnych auto ustawien. Cos Ci sie wydawalo najwidoczniej
              Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

ale nie na zagranicznych forach robi

Komentarz

• plodz1

Robi robi, spróbujcie załadować zdjęcie wykonane w świetle żarowym. Robi taką autokorektę że .... masakra. Przy zdjęciu np. w dzień na dworze nie widać takiej różnicy.

Plodz1

Zamieszczone przez popmart
                  ale nie na zagranicznych forach robi

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

Zamieszczone przez plodz1
                    Robi robi, spróbujcie załadować zdjęcie wykonane w świetle żarowym. Robi taką autokorektę że .... masakra. Przy zdjęciu np. w dzień na dworze nie widać takiej różnicy.
                    Wydaje Ci sie. Na poczatku przez chwile wyswietlany jest obraz z zaszytego jotpega i po chwili konkretny obraz z RAW. To nie jest zadna autokorekta.

Komentarz

• plodz1

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                      Wydaje Ci sie. Na poczatku przez chwile wyswietlany jest obraz z zaszytego jotpega i po chwili konkretny obraz z RAW. To nie jest zadna autokorekta.
                      Hmm jeżeli masz rację to czy w takim razie DPP robi swoją autokorektę? Czy też DPP pokazuje zdjęcie z ustawieniami RAW z aparatu a lightroom bez ustawień RAW ?
                      Plodz1

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Hmm jeżeli masz rację to czy w takim razie DPP robi swoją autokorektę? Czy też DPP pokazuje zdjęcie z ustawieniami RAW z aparatu a lightroom bez ustawień RAW ?
                        Plodz1
                        Nie mam pojecia, nigdy nie uzywalem tego dziwnego programu

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

DPP pokazuje z ustawieniami z aparatu .

Komentarz

• plodz1

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                            Nie mam pojecia, nigdy nie uzywalem tego dziwnego programu
                            Więc, kieruję to pytanie do osób które znają obydwa programy.
                            Mam wrażenie że osoby tutaj przedkładają bezużyteczną gadaninę nad rzeczową jakąś poradę.

Pozdrawiam
                            Plodz1

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

...
                              Mam wrażenie że osoby tutaj przedkładają bezużyteczną gadaninę nad rzeczową jakąś poradę.....
                              Już miałem odpowiadać ale po tym powyższym poczekam .......

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...