Soft do RAWów - DPP Lightroom ito

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom01
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2600

Testowy raw jest tu: http://monitory.mastiff.pl/temp/170P6817.ZIP [11MB].
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez Janusz Body
    Można sobie w "Camera Calibration" poustawiać własne ustawienia.
    Wsparcie techniczne Adobe mówi to samo. Widać, bez fotografowania "chartów" się nie obędzie.

PS. Ktoś chce polską lokalizację do LR 1.31? Wersja beta, wszelkie poprawki zgłaszać do [email protected]
    Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: [email protected]

Komentarz

• smartb
      Bywalec
      • 2005
      • 110

Tom01 ja tak miałem po zmianie monitora i w Rawshooterze, w którym pozostał profil starego monitora (preferences-general-using monitor profile). Całą sesję obrobiłem pięknie wywołałem do jpega, a na drugi dzień niespodzianka-fiotet na twarzach. Nowy monitor oczywiście wcześniej był zainstalowany, nowe profile wybrane i ustawione, jako domyślne. Tylko w tym nieszczęsnym Rawshooterze pozostał stary profil monitora. Najgorzej,że nadal rawshooter czyta tylko profil starego monitora (nie widzę możliwości zmian nazwy używanego profilu). jedyne, co mogłem zrobić to przekalibrowałem stary profil i trochę pomogło, ale nadal jpegi po wywołaniu mają nieco inną kolorystykę niż w rawshooterze. Może lightroom ma podobnie, bo część technologii przejął z pixmanteca
      20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Komentarz

• daniello
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 27

Odgrzeję stary wątek by nie zakładać nowego.
        Powiedzcie mi jedną rzecz:
        pobawiłem się wczoraj C1 i DPP i jpg z Rawa zajmuje prawie tyle samo miejsca na dysku co Raw 10-12mb. Pytanie po co???
        Wie ktoś jak zrobić żeby wywołany raaw do jpg miał tyle samo co z aparatu 3-4mb???

Komentarz

• Renia239
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 32

W DPP jest suwak jakości który przesuwając w lewo w oknie przekształcania powoduje zmianę jakości a tym samym wielkości pliku. Pozatym w zależności do jakich celów potrzebujem jpg możesz zmniejszyć rozdzielczość dpi (firmowe ustawienia to 350). W CS2 możesz zmienić wielkość zdjęcia w funkcji wielkość obrazka (ustalsz sobie parametry jakie Ci są potrzebne) lub w funkcji zachowaj dla WEBa tam również możesz się pobawić.
          Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8, Canon 24-105, Canon 17-40,Tamron 28-75/2.8,580 EXII

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

Zamieszczone przez daniello
            Wie ktoś jak zrobić żeby wywołany raaw do jpg miał tyle samo co z aparatu 3-4mb???
            DPP: ustawienie kompresji JPEG: 8

Komentarz

• Mortiis
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 35

Zamieszczone przez Renia239
              Pozatym w zależności do jakich celów potrzebujem jpg możesz zmniejszyć rozdzielczość dpi (firmowe ustawienia to 350).
              Wartość DPI nie ma znaczenia. Możesz wpisać i 1'000'000 i patrząc na zdjęcie nie będzie żadnej różnicy tak samo w wielkości pliku.
              Jak napisał EWG, kompresja ustawiona na 8 dalej rozmiar pliku zbliżony do jpega z aparatu.
              www.wasieczko.art.pl

Komentarz

• Paul80
                Początki nałogu
                • 2008
                • 257

Odp: Soft do RAWów - DPP Lightroom ito

Mam pytanie, jak sensownie zmienić kolory w picture style mając passport color checker?, czy zmiany muszą być wykonywane na oko i jakie zdjęcie z checkerem powinno posłużyć do modyfikacji kolorów w PSE, chodzi mi o warunki (WB).

Komentarz

Pracuję...