HDR i plik XMP

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ep09gregory
    Coś już napisał
    • 2005
    • 98

HDR i plik XMP

WITAM WSZYSTKICH!!!

Osatnio zajołem sie obrobką zdięc HDR w programie PHOTOMATIX PRO ten program zapisuje mi po obrobce zdiecia jako plik XMP.Czy mozecie pomoc w jakim programie ten plik otworzyc posiadam PHOTOSHOPA 9 i nawet on mi nie otwiera a moze mam cos zle poustawiane w nim.Pomoze KTOS!! :-(
    Canonik 50D +24-105 L+70-200 L F4+430 EXII
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez ep09gregory
    Osatnio zajołem sie obrobką zdięc HDR w programie PHOTOMATIX PRO ten program zapisuje mi po obrobce zdiecia jako plik XMP.
    Chyba coś robisz nie tak...
    Sprawdź w gdzie w opcjach, ustawieniach zapisu, czy nie da się tego zmienieć na jpg?

Bawie się czasem darmową wersją PHOTOMATIX BASIC i ten od początku, bez żadnych komplikacji generuje JPG.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

na wyjsciu powinienes miec plik jpg. Poczytaj ten artykuł. Jest w nim opisana obróbka w tym programie http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-197-0.php
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Warto jeszcze w banalny sposób wpisać XMP Photomatix w google :-)

z pierwszego linku w wynikach mozna się dowiedzieć, że "Save - zapisuje dobrane przez nas ustawienia w pliku o rozszerzeniu XMP"

i teraz sobie przypominam, ze łączenie ekspozycji w Photomatixie nie robi się za pomocą "save" lecz "Generate" czy tak jakoś... (nie mam w tej chwili dostępu do tego programu). Potem wystarczy na dysku odszukać zapisany wynikowy plik JPG.
        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ep09gregory
          Coś już napisał
          • 2005
          • 98

dzieki za pomoc juz jest ok macie racje :smile:
          Canonik 50D +24-105 L+70-200 L F4+430 EXII

Komentarz

• kaspeed
            Coś już napisał
            • 2007
            • 93

Czy HDR nie powinien mieć 32bitów? Jpeg ze swoimi ośmioma bitami nie będzie HDR, więc po co robić HDR i zapisać go jako nie-HDR, nie lepiej w photoshopie otworzyć zdjęcie z aparatu i już?
            Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

Pracuję...