Czy istnieje jakiś program lub plug-in do PSa do odszumiania zdjęć, który działa dobrze i szybko? Na razie mam NoiseNinja do CS2 i usunięcie szumu w trybie turbo zajmuje 15 sekund dls jednej foty, co bardzo spowalnia pracę. Czy NeatImage jest szybszy?
Szybkie odszumianie
Zwiń
X
-
Szybkie odszumianie
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plTagi: Brak -
Zależy jakiej wielkości pliki i jak mocno odszumiane. Ale poniżej 15 sekund raczej nie zejdziesz. Chyba, że wsadowo.Pozdrawiam
Marek/Biperek -
Przeczytaj wątek o ostrzeniu. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955
odszumianie to w pewnym sensie "odwrotność" ostrzenia na maskach.
Załaduj sobie moje akcje - link w w/w wątku. Odszumianiu przypisałem skrót klawiszowy F6 (akcja nazywa się wygładzanie). Zwykle to co robi ta akcja jest wystarczające. W trudnych przypadkach Neat Image+
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Co to znaczy "wsadowo"? To samo, co masowo?
Może robię coś źle, ale w efekcie otrzymuję obraz niewiele się różniący od oryginału. Po przypisaniu akcji do jednego klawisza cała operacja zajmuje 24 sekundy, czyli dłużej niż z NoiseNinja - większość czasu zabiera filtr Reduce Noise, który zresztą działa gorzej niż NN. Jakieś inne propozycje? ;-)Przeczytaj wątek o ostrzeniu. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955
odszumianie to w pewnym sensie "odwrotność" ostrzenia na maskach.
A może zostawić odszumianie na sam koniec obrabiania - i zastosować je dla wielu plików na raz poza PSem?40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plKomentarz
-
Komentarz
-
U mnie NeatImage do CS2 odszumia pelna, 8 megapikselowa fote w ~5sekund. Iso1600, mieszkanie, swiatlo dzienne+cienie.
No ale to sporo zalezy tez od maszyny (C2D E6600 [email protected], 2GB Kingston Hyperx PC-800 CL4, Win XP SP2).
CR2 wrzucony do PS, odpalam f6, najpierw cos tam wrzeszczy o merge visible a potem jako wynik zostawia mi zdjecie poszatkowane w kratke i z narzedziem crop... dziwna akcja
Komentarz
-
Słusznie, o tym zapomniałemU mnie NeatImage do CS2 odszumia pelna, 8 megapikselowa fote w ~5sekund. Iso1600, mieszkanie, swiatlo dzienne+cienie.
No ale to sporo zalezy tez od maszyny (C2D E6600 [email protected], 2GB Kingston Hyperx PC-800 CL4, Win XP SP2).
Mój poczciwy duronik trochę sie męczy
Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
U mnie działa tylko przed wciśnięciem F6 powieliłem warstwę ctrl+J.Potem wciskamy F6 a na końcu spłaszczamy całość.:-PKomentarz
-
NI szybszy raczej nie jest, jeśli NN masz jako plugin do CS2 to nagraj akcje, Ty na spacer i niech się czyści godzinę czy dwie..:-DHeniekKomentarz
-
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plKomentarz
-
Podejrzewam ze nie. Probowalem tak kiedys z Neatimage'owym pluginem i kiszka.
Co w miare dziala:
- gdy masz ta sama scenerie w serii zdjec, wtedy batch processing zadziala, przy czym dopasuje profil do pierwszego zdjecia a pozniej leci
- gdy uzyjesz predefiniowanych profili (nie wiem jak w NoiseNinja, do NeatImage mozna sciagnac presety profili np 20D@iso1600 itp), wtedy na dowolnej serii zdjec zadziala, ale wg mnie te predefiniowane presety sprawuja sie gorzej od oprofilowywania kazdego zdjecia osobno, bo ilosc szumow zalezy nie tylko od body i czulosci a takze od kadru, roznic w oswietleniu (gdzie mamy miejsca zacienione, gdzie nie), prawidlowej ekspozycji (jak na 20D@iso1600 niedoswietlimy a pozniej skorygujemy przy wolaniu/obrobce to kazdy preset nam sie wysypie).
W swoim doswiadczeniu "odszumiaczowym" okazalo sie ze jesli poprawnie naswietle iso1600 w 20D to ani w wielkosci internetowej ani w 20x30 nie widze nieakceptowalnych szumow tak wiec baaardzo rzadko stosuje odszumianie. Ale kazdy moze miec rozny poziom akceptowalnosci szumow 8)Komentarz
Komentarz