Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem 20D i nasuneło mi się kilka pytań:
(jeżeli to już było (a napewno było) to sorry)
1.Aparat zapisuje mi w jednym folderze do 100 zdjęć. Czy jest możliwość zspisywania w 1 folderze wszytskich zdjęć?
Bo jak na karcie mam kilkaset fotek w kilku folderach poruszanie sie miedzy nimi jest odrobine niewygodne. Można zmieniać sposób zapisywania folderów ale to nie rozwiązuje problemu......
2.Aparat automatycznie obraca obraz i taki obrózcony obraz równiez wyświetla software canona na kompie. Ale jak otwiera się fotkę w PS czy gdziekolwiek indziej jest nieobrócona. Czy aparat i program poprostu sbie symuluje to obracanie czy tak nie jest. I jak to można zmienić (o ile można)?
1. po przegraniu musisz je sam przenieść do jednego katalogu, np tak ren */* .
2. Masz jakiegoś dziwnego PS-a. Mi "gdziekolwiek indziej" jest obrócona. Znowu, można bezstratnie obrócić wszystkie jpegi zgodnie z danymi o orientacji np. jheadem tak: jhead -autorot *
O
1.Aparat zapisuje mi w jednym folderze do 100 zdjęć. Czy jest możliwość zspisywania w 1 folderze wszytskich zdjęć?
Bo jak na karcie mam kilkaset fotek w kilku folderach poruszanie sie miedzy nimi jest odrobine niewygodne. Można zmieniać sposób zapisywania folderów ale to nie rozwiązuje problemu......
Ja zgrywam czytnikiem i total commanderem z uzyciem skrotu klawiszowego ctr+b.
2.Aparat automatycznie obraca obraz i taki obrózcony obraz równiez wyświetla software canona na kompie. Ale jak otwiera się fotkę w PS czy gdziekolwiek indziej jest nieobrócona. Czy aparat i program poprostu sbie symuluje to obracanie czy tak nie jest. I jak to można zmienić (o ile można)?
SOA #1 = u mnie dziala. W Breezebrowserze, Irfanview, PS, C1, RAWShooter - we wszystkich tych programach mam prawidlowo obrocone zdjecia.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem 20D i nasuneło mi się kilka pytań:
(jeżeli to już było (a napewno było) to sorry)
Z góry dzięki za rady
Jeśli robisz w RAWach i masz 4 GB kartę to wejdzie Ci tych maksymalnie 400, czyli w najgorszym przypadku masz 6 folderów - to chyba znowu nie tak dużo nie ma mozliwości ustawienia, aby aparat zapisywał wszystko w jednym folderze, co koledzy powyżej już napisali
U mnie każda przeglądarka obraca poprawnie zdjęcia - PS także
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Ja używam - wybaczcie - Nikon View do zgrywania na komp (bardzo wygodny program, został mi po nikonie) i wszystkie zdjęcia trafiają do jednego foldera. W sofcie canona dzieja sie chyba podobnie? W PS wszystkie otwieraja sie obrócone do pionu. Btw. Nikon View można bez problemu ściągnąć np z nikonusa.com
Dzięki wielkie za odpowiedź. A więc z PS mieliście racje on obraca te fotki, tylko że trzeba w PS ją zapisać żeby była obrócona bo jak nie to normalny podgląd obrazów windows wyświetla nieobrócone. Jeszcze spróbuje z jheadem...
dzięki wielkie za odpowiedź
jak można wyłączyć automatyczne obracanie w PS CS2 mam zdjęcia z kilku aparatów i chce aby domyślnie wszystkie otwierały się poziomo a tak nie jest bo z nikona d2x pionowe kadry otwierają się pionowo chociaż w aparacie funkacja ta była wyłączona.
Z Canona 5D otwierają się poziomo w aparacie obracanie wyłączone.
Widze ze moderator tak jak mój CS2 jest mądrzejszy niż myśłę:-(
przecież to pytanie nie jest do tego tematu?
A więc z PS mieliście racje on obraca te fotki, tylko że trzeba w PS ją zapisać żeby była obrócona bo jak nie to normalny podgląd obrazów windows wyświetla nieobrócone.
Dobra rada - zapomnij o podgladzie "normalnym" windows bo to on tu jest nienormalny i nie czyta informacji o orientacji zdjecia. Czyli ogladaj je na szybko jakims normalnym programem (faststone, irfanview, acdsee, i wiele innych lepszych od "madrzejszego niz uzytkownik" windows).
Zamieszczone przez adam_k
Widze ze moderator tak jak mój CS2 jest mądrzejszy niż myśłę:-(
przecież to pytanie nie jest do tego tematu?
To nie ja przerzucilem ale powiem ci ze wg mnie twoje pytanie o obracanie zdjec jak najbardziej pasuje do watku z pytaniem o obracanie zdjec przez software .
A jesli naprawde ci sie ten fakt nie podoba to zasady porzadkowe w Regulaminie - punkt 3 - polecam.
ale dalej nie ma odpowiedzi na zwykłe pytanie jak wyłączyć w adobe CS2 automatyczne obracanie przy otwieraniu pionowych zdjęć do pionu. Tu pojawia się wiele problemów bo jak robie "stykówkę" to część jest pionowa reszta pozioma i bardzo zle to wygląda. 2 problem to automatyzacja bo po zabiegu mam zdjęcia poobracane a tego nie chce. Dodam ze w starszej wersji photoshopa 6 ten problem nie wystepuje i wszystkie fotki otwiera poziomo.
Skasowanie mojego nowego tematu i doklejenie go tu nie ma wiele wspolnego z pytaniem autora wątku bo on pytał o obracanie ustawiane w body aparatu i foldery tworzone w puszce
Chodzi mi konkretnie o automatyczne obracanie przy otwieraniu plików w adobe CS2 a nie w innych programach i puszkach
No właśnie, mam ich po ostatnim weekendzie całkiem sporo (jpgi), i chciałem skorzystać z cudownej opcji automatycznego obracania do pionu na podstawie exifa. No i nie działa, ani w infranview, ani w photo mechanic. Nie wiem o co chodzi, bo niby analizuje pliki, coś tam mieli, ale po zakończeniu ani pół fotki nie zostało obrócone do pionu. ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje, albo sposób jak to zrobić?
Komentarz