Chciałbym się dowiedzieć, jak uzyskać efekt zoomowania na zwykłym zdjęciu? Normalnie robi się go przez zmianę ogniskowej podczas naświetlania, jednak nie zawsze efekt jest zadowalający. Widziałem w sieci, jak ktoś pokazał normalny obrazek przed obróbką i z efektem zoomu po niej, jednakże nie opisał, jak do tego doszedł.
Efekt zoomowania na zdjęciu
Zwiń
X
-
Efekt zoomowania na zdjęciu
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plTagi: Brak -
Tak na gotowca to nie wiem, ale kombinowałbym jakoś radial blurem z PS i umiejętnym łączeniem warstw przed-po. -
Komentarz
-
Faktycznie znalazłem radial blur'a, ale jak bez kadrowania zmienić punkt rozchodzenia się promieni na inny niż środek zdjęcia?40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plKomentarz
-
-
No tak, prościej się nie dało :-) Dzięki za info.40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
-
History Brush Tool (pieczątka historii w PL?) umożliwia usunięcie opisanego powyżej efektu z fragmentów zdjęcia, przez co stają się ponownie ostre, nie poruszone, "wyodrębnione" co daje fajne rezultaty, np potęguje wrażenie ruchu. Polecam.Komentarz
-
Tak, znam to narzędzie. Jednakże zauważyłem, że "preview" w Radial blur nie ma formatu obrabianego zdjęcia, tylko jest kwadratem! Nie można przez to precyzyjnie określić, w którym miejscu ma wypaść zbieg linii
Jest na to jakaś rada?
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
-
He,he... w sumie to sporo teraz się widuje takich zdjęć. W każdym razie więcej niż dawniej. A ja, o naiwny, myślałem że ten efekt to ludzie zoomem robią :-D teraz już wszystko jasne
Kurczę, jak mało teraz teraz"prawdziwej" fotografii. Już nie chodzi o to, że cyfra (sam mam :-)) ale teraz wszystko się chyba robi w PS.
Kiedys używało sie obiektywów tilt/shift - dziś PS, kiedyś się zoomowało - dziś PS, kiedyś wielokrotna ekspozycja - dziś PS.... itd.
Normalnie matrix ;-)Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Jeszcze kilka lat i nie trzeba będzie z domu wychodzić, by "fotografować" :-)Komentarz
-
Komentarz
-
-
malo ze rycerze jedi... to same vadery :>
edit:
no i filterkami sie nie osiagnie tak prosto takiego efektu jak ten, najlepsze sa klasyczne metody
camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:Komentarz

Komentarz