16 bit kolor za darmo?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaspeed
    Coś już napisał
    • 2007
    • 93

16 bit kolor za darmo?

Czy istnieje jakiś darmowy program za darmo o funkcjonalności GIMP/Photoshop darmowy lub bardzo tani - wyjąwszy Photoshop Elements (funkcjonalność jednak maława)

Może jakiś plug-in do Gimpa
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Jest Cinepaint, ale to jest poziom wczesnego Gimpa 2.2... w najlepszym wypadku
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• joshua
      Bywalec
      • 2005
      • 128

PaintShopPro (250-400zł)
      Ostatnio edytowany przez joshua; 3688.
      | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

No jak bardzo tani to jeszcze Pixel... jak w końcu będzie stabilny :-P
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez joshua
          PaintShopPro (250-400zł)
          Jak juz tyle placic to za PS Elements 4.0 - z powodu obslugi RAWow.

Komentarz

• joshua
            Bywalec
            • 2005
            • 128

Zamieszczone przez Vitez
            Jak juz tyle placic to za PS Elements 4.0 - z powodu obslugi RAWow.
            PSProX obsługuje RAWy
            plik ze screenem
            Ostatnio edytowany przez joshua; 3688.
            | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez joshua
              PSProX obsługuje RAWy
              plik ze screenem
              Widze zaznaczone 'opcje zaawansowane' a bardzo biednie to wyglada w porownaniu do PS Elements 4.0 z ACR... no ale przynajmniej mozna powiedziec ze obsluguje .
              Btw i tak DPP lepiej nieco konwertuje RAW niz ACR jesli chodzi o kolorystyke startowa... ale ze ja pozniej i tak dogrzebuje w korektach to zostaje przy ACR, ale jesli chodzi o darmowe/tanie programy z 16bit to: RAW->DPP->PS Elements.

Komentarz

• joshua
                Bywalec
                • 2005
                • 128

u mnie kolejka wygląda: RSE -> jpg/tiff -> PSPro z wbudowanego konwertera nie korzystam

Komentarz

• chaos
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 35

Zamieszczone przez muflon
                  CinePaint to program do tworzenia i retuszu klatek filmowych ?
                  http://dziadek-mroz.tumblr.com/

Komentarz

• Peri Noid
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 604

Zamieszczone przez chaos
                    CinePaint to program do tworzenia i retuszu klatek filmowych ?
                    Teoretycznie. Praktycznie do obróbki grafiki (ma nawet HDR, chociaż u mnie nie chce to działać).
                    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• kaspeed
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 93

A co powiecie na taki tandem: Lightroom + gimp?
                      Mam od wczoraj sciagniety Lightroom (nie na długo jak się okazuje 28-02-2007) i chyba przypadnie mi do gustu. Mysle, ze mozna ile sie da obrobic w Adobe, a reszte wyretuszowac w gimpie juz w kolorze 8-bitowym. Pytam, bo byc moze jednak lightroom nie jest taki super (cyfrowke mam dopiero pare dni, i nie jestem w temacie "obcykany"). aha no i lightroom kosztuje 800zl a nie 3000 jak PS. PS E widzialem w wersji 5.0 kolo 220 zl moze jednak nie warto przeplacac za lightroom?
                      Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• kaspeed
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 93

Ściągnąłem 30 dniowego PainShopPro X ze strony Corela, ale coś nie bardzo mi sie to podoba, Kombinacji Lightroom + Gimp brakuje łączenia w panoramę więc chyba wróce (jak uzbieram kaskę) do Photoshop Elements choć brakuje mi bardzo jakiegoś szczątkowego chociażby zarządzania kolorem, no ale cóż - life is brutal, full of zasadzkas, sometimes kopas of ****s :P

sigpic

Komentarz

• tmaciak
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 610

Zamieszczone przez muflon
                          I dla KDEowców jeszcze Krita, ale interfejs jak na razie ma ubogi...
                          Pozdrawiam, Tomek
                          Canon S-120PC II

Komentarz

• r14

Co daje 16-bitów w PS Elements 5.0, jeżeli poziomy i krzywe działają tylko na 8-bitach?
                            Może coś źle robię?
                            Jeżeli otwieram RAW'a 16-bitów to mam zablokowane poziomy i krzywe oraz parę innych opcji, dopiero po przekonwertowaniu do 8-bitów są dostępne...:sad:

Komentarz

• kaspeed
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 93

no zauważyłem, jeżeli cokolwiek chcę ruszyć ze zdjęciem, zaraz się włącza pytajnik - czy zamienić na 8-bit. W tym wypadku lepszy byłby jednak Corel

sigpic

Komentarz

Pracuję...