exif

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Co znaczy, za każdym razem? Jakoś nic z tego nie zrozumiałem...
    No właśnie to, co zrozumiałeś wyżej Różne aparaty różnie zapisują To nie jest standard EXIFa, tylko tzw. Maker's Note, które producent może sobie ustawiać jak chce
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• oszołom
      Początki nałogu
      • 2005
      • 301

Zamieszczone przez muflon
      No właśnie to, co zrozumiałeś wyżej Różne aparaty różnie zapisują To nie jest standard EXIFa, tylko tzw. Maker's Note, które producent może sobie ustawiać jak chce
      Czyli trochę olewa sprawę, bo żeby wszystkie aparaty podawały ob. w exif-ie to żaden problem.
      Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• gzak
        Bywalec
        • 2005
        • 239

Wygląda na to, że wszystkie nowsze Canony już podają... (30d, 5d, zakładam, ze 400d również)
        Grzechu
        http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
        Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• orte
          Bywalec
          • 2006
          • 172

U mnie w 400d też zapisuje, robiłem teraz fotki ramek dla znajomych akurat w jpg i są wszystkie dane. Pomniejszone tylko w IrfanView.

DPP po zapisie z RAW jako jpg "wycina" co nieco
          Ktoś wie czy da się to "naprawić" jakoś ?

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Niektóre programy (np. skrypt Muflona - sgallery.sf.net)
          A można to gdzieś przeczytać po polsku ?

gzak, dobrze zakładałes

edit

kurcze myślałem ze samo doda do poprzedniego posta to co napisałem
          inne fora maja taka "funkcjonalność", no to niestety trzeba zapamiętać na przyszłość

Komentarz

• gzak
            Bywalec
            • 2005
            • 239

Zamieszczone przez orte
            DPP po zapisie z RAW jako jpg "wycina" co nieco
            Ktoś wie czy da się to "naprawić" jakoś ?
            Można. Wspomnianym wcześniej programem exiv2... Komendą "exiv2.exe ex" można wyciągnąć całego exifa z oryginalnego pliku jpg lub cr2 do pliku exv. Później, po obróbce np. photoshopem można wrzucić z powrotem te dane do pliku jpg (komendą "exiv2.exe in").
            Można to wykonać dla wszystkich plików w katalogu (np. "exiv2.exe ex c:\*.cr2")
            Grzechu
            http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
            Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

Pracuję...