Wielki Test Konwerterów Raw - Część 1.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

Zamieszczone przez KuchateK
    A powinien byc...
    No dobra, dobra... zrobie. Dajcie mi tylko troche czasu

Zamieszczone przez KuchateK
    P.S. Ten Twoj PDF na acrobacie 6.0 cos nie dziala. Mogles go zrobic bardziej kompatybilnym.
    Dziala. Sprawdzilem na pececie w Acrobat 6.0. Sciagnij go na dysk i potem otworz. To ma 6MB wiec sie chwile otwiera.

Przy okazji zauwazylem, ze albo ten moj monitor podlaczony do peceta jest byle jaki albo to windowsowa gamma 2.2 jest temu winna bo niektore fotki testowe sa zbyt czarne i nie pokazuja zadnych szczegolow w cieniach. Na Macu mam oczywiscie gamme 1.8 wiec problemu nie ma.
    djtermoz@pbase

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Dobra, cofam PDF dziala Jakims dziwnym sposobem sciagnelo sie polowe i bez zadnego bledu sciaganie zostalo zakonczone.
      ...

Komentarz

• kris75
        Początki nałogu
        • 2006
        • 413

"wielki test" a nie ma w zestawieniu mojego ulubionego digital photo professional
        P.S. no wlasnie warto go dodac wyniki moga byc zaskakujace )
        Ostatnio edytowany przez kris75; 4412.
        ________
        Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
        Immanuel Kant

Komentarz

• Diodak
          Uzależniony
          • 2005
          • 696

Co do Aperture i jego ustawień na "zero" to one wcale nie są na "0" tylko na "1" z predefiniowanymi przez Apple ustawieniami konwertera. Dla wersji 1.0 były jakieś tam ustawienia i póżniej od wersji 1.1 wprowadzili inne (z mozliwością wyboru). A to tzw. "zero" to był preprocesing na maksymalnych ustawieniach. W Aperture jest większy niż w innych wywoływarkach kontrast i nasycenie, a tym samym nasycenie szumów. Apple w Aperture dało możliwość ustawienia siły preprocesingu. Zerowy preprocesing w Aperture to wyprany RAW już o tym kiedyś pisałem i pokazywałem. W Aperture zjechałbym suwakiem trochę poniżej "jedynki" tak zeby podobny efekt wyszedł jak w innych programach. To nie jest błąd merytoryczny, tylko specyfika programu i tą część testu bym poprawił.

A co do samego testu to jest wartościowy jeśli rozpatrujemy jakość zdjęć ale składową oceny programu powinna być jeszcze ergonomia interfejsu i szybkosć działania a tutaj role liderów mogą się odwrócić .
          Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
          EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• djtermoz
            Uzależniony
            • 2004
            • 995

Zamieszczone przez Diodak
            W Aperture zjechałbym suwakiem trochę poniżej "jedynki" tak zeby podobny efekt wyszedł jak w innych programach. To nie jest błąd merytoryczny, tylko specyfika programu i tą część testu bym poprawił.
            Sluszna uwaga. Na pewno to uwzglednie w update (Czesc 3.) lacznie z wynikami z DPP.

A co do samego testu to jest wartościowy jeśli rozpatrujemy jakość zdjęć ale składową oceny programu powinna być jeszcze ergonomia interfejsu i szybkosć działania a tutaj role liderów mogą się odwrócić .
            Napisalem o tym na koncu testu. Tego jednak nie bede ocenial bo to sobie powinien kazdy sam zrobic.
            djtermoz@pbase

Komentarz

• Smaczny
              Bywalec
              • 2005
              • 149

...W Aperture jest większy niż w innych wywoływarkach kontrast i nasycenie...
              Diodak, czy to zabarwienie magentą to też wypadkowa powyższego?

Komentarz

• arra
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1023

Zamieszczone przez djtermoz
                Bibble
                Balans bieli zbliżony do produktów Adobe, kontrast dość podobny do tego co daje Aperture, szum poprawny, choć bez rewelacji - C1, Lightzone czy PS dają jednak chyba przyjemniejsze wyniki. Zdjęcia są dość miękkie, neutralne pod względem ostrości.
                Po pierwsze dzieki za test. Tak sie sklada ze jestem posiadaczem Bibble i mysle ze soft jest rewelacyjny, zwlaszcza ze jest jednym z tanszych.
                Po drugie, nie zgodze sie rowniez, ze wylaczenie wszystkich mozliwych przelacznikow jest miarodajne, poniewaz w jedym sofcie 0 moze oznaczac brak ingerencji, a w innym jednak jakas ingerencje moze wprowadzac, bez Twojej wiedzy i kontroli (np. C1). Mysle ze lepszym testem byloby wlasnie porownanie tego co mozemy maksymalnie "wycisnac" z tych softow, w koncu od tego sa te softy, od "wyciskania", np. to co jestem wstanie uzyskac z Bibble z wlaczonym odszumianiem NN, nie potrafilem uzyskac majac dostep do ACR+CS2 .

Pozdrawiam
                Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
                R1+5D2
                Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

Pracuję...