RawShooter essentials 2005

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shady

RawShooter essentials 2005

Witam

Zakupilem wczoraj Corel Draw X3 i w zestawie jest RawShooter essentials 2005 podobno dobry programik do obróbki RAWów ale niestety nie "łyka" chyba tych z Eos 400D. mam rację?

Pozdr.
    Kuba
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

masz rację niestety. Firma Pixmantec, producent RawShootera sprzedała się do Adobe i nie rozwija już tego produktu, więc ten model nie jest obsługiwany.

Komentarz

• shady

szkoda, chociaz sciagnalem wczoraj jakas wersję 2006 i na stronie bylo napisane ze wspiera EOS400d ale i tak nie odczytywal ich, pozatym jest juz za kase wersja 2006, wiec niech go sobie.....
      Szukam jakiegos programiku coby dawał mozliwosc wyswietlania RAWow w formie pokazu slajdow na pelnym ekranie, bo troche meczace jest gdy chce komus pokazac np. ze 100 fotek i klikac na kazde z osobna w DigitalPhoto Professional
      Moze mi ktoś coś poleci, tymczasem ja też się biore za poszukiwania...
      Pozdr.
      Kuba

Komentarz

• kudlaty
        • 2006
        • 10

Warto też spojrzeć na tę stronę: http://www.pixmantec.com/support/software_updates.asp
        i ściągnąć update do essentials 2006. Nie wiem, czy essentials 2006 "robi" z 400D, ale sprawdzić warto.

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

mam Premium 2006 i nie obsługuje, więc Essensials bym nie podejrzewał o taką funkcjonalność.

Swoją szosą nie bardzo widzę sens robienia pokazu slajdów z RAW-ów. To są z założenia pliki przejściowe, coś, jakby negatywy, które trzeba wywołać przed pokazywaniem komukolwiek. I takie pliki, wywołane do np. jpg-a da się pokazać praktycznie każdym softem.

Komentarz

• shady

Tak masz rację, ale nie chce magazynować jednych i drugich, jezeli mam trzymać to na dysku lub tez nagrywać na płyty to wole zeby byly to RAWy, a jpegi robić w razie chęci dania komuś odbitek lub zaniesienia np. do laba. Byc moze złą mam filozofię hehe chyba, że po zwaleniu rawow z aparatu, wywoływać do JPG a Rawy wywalać ale wtedy musze sie liczyć ze stratą na jakości. Sam nie wiem jak do tego podejść.

K.

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Ja robię tak. Pstrykam do rawów, przeglądam je. Wywołuję te, które mi się podobają do jpga. Jak się tego wszystkiego uzbiera na płytkę DVD to wrzucam na 2 egzemplarze i pozbywam się z HDD. Przy obecnych cenach płytek koszt jest praktycznie żaden.

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Canonowski ZoomBrowser EX umożliwia slajdowanie RAWów.

Można przerobić RShootera żeby otwierał DNG z 400d. Znajdziesz w sieci jak. A Adobe DNG Converter jest za friko.

Komentarz

• mjastrzebski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 450

Zamieszczone przez shady
                  szkoda, chociaz sciagnalem wczoraj jakas wersję 2006 i na stronie bylo napisane ze wspiera EOS400d ale i tak nie odczytywal ich, pozatym jest juz za kase wersja 2006, wiec niech go sobie.....
                  Szukam jakiegos programiku coby dawał mozliwosc wyswietlania RAWow w formie pokazu slajdow na pelnym ekranie, bo troche meczace jest gdy chce komus pokazac np. ze 100 fotek i klikac na kazde z osobna w DigitalPhoto Professional
                  Moze mi ktoś coś poleci, tymczasem ja też się biore za poszukiwania...
                  Pozdr.
                  Kuba
                  Sciagnij sobie IrfanView wraz z jakims tam pluginem do RAWow.
                  Bedzie wolno, ale zawsze pokaze RAWa. Nie wiem czy z 400D tez, ale sprawdz. Masz tam mozliwosc skonfigurowania tego plugina w ten sposob, ze albo
                  1. Pokazuje jpg zrobionego razem z RAWem
                  2. konwertuje w locie, co trwa, ale jakos dziala.

Marcin
                  Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• viTo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 130

Rawy tzn. *.cr2 ale z 350 na pewno otwiera FastStone Image Viewer. jest dostepny za free na stornie www.faststone.org
                    ja go uzywam jako przegladarki i czasem zdarzy mi sie otwierac rawy... Polecam
                    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
                    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Komentarz

• szandor
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 624

Tak jak ewg polecam ZoomBrowser EX, jest ok.
                      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Tez polecam ZoomBrowser'a no i dostarczony z aparatem

Komentarz

• mkwiek
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 862

Zamieszczone przez shady
                          Witam

Zakupilem wczoraj Corel Draw X3 i w zestawie jest RawShooter essentials 2005

Pozdr.
                          Kuba
                          ale mi dodatek, wersja Essentials jest darmowa.
                          I am FX

Komentarz

• slawi_3000
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 568

FastStone is debeściak:smile:

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

jesli w 400D to cr2 taki jak w 30D to raw shooter es. 2006 obsługuje rawy- mam i używam od kilku miesiecy

Komentarz

Pracuję...