problem z profilami w różnych przeglądarkach Safari / Firefox

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VanMurder
    Uzależniony
    • 2007
    • 600

problem z profilami w różnych przeglądarkach Safari / Firefox

nie jestem początkującym fotografem ale mój problem jest mniej więcej na tym poziomie ...
    prośba o pomoc kierowana jest po części do użytkowników Mac'ów - choć nie tylko.
    wszystkie swoje zdjęcia przeznaczone do sieci konwertuje do profilu sRGB IEC61966-2.1 i w takim profilu je zapisuje. Wyglądają dokładnie tak jak powinny w przeglądarkach Firefox i Internet Explorer natomiast w Safari są znacznie ciemniejsze, tak jakby gama była przeciągnięta albo shadows slider podciągnięty w prawo... różnica jest bardzo widoczna i nie wiem dlaczego tak jest ...
    bardzo dobrze widać to na tym zdjęciu:

w Safari lewa strona twarzy jest znacznie ciemniejsza w Firefox jest ok.

pomocy bo resztki włosów sobie wyrwę!!!
    pozdrawiam
    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Jest troche ciemniejsza (Firefox) ale czy znacznie? nie wiem

Komentarz

• VanMurder
      Uzależniony
      • 2007
      • 600

może nie zbyt jasno się wyraziłem ...
      przykładowe zdjęcie :

wygląda inaczej w różnych przeglądarkach mimo zapisania w ICC profilu - sRGB,
      przeglądane w Safari wygląda na znacznie ciemniejsze niż przeglądane w Firefox, widoczne jest to szczególnie w lewej (bardziej zacienionej) części twarzy ....

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1709

A jak wygląda pod Operą?

U mnie pod Operą i Fx (Firerox) wygląda zdjęcie identycznie (nie jestem jednak użytkownikiem Mac'a - Widnows/Linux).
        Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

przeniosłem, bo temat wydaje się interesujący
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Jerry99
            Bywalec
            • 2005
            • 225

Mam MacOS 10.4.8, Safari i Firefox wyświetlają zdjęcie z linka VanMurdera jednakowo. W systemie mam ustawiony profil będący efektem kalibracji za pomocą EyeOne2.
            == Jerry99 ==
            aparat, p-5000, jabłka i aperture...
            http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• VanMurder
              Uzależniony
              • 2007
              • 600

Jerry99 z nieba mi spadasz...
              jestem użytkownikiem iMac'a od kilku miesięcy, właśnie problem z ICC profiles i poprawnym ''widzeniem" własnych zdjęć był powodem tej przesiadki ...
              napisz jak możesz jak mam ustawić wspólny profil dla moich przeglądarek i PSa... bo sam jakoś z tym problemem nie mogę się uporać z góry dzięki...

by the way byłem na twojej stronie - bardzo fajne fotki!
              pozdrawiam

Komentarz

• kjoanna
                Początki nałogu
                • 2006
                • 494

jak wroce z pracy to sprawdze jak u mnie to wyglada i dam znac

EDIT: a wiec: camino i firefox tak samo. safari ciemniej.

sama chetnie sie dowiem jak rozwiazac ten problem
                Ostatnio edytowany przez kjoanna; 7606.

CB

Komentarz

• magott

U mnie na iMac'u intelowym - w Firefox'ie i w Operze wygląda identycznie - pod Safari faktycznie jednak ciemniej szczególnie po lewej stronie.. hmmm...... ciekawe...

Komentarz

• Duty
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 244

Zamieszczone przez VanMurder
                    w Safari lewa strona twarzy jest znacznie ciemniejsza w Firefox jest ok.
                    To żadna wada.
                    Po prostu Safari obsługuje profile ICC (na to mi wygląda z symulacji w Photoshopie, chociaż Safari nie mam), a pozostałe programy nie.
                    Macintoshe maja inną krzywą gamma niż pecety (1,8 i 2,2) to powoduje inny rozkład w tonach ciemnych.
                    Sam mam peceta i koledzy z pecetami mogą sobie łatwo zaobserwować to, co Ty widzisz w Safari, tyle, że odwrotnie - bo my widzimy stale ciemno, a symulacja nam rozjaśni do poziomu Twojego Maka.

Na pececie, po otwarciu tego zdjęcia w Photoshopie (przestrzeń sRGB) proszę wybrać sobie w menu rozwijanym:

widok>ustawienie próby>macintoshRGB

Wtedy się rozjaśni tak, jak widzi to na Maku Van Murder (przełączanie kombinacji klawiszy ctrl+y pozwoli zmieniać widok i szybko orientować się w różnicy). To co nam pokazuje IE i Firefox na naszych pecetach otrzymamy wybierając:

widok>ustawienie próby>monitorRGB

Podejrzewam, że jak na Maku wybierzesz windowsRGB to ściemni się tak, jak w Safari, ale głowy nie dam.

Pozdrawiam,

Duty
                    Ostatnio edytowany przez Duty; 1854.
                    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• VanMurder
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 600

wielkie dzięki Duty
                      myślę że twoja teoria dużo wyjaśnia (faktycznie się ściemnia po symulacji windowsRGB)
                      ... masz może jeszcze jakiś pomysł w jakim ICC, nagrywać foty by wszędzie wyglądały w miarę podobnie... czy zawszę będę musiał optymalizować swoje zdjęcia dala każdej platformy z osobna? chciał bym chociaż by w sieci wyglądały jednakowo...
                      jak drukuje na drukarce, lub w fotolabie to zawsze jestem wstanie dobrać ICC
                      a z netem ... bida
                      pozdrawiam

Komentarz

• Duty
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 244

Zamieszczone przez VanMurder
                        ... masz może jeszcze jakiś pomysł w jakim ICC, nagrywać foty by wszędzie wyglądały w miarę podobnie... czy zawszę będę musiał optymalizować swoje zdjęcia dala każdej platformy z osobna? chciał bym chociaż by w sieci wyglądały jednakowo...
                        Taki jest ten świat, że mamy pluralizm w internecie.
                        Co platforma, to inaczej.
                        Najlepiej symuluj sobie w photoshopie WindowsRGB - jesli chcesz się wpasować w użytkowników Windows.
                        Sprawdź ustawienia w Safari - bo coś mi się widzi, ze chyba masz tam możliwość ustawienia nie tylko zarządzania barwą ale i symulację windowsa - i to chyba zadziałało. Jak się da wyłączyć, to każda przeglądarka będzie wtedy pokazywała u Ciebie tak samo.

Tu mam ciekawostkę - przetestujcie swoje przeglądarki:

The International Color Consortium....promoting and encouraging the standardization of an open color management system

A jeśli chodzi o wydruki - to też różowo nie jest.
                        Żeby mieć pewność, że odbiorca widzi to samo co my, odbitkę należałoby mu prezentować pod jednakowym źródłem światła
                        Inaczej będą przekłamania - czasem niesamowite (jarzeniówki w tym celują).
                        Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• VanMurder
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 600

Hej Duty!
                          ale jaja ... tak jak pisałeś safari łyka wszystkie ICC i obrazek nie jest poćwiartowany a FireFox nie łyka ...bida
                          dzięki za linka
                          pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...