przygotowanie pliku do druku w PS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kjoanna
    Początki nałogu
    • 2006
    • 494

przygotowanie pliku do druku w PS

witam wszytskich

panowie jak przygotowac zdjecie do druku w gazecie?
    uzyc profilu sRGB czy adobe rgb?
    przy view>proof colors ustawic jakas funkcje? (CMYK?)

chodzi mi o to zeby w redakcji mieli takie same kolory jakie ja mam przy obrobce...

prosze o pomoc

Pilne

Pozdrawiam
    Joanna

CB
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

A jakiego profilu używają w redakcji? Najbezpieczniej chyba sRGB, ale powinno się pod profil w jakim jest drukowane.

Komentarz

• kjoanna
      Początki nałogu
      • 2006
      • 494

nie wiem i nie mam jak spytac
      a co z tym 'proof colors'?

CB

Komentarz

• chyrek
        Bywalec
        • 2005
        • 209

Dajac material do druku "zawsze" musisz oddawac w CMYK'u gdyz tak drukuja maszyny drukarskie. ctrl+y daje ci podglad grafiki w cmyk.
        Łukasz Chyrek
        canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• kjoanna
          Początki nałogu
          • 2006
          • 494

Zamieszczone przez chyrek
          ctrl+y daje ci podglad grafiki w cmyk.
          ctrl+Y daje mi podglad tego co sobie wczesniej ustawie w 'proof setup'

a czy CMYK mam wybrac poprzez edit>convert to profile?
          jesli tak to ktory wybrac?

pozdrawiam

CB

Komentarz

• chyrek
            Bywalec
            • 2005
            • 209

Zamieszczone przez kjoanna
            ctrl+Y daje mi podglad tego co sobie wczesniej ustawie w 'proof setup'

a czy CMYK mam wybrac poprzez edit>convert to profile?
            jesli tak to ktory wybrac?

pozdrawiam
            Zgadza sie... a ze jako domyslny jest tam ustawiony CMYK taki podglad daje Ci nacisniecie ctrl+y. Co do konwersji zas, to ja wybieram zawsze US web coated SWOP v2.
            Łukasz Chyrek
            canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

CTRL + Y pokazuje proofa jakiego masz ustawionego w View -> Proof Setup i warto sprawdzc czy oby napewno masz tam ustawionego CMYKa (ja zazwyczaj korzystam z monitor RGB)

Komentarz

• jrock7
                Coś już napisał
                • 2005
                • 88

jako CMYKa proponuje ustawic Euroscale uncoated v2 (istnieje róznica miedzy profilami US i Europa) - jezeli masz juz CS2 to lepiej juz uzywac FOGRA27 - zunifikowany system ;-)

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zgadza sie... a ze jako domyslny jest tam ustawiony CMYK taki podglad daje Ci nacisniecie ctrl+y. Co do konwersji zas, to ja wybieram zawsze US web coated SWOP v2.
                  A bierzesz pod uwagę, że autorka posta pyta się o druk farbami europejskimi na papierze niepowlekanym, a co więcej - gazetowym?
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• chyrek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 209

Zamieszczone przez czornyj
                    A bierzesz pod uwagę, że autorka posta pyta się o druk farbami europejskimi na papierze niepowlekanym, a co więcej - gazetowym?
                    No dobra... to bedzie na powaznie... tylko czy wszyscy zrozumieja...

Dla druku na cienkim papierze gazetowym: SuperExpress, GW, itp nalezy
                    zmniejszyc sumaryczny stopien krycia (selective color) Należy zmniejszyć udział kolorów CMY i zwiększyć udział K (Black) Lepiej bedzie jednak przypisac wszystko do odpowiedniego profilu barwnego: Image -> Mode -> Convert to profile -> Custom CMYK.

W tablicy parametrów Custom CMYK należy wybrać wartości:

Dla wydań codziennych:
                    Ink Colors: Eurostandard (Newsprint)
                    Dot Gain: standard 25%
                    Separation Type: GCRBlack Generation: mediumBlack
                    Ink Limit:100%
                    Total Ink Limit:240%
                    UCA amount:0%

Dla wydań magazynowych (kiedy sa drukowane na lepszym papierze):
                    Ink Colors: Eurostandard (coated)
                    Dot Gain: standard 15%
                    Total Ink Limit:280%.
                    Ostatnio edytowany przez chyrek; 1808.
                    Łukasz Chyrek

Komentarz

• kjoanna
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 494

i ten przepis sprawdza sie wszedzie i zawsze?

CB

Komentarz

• chyrek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 209

i ten przepis sprawdza sie wszedzie i zawsze?
                        to przepis na druk na papierze gazetowym o niskiej gramaturze. Co do zrodla to jest to pewna poczytna gazeta ogolnopolska. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zadzwonic do konkretnej redakcji i zapytac o szczegoly przygotowania do druku. Moze maja swoje profile pod ktore przygotowuja i moga je udostepnic.
                        Ostatnio edytowany przez chyrek; 1808.
                        Łukasz Chyrek

Komentarz

• kjoanna
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 494

Jednak nic nie szkodzi na przeszkodzie aby zadzwonic do konkretnej redakcji i zapytac o szczegoly przygotowania do druku. Moze maja swoje profile pod ktore przygotowuja i moga je udostepnic.

nastepnym razem wlanie tak zrobie bo teraz to juz musztarda po obiedzie

dzieki wielkie za pomoc

pozdrawiam
                          Joanna

CB

Komentarz

• chyrek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 209

nastepnym razem wlanie tak zrobie bo teraz to juz musztarda po obiedzie

dzieki wielkie za pomoc

pozdrawiam
                            Joanna

Nie ma sprawy, cala przyjemnosc po mojej stronie. Tak na koniec dodam, ze z domyslnymi ustawieniami photoshopa osiaga sie bardzo zadowalajace wyniki. Tak wiec jak ktos nie ma zbytniegfo doswiadczenia a nie chce niczego namieszac moze przygotowac projekt w oparciu o domyslne profile i tez wyjdzie bardzo poprawnie.

pozdrawiam,
                            Łukasz Chyrek

Komentarz

• piszczal
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 459

w Kodak Expres podano mi tę stronę z której znalazłem profil do maszyn tam używanych.
                              Jeśli kozystacie z ich labów to warto w PS i w innych programach graficznych obrabiać zdjęcia w ich profilu kolorystycznym.
                              printer profiles,printer profiling,color management,ICC profiles,custom ICC profiles,custom profiles,fuji frontier,noritsu

a po znalezieniu polskiej http://www.drycreekphoto.com/icc/Pro...rofiles.htm#PL zakładki po lewej mamy profil *.ICC który wystarczy zaimportowac za pomoca pobranego z Microsoftu programu do profili wincolorsetup.exe ze strony http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en
                              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

Pracuję...