problemy w C1 pro 3.52

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemo_21
    Bywalec
    • 2004
    • 120

problemy w C1 pro 3.52

Witam
    Zdecydowałem się na C1 jako obróbkę rawu.

Jednak C1 mam dziwną przypałość przy obracaniu zdjęcia i kadrowaniu i pózniejszym zapisie i otwarciu go w innym programie zdjęcie ma inny format niż w podglądzie.
    np: na podlądzie ma 1106x2072 pixeli a po zapisie 1106x 1690
    proszę o rozwikłanie zagadki
    Pozdrawiam Przemo
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Re: problemy w C1 pro 3.52

Zamieszczone przez przemo_21
    Witam
    Zdecydowałem się na C1 jako obróbkę rawu.

Jednak C1 mam dziwną przypałość przy obracaniu zdjęcia i kadrowaniu i pózniejszym zapisie i otwarciu go w innym programie zdjęcie ma inny format niż w podglądzie.
    np: na podlądzie ma 1106x2072 pixeli a po zapisie 1106x 1690
    proszę o rozwikłanie zagadki
    Pozdrawiam Przemo
    a ja doszedłem do wniosku, że inne jak PS CS programy do obróbki RAW są jednak tak ograniczone, że szkoda na nie miejsca na dysku, nawet poczatkowych zachwyt DPP szybko u mnie opadł...

EDITED

jedna zaleta tych programów, łatwiej jak w PS robi się obróbkę seryjną, ale znowu, jest na tyle mało opcji, że potem i tak trzeba się z tym ręcznie bawić...
    20Dset
    maj łeb...

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Tytus
      jedna zaleta tych programów, łatwiej jak w PS robi się obróbkę seryjną
      Obrobka seryjna RAWow?
      Chyba nie po to wymyslono ten format i nie po to sie go uzywa by pozniej dla sterty zdjec ustawic te same parametry i kliknac "Convert All" .
      Jedyna mozliwa sytuacja to wtedy gdy ktos po prostu zapomnial przestawic aparat z RAW na JPG np na imprezie u cioci .

Komentarz

• przemo_21
        Bywalec
        • 2004
        • 120

Chyba masz rację
        Człowiek goni za autoamtyzacją, szybkością i nowością a nie patrzy na szczegóły - co wiąże się z utratą jakości.
        Co z tego że c1 pro robi automatycznie np:100 zdjęć jak i tak trzeba je później obrabiać w PS więc lepiej od razu w PS.

Jedna rada może będzie taka że C1 służy do wstępnej obróbki na tiffa 16 bit bez żadnych dodatkowych opcji odszumianie wyostrzanie itp. itd.
        a potem ten materiał obrabiać już w PS

Pozdrawiam

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Vitez
          Zamieszczone przez Tytus
          jedna zaleta tych programów, łatwiej jak w PS robi się obróbkę seryjną
          Obrobka seryjna RAWow?
          Chyba nie po to wymyslono ten format i nie po to sie go uzywa by pozniej dla sterty zdjec ustawic te same parametry i kliknac "Convert All" .
          Jedyna mozliwa sytuacja to wtedy gdy ktos po prostu zapomnial przestawic aparat z RAW na JPG np na imprezie u cioci .

przejrzyj sobie lekcje 13-21 dla serii takich zdjęć jak te ze ślubu czy portretów spokojnie i bez obawy zastosowałbym obróbkę seryjną...
          czym one różnią się od siebie oprócz innej pozy?

szukanie dziury w całym uważam za uprawianie sztuki dla sztuki

[ Dodano: 4 Listopad 2004 ]
          Zamieszczone przez przemo_21
          Chyba masz rację
          Człowiek goni za autoamtyzacją, szybkością i nowością a nie patrzy na szczegóły - co wiąże się z utratą jakości.
          Co z tego że c1 pro robi automatycznie np:100 zdjęć jak i tak trzeba je później obrabiać w PS więc lepiej od razu w PS.

Jedna rada może będzie taka że C1 służy do wstępnej obróbki na tiffa 16 bit bez żadnych dodatkowych opcji odszumianie wyostrzanie itp. itd.
          a potem ten materiał obrabiać już w PS

Pozdrawiam
          szkoda sobie dla takiego wstępnego obrabiania głowy C1 zawracać
          opcję 16 bit PS także ma

ja mówię o takich samych ujęciach robionych seryjnie do których stosuje się seryjną obróbkę
          ja to robię w praktyce i wiem, że ułatwia mi to życie, jak ktoś myśli, że tak się nie da to jego sprawa, nikogo na siłę przekonywać nie będę...
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

Pracuję...