Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na forum było już kilka wątków na temat archiwizacji zdjęć. Rozmawialiśmy tam o sposobach na przechowywanie starych zdjęć. Pomińmy temat nośników i opłacalności/trwałości tego typu zapisu. Nie znalazłem jednak nigdzie informacji dotyczącej katalogowania płyt.
Od... dawna używam programu WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ). Bez problemu zgrywał mi zawartość płyty w formie minatur, dopisując do nich dane EXIF itp.. Jednak kilka rzeczy mi w nim nie pasuje. Po zmianie body na 30D, plugin generujący miniatury nie radzi sobie z RAWami (update nie pomaga). Ogólnie interface jest mało przyjazny. Program ma mało opcji takich jak filtrowanie zdjęć wg. danych EXIF co było by bardzo przydatne. Czas na zmianę! Czytałem jakich programów używacie do katalogowania zdjęć, jednak żaden z nich nie jest przeznaczony ściśle do prowadzenia "dokumentacji płyt". Owszem, np. Picassa jest świetna ale do zdjęć które mam są dysku . Dzisiaj pościągałem sporo triali i.. żaden z nich nie działa na zasadzie WhereIsIt . Nie wierzę że jest tylko jeden program do tego typu zadań! Zadaję więc pytanie: "CZYM TY KATALOGUJESZ SWOJE PŁYTY ZE ZDJĘCIAMI?" Mam nadzieję że razem znajdziemy coś sensownego.
fotostation
a plyty kataloguje na zasadzie ze mam je podpisane nuemrkiem i poukladane w kolejnosci. jak chce jakies zdjecie znalesc to je pierwsze znajduje w fotostation miniaturke poslugujac sie slowami kluczowymi etc i potem wybieram sobie z polki plyte na ktorym jest ta fota. hmmm... chyba o to Ci chodzilo,tak?
Dokładnie o to. Ale... 600$ :O wow. Sciągnę triala i chociaż popatrzę
Nie chwaląc się właśnie piszę sobie od tak taki programik
Ja jestem na etapie czytania postów takich jak te i wysysania z nich użytecznych informacji, aby je zaimplementować w swoim programie. 8)
NetX is an easy-to-use digital asset management (DAM) system with a modern UI and hands-on onboarding services to help your team get up and running quickly.
Nie wspominając o Lightroom, ale nie wiem czy on umie katalogować płytki. :/
Najbardziej mi się podoba FotoStation, ale ta cena :-?
Witam! Przegladalem neta i znalazlem znany pewnie wszystkim program Picasa 2.2. Ma duze mozliwosci, jest darmowy.
Opis mozliwosci programu Picasa:
Picasa w sposób automatyczny wyszukuje zbiory znajdujące się na dysku i pozwala na ich skatalogowanie, opisanie, nagranie w postaci prezentacji na CD, zarchiwizowanie, wydrukowanie itd. Najlepsze zdjęcia możemy wyróżnić symbolem gwiazdki. Program umożliwia podstawową obróbkę każdego zdjęcia (m.in. korekcję tzw. efektu czerwonych oczu, kilkanaście filtrów) i wyświetla zakodowane w formacie EXIF informacje o zdjęciu. W programie nacisk położono na udostępnianie zbiorów innym użytkownikom - zdjęcia można bezpośrednio z programu wysłać e-mailem lub umieścić na blogu Blogger. Program domyślenie kataloguje obrazy w formatach JPG, TIF, PSD, BMP i RAW (opcjonalnie także GIF i PNG) oraz filmy w formatach MPG, AVI, ASF, WMV i MOV.(Opis ze strony www.dobreprogramy.pl)
EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:
hmm... szczerze to nie mam jej zainstalowanej... ale moze zamiast tego FotoOffice??
EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:
Czy może mnie ktoś oświecić? Jak w fotostation archiwizować płyty nie przegrywając ich na dysk? Chcę żeby program wygenerował miniatury, przypisał do nich EXIFy i całą kolakcję płyt zapisał mi w jednym folderze (w celu backupu). Jakoś nie przemawia do mnie to wszystko
whereisit - chyba będzie trochęwydać kaski i sobie go kupić bo do archiwizowania tego co est na płytkach i to z miniaturkami chyb anie ma nic lepszego - aż dziwne
whereisit - chyba będzie trochęwydać kaski i sobie go kupić bo do archiwizowania tego co est na płytkach i to z miniaturkami chyb anie ma nic lepszego - aż dziwne
Ano dziwne.
PS
Kurka, że ostatnio nie mam na to czasu, aby bardziej się zająć pomysłem, o którym wspomniałem wyżej. Niestety wszystko wskazuje na to, że do pracy nad aplikacją będę mógł usiąść dopiero w drugiej połowie stycznia (szkoła)
Odświeżam temat, może ktoś napisze coś nowego na temat archiwizacji. Po zabawie FotoStation stwierdziłem że jest zbyt rozbudowany jak na moje potrzeby. Z resztą nadal nie rozumiem jak to wszystko w nim działa. Doszedłem tylko do tego jak zmusić go do przegrania zdjęć z płyty, wygenerowania miniatur i zapisania ich "obok oryginałów". Może ktoś z użytkowników FotoStation podzieli się swoimi doświadczeniami? A może istnieje inny soft który spełniał by dobrze swoje zadanie?
Zaczyna się "druga połowa stycznia", jak tam dgi? Prace nad programem ruszają?
nie wiem czy ktoś próbował, ale ja używałem swego czasu
programu Phoa! - można łatwo wyszukiwać fotki i katalogować wg słów kluczowych... tworzy w swojej bazie miniaturki fotek z cd i jest darmowy!
PhoA Homepage. PhoA is a free image cataloguing and photo album building software having a reach-featured interface and powerful searching capabilities.
Pozwolę sobie dodać, że podstawą sensownego archiwizowania zdjęć jest protokół IPTC http://www.iptc.org/pages/index.php zaszyty np w PS (file info), FotoStation (text) czy darmowym Irfanie. EXIF spisuje masę danych, ale nie dowiesz się z niego po np. 5 latach, kto stoi na zdjęciu od lewej i o co w ogóle chodziło. Tam też (IPTC) niezwykle użyteczne słowa kluczowe, o których ktoś już tu wspomniał. FotoStation umożliwia tworzenie opisów po wypełnieniu 1 formularza dla nieograniczonej praktycznie ilości wybranych zdjęć. IPTC czytany jest tak samo dobrze przez wszystkie podstawowe programy foto, dtp. Tak wędrują z plikami opisy do zdjęć prasowych. Inne darmowe, fajne skądinąd przeglądarki, oferują tworzenie opisów czytanych zazwyczaj tylko w nich, nigdze indziej. Ma tylko to tylko jedną wadę: zdjęcia trzeba opisywać. Ale chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że foto bez opisu jest średnio użyteczne. Do archiwizacji i wyszykiwania z tysięcy obrazków nie ma moim zdaniem nic lepszego od FotoStation. Polecam wersję 4.xx, "piątka" jest zbyt skomplikowana i nie tak user friendly.
Komentarz