Soft do korekty winietowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ramirez
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

Soft do korekty winietowania

Jaki program najlepiej jest stosować do usuwania winietowania? Chodzi mi o taki, który miałby możliwość kalibrowania go do różnych obiektywów.

Używa ktoś ImageIron?
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Adobe Camera RAW
    PTLens
    BreezeBrowser

W tych 3 mam opcje korygowania winiety. W ACR ogolnie, w dwoch pozostalych dedykowane do obiektywow.

Komentarz

• stdanielo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1081

ja masz PS CS2 to filter>distort>lens corretion ACR'em tylko RAW'y możesz robić a tym dowolny format
      www.kondereszko.pl
      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Ramirez
        Początki nałogu
        • 2005
        • 335

Zamieszczone przez Vitez
        Adobe Camera RAW
        PTLens
        BreezeBrowser

W tych 3 mam opcje korygowania winiety. W ACR ogolnie, w dwoch pozostalych dedykowane do obiektywow.

Dzięki.
        Używałem już PTLens. Program ma korektę zdjęcia w zależności od obiektywu, ale tylko pod względem zniekształceń geometrycznych. Winietę usuwa się niestety ręcznie - podaje się średnicę i natężenie winiety.
        Ściągnąlem też triala BreezeBrowsera - z tego co wypatrzyłem to jest jedynie korekta zniekszałceń geometrycznych.

Mi chodzi o program, który miałby zapisane szablony winietowania obiektywów. Jest jakiś warty polecenia?
        Ostatnio edytowany przez Ramirez; 2996.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Ramirez
          Dzięki.
          Używałem już PTLens. Program ma korektę zdjęcia w zależności od obiektywu, ale tylko pod względem zniekształceń geometrycznych. Winietę usuwa się niestety ręcznie - podaje się średnicę i natężenie winiety.
          Ściągnąlem też triala BreezeBrowsera - z tego co wypatrzyłem to jest jedynie korekta zniekszałceń geometrycznych.

Mi chodzi o program, który miałby zapisane szablony winietowania obiektywów. Jest jakiś warty polecenia?
          No tak, pomylilem dystorsje z winieta .
          Wydaje mi sie ze nie ma programu dostosowanego do winiety, bo obecnosc winiety, w przeciwienstwie do dystorsji, zalezy od zmiennych (domkniecie przyslony, ilosc swiatla).

Komentarz

• Ramirez
            Początki nałogu
            • 2005
            • 335

Ok. Dzięki.

Komentarz

• arczi
              • 2006
              • 8

Cuda robi sofcik DxO Optics Pro: http://www.dxo.com/intl/photo ...przydaje się szczególnie przy obróbce dużej ilości zdjęć. Ma możliwość korekty wszystkich wad tych obiektywów które ma w swojej ogromnej bazie... POLECAM!
              Ostatnio edytowany przez arczi; 7765.
              EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info

Komentarz

• arczi
                • 2006
                • 8

.... proszę: korekcja optyki ..... :-)
                EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez Vitez
                  Wydaje mi sie ze nie ma programu dostosowanego do winiety,
                  Czy moze cos sie zmienilo na przestrzeni ostatniego półrocza?
                  Ewentualnie czy ktoś moze mi podrzucić na maila lub podpowiedzieć skąd zassać ostatnią darmowa wersję PTlensa?

Zamieszczone przez Vitez
                  bo obecnosc winiety, w przeciwienstwie do dystorsji, zalezy od zmiennych (domkniecie przyslony,
                  można odczytać z EXIF (vide bieżąca ogniskowa zoomow w przypadku dystorsji)

Zamieszczone przez Vitez
                  ilosc swiatla).
                  nie rozumiem?
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Ramirez
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 335

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Ewentualnie czy ktoś moze mi podrzucić na maila lub podpowiedzieć skąd zassać ostatnią darmowa wersję PTlensa?

Jest tylko wersja demo. Pełna wersja kosztuje 15 $

Komentarz

• kaspeed
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 93

DxO niestety nie ma w swojej bazie tamrona ani sigmy - przynajmniej jeżeli chodzi o kombinację z 400D co w moim przypadku go dyskwalifikuje. Szkoda bo mógłby być wspaniałym programem do wstępnej obróbki Raw'ów.
                      Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

Pracuję...