Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich,
mam pytanie jak w tytule. Grzejąc nadgarstki przed pierwszą sesją z miom nowym przyjacielem 8) , chciałbym skorzystać z ostatniej chwili i poprosić doświadczonych kolegów i koleżanki o wskazówki, w jaki soft trzeba, powinno się lub przydało by się uzbroić.
Nie chodzi mi tylko o pomysły w stylu PS :wink: , ale o wszystkie najróżniejsze ciekawe i przydatne programiki, których używacie.
Witam wszystkich,
mam pytanie jak w tytule. Grzejąc nadgarstki przed pierwszą sesją z miom nowym przyjacielem 8) , chciałbym skorzystać z ostatniej chwili i poprosić doświadczonych kolegów i koleżanki o wskazówki, w jaki soft trzeba, powinno się lub przydało by się uzbroić.
Nie chodzi mi tylko o pomysły w stylu PS :wink: , ale o wszystkie najróżniejsze ciekawe i przydatne programiki, których używacie.
dzięki z góry i pozdrawiam
PO PIERWSZE NIE TO FORUM
minus na wstępie za lenistwo
ja używam następujących
PS CS - obróbka graficzna
BreezeBrowser - zgrywanie z karty i podgląd RAW
Fotoalbum3 - strony www
WebPictureCreator- - strony www
EyeBatch - masowa obróbka plików
ArlesImage Web Page - strony www
C1 PRO - jak breeze + wywoływanie z RAW
IrfanView - - masowa obróbka plików
JAlbum - strony www - ulubiony
XnView - - masowa obróbka plików
NoiseWare - odszumianie
NeatImage - odszumianie
TotalComander- masowa obróbka plików
Panoramafactory - panoramy
- programy Canona (wykorzystuję czasami do robienia panoram, do niczego innego się nie nadaja)
co do forum, hmm.....
cholera, wstyd się przyznąć, ale dałbym głowę uciąć, że wiele osób omawiało juz tutaj sprawy związane z softem..w każdym razie wielkie sorry Czy wiesz Tytus jak można przenieść wątek ?
co do forum, hmm.....
cholera, wstyd się przyznąć, ale dałbym głowę uciąć, że wiele osób omawiało juz tutaj sprawy związane z softem..w każdym razie wielkie sorry Czy wiesz Tytus jak można przenieść wątek ?
jeszcze raz dzięki za info
nie fatyguj się, Vitez kocha takie rzeczy
[ Dodano: 22 Październik 2004 ]
Zamieszczone przez Tytus
Zamieszczone przez Kubaman
o kurde, nieźle tego wyliczyłeś... wielkie dzięki
co do forum, hmm.....
cholera, wstyd się przyznąć, ale dałbym głowę uciąć, że wiele osób omawiało juz tutaj sprawy związane z softem..
A zajrzales do podforum "Technika robienia zdjec" ? Tam rzeczywiscie omawiane sa sprawy z softem, jak robic i jak obrabiac zdjecia
Co do mojego zestawu:
- Total Commander - zgrywanie zdjec z czytnika/databanku
- BreezeBrowser - przegladanie i konwertowanie RAW (do JPG lub TIFF , zalezy od potrzeb ale najczesciej JPG - na potrzeby WWW), oraz przegladanie zdjec z exifem (oryginaly jpg, skonwertowane raw do jpg, rawy)
- Photoshop Elements 2.0 (dostarczony z 10D darmowo) - obrobka zdjec (crop, levels, color balance, USM itp)
- IrfanView - masowe zmniejszanie/zmiana nazwy zdjec
- Neat Image - odszumianie, filtrowanie zdjec. Oryginalow albo juz zmniejszonych w zaleznosci od potrzeb. Rzadko stosowany :P
- Arles WebPage Creator - stronka WWW
- Acdsee - przegladanie zdjec na szybko (zintegrowane w shell z przypisaniem do jpg).
Nad kilkoma zmianami sie obecnie zastanawiam:
- zmniejszenie i wyostrzenie masowe w PS zamiast Irfanie
- Inna obrobka RAW, ale nie C1 bo sie nie moge do niego przyzwyczaic... moze PS CS
- Jak sie bede nudzil to cos zamiast NeatImage potestuje bo nie zawsze wychodzi tak jakbym chcial
- Stronke WWW niedlugo bede mial w innej formie i do niej zdjecia bede recznie wrzucal a nie Arlesem, kocie galerie czy galerie na szybko do obejrzenia nadal Arlesem beda tworzone.
Mam pytanko, albo coś mi umknęło - co nie jest trudne, bo jeszcze się nigdy tym tematem nie zajmowałem - albo nikt z Was nie używa softu Canona do obróbki RAW
Ja w zestawie dostałem coś, co się zwie Digital Photo Proffessional v1.1 i w instrukcji napisali, że to właśnie do RAW. Kiepskie rozwiązanie? O BB słyszałem wiele dobrego, ale zupełnie nie mam porównania
jeszcze raz sorki za niefortunne umiejscowienie wątku, człek się całe życie uczy
PS Elements 2.0 - niezbyt duzo, nie lubie zdjec nadmiernie wypaczonych ale ogolnie sie przydaje zwykle ograniczam sie do Level i UnsharpMask i to praktycznie wystarcza..
NeatImage - szumy
DCEAutoenhance - masowe poprawianie zdjec.
PanoTools Assembler - panoramy
C1 - raczej uzywalem bo 20D toto nie bierze jak dotychczas :-( a szkoda bo program rzeczywiscie bardzo efektywny do RAW.
soft Canona do RAW w wersji dla 20D - nie jest taki najgorszy idzie przeżyc
soft Canona do panoramy - hmmmm... takiej szybkiej i bylejakiej tak ale dziala to marnie i preferuje Pano Tools.
ACDsee 6.0 - katalogowanie i ogladanie
Uzywalem troche GIMPa, i IfranView ale mi sie niezbyt podobały.
Uzywałem i od czasu do czasu uzywam kilku innych narzedzi ale to marginalna sprawa.
Janusz
PS. Z racji czestych wyjazdow (glownie do stanow) uzywam legalnych kopii za ktore zaplacilem (to w sumie nieduze pieniadze w porownaniu z cena sprzetu) i na PS w pelnej wersji żal mi pieniedzy bo i tak nie wykorzystam możliwości.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Paint Shop Pro 9.0 Beta - obróbka (w tym RAW)
Paint Shop Photoalbum 5.0 - katalogowanie, masowa zmiana nazwy, wielkosci (bez RAW)
ACDSee 6.0 - szybki podlag RAW
Ulead CD & DVD Picture Show - prezentacje na DVD
Ulead COOL 360 - panoramy
PTGui - panoramy
I to mi jak na razie wystarcza
Aha, dla "bezpieczenstwa" fotek w necie - ReaWatermark
pozdr.
krecio
Mam pytanko, albo coś mi umknęło - co nie jest trudne, bo jeszcze się nigdy tym tematem nie zajmowałem - albo nikt z Was nie używa softu Canona do obróbki RAW
Ja w zestawie dostałem coś, co się zwie Digital Photo Proffessional v1.1 i w instrukcji napisali, że to właśnie do RAW. Kiepskie rozwiązanie? O BB słyszałem wiele dobrego, ale zupełnie nie mam porównania
Widzialem niedawno "w akcji" (pare zdjec obrabianych) softu do RAW z 20D - zdjecia jakos wychodza, ale dopasowanie do nich parametrow niezbyt wygodne mi sie wydawalo.
Soft Canona do RAW tak wlasnie ma - albo nie wszystko da sie w nim ustawic, albo niezbyt wygodne to jest... czyli jest mocno sredni choc jakies tam zdjecia wyjda.
Podobno najprzyjemniejszy jest CaptureOne - mi niestety nie podpasowal bo za dlugo musialem go meczyc by wymeczyc takie zdjecie jakie bym chcial a i to nie do konca. Z BreezeBrowsera tez nie do konca takie jakie bym chcial wychodza ale za to szybciej i wygodniej niz z C1 8)
Probóję zainstalować Bibble 4.0 ale mi nie chce nawet sie uruchomić.
ściągnąłem plik ze stronki producenta i po instalacji na Win 98 gdy chcę uruchomić komputer krzyczy
"program wykonał nieprawidłową operację....."
Czy orientujesz sie co moż ebyc tego powodem ?
Komentarz