Profile barwne na zdjęciach w sieci

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Profile barwne na zdjęciach w sieci

Wkurza mnie to że oglądając zdjęcia w internecie nie jest dokonywana konwersja do profilu mojego monitora i w rezultacie wszystkie mają za mocne nasycenie. Wiadomo że można sobie zgrać na dysk, otworzyć w np. PS, ustawić na siłę profil sRGB (zazwyczaj nie jest dołączony do pliku) i wtedy będzie widać jak należy, ale to nie o to chodzi.
    Jest jakiś plugin do IE albo Mozilli który prawidłowo wyświetla zdjęcia?
    Digart
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez MMM
    Wkurza mnie to że oglądając zdjęcia w internecie nie jest dokonywana konwersja do profilu mojego monitora ....
    Ej chyba jest - trzeba zainstalować Color Applet ze stron Windows i wtedy system dba o konwersję do profilu monitora

EDIT: W aplecie ustawia sie domyślny profil dla monitora
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Zamieszczone przez Janusz Body
      EDIT: W aplecie ustawia sie domyślny profil dla monitora
      Tyle że nic z tego nie wynika i kolory są bez zmian, za to system działa wyraźnie wolniej i dłużej się uruchamia bo ten "aplecik" wymaga aż .NET Framework
      Digart

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Na to jak ktoś zapisał plik wpływ masz niewielki. Zapisując plik do www zwykle powinno się zrobić soft proofa do Monitor RGB i ustawiać nasycenie, kontrast itp. Inaczej zawsze zdjęcie pozbawione profilu będzie ciut mocniej nasycone.

Janusz,

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Na to jak ktoś zapisał plik wpływ masz niewielki. Zapisując plik do www zwykle powinno się zrobić soft proofa do Monitor RGB i ustawiać nasycenie, kontrast itp. Inaczej zawsze zdjęcie pozbawione profilu będzie ciut mocniej nasycone.
          To program do wyświetlania powinien domyślnie przyjmować sRGB. W Zoombrowserze można włączyć wyświetlanie z uwzględnieniem profilu, niestety kiedy profilu brakuje to program nic ze zdjęciem nie robi.
          Ale nie w tym problem. Oglądałem zdjęcia z profilami i aplet nic nie zmienił, ani na w przeglądarce, ani na podglądzie.
          Digart

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

A monitor masz skalibrowany? Pewnie tak stąd taki efekt, że wydaje się że nic się nie dzieje. Nie wiem czy Zoombrowser ma CMS - jako przeglądarki używam FastStone (ma CMS) i na zdjeciu z wyciętym tagiem profilu obrazek wygląda tak samo z CMS, bez CMS i w IE

EDIT czyli FastStone i IE i Mozilla zakładają, ze zdjecie bez tagu profilu to sRGB - zdjęcie otwarte w PS - "leave as is (don't color manage)" wygląda paskudnie przesycone
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

EDIT czyli FastStone i IE i Mozilla zakładają, ze zdjecie bez tagu profilu to sRGB - zdjęcie otwarte w PS - "leave as is (don't color manage)" wygląda paskudnie przesycone
              Nie wiem czy się rozumiemy. Pisząc "przeglądarka" miałem na myśli IE i Mozillę, a "podgląd" to "podgląd obrazów i faksów Windows". ZoomBrowser wyświetla idealnie ale pod warunkiem że zdjęcie ma zapisany jakiś profil. Kiedy profilu brak to Zoombrowser nie robi żadnego zarządzania kolorem.
              Problem jest taki że IE i Mozilla zupełnie olewają profile w zdjęciach i również nie mają żadnego zarządzania kolorem.
              Digart

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez MMM
                ...
                Problem jest taki że IE i Mozilla zupełnie olewają profile w zdjęciach i również nie mają żadnego zarządzania kolorem.

Zacznij używać FastStone - pozbędziesz się kłopotu Zoombrowsera nie używam, podobnie jak DPP z powodu nieobsługiwania wielu profili.

Tak niestety jest IE i Mozilla (używam tego drugiego) olewają CMS i tagi profilu - jedyne miejsce gdzie windoza ma zaimplementowany CMS to właśnie ten aplet.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...