Profil sRGB v.1.31 (Canon)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Profil sRGB v.1.31 (Canon)

Co to jest za wynalazek ten profil? W DPP wybieram przestrzeń roboczą AdobeRGB a i tak przy konwersji do zdjęcia zostaje zapisany jakiś profil sRGB v.1.31 (Canon).
    Z moich obserwacji wychodzi że ten profil ma mniejszy gamut niż AdobeRGB, szczególnie w czerwieniach, a chyba niczym się nie różni od zwykłego sRGB.
    Ki diabeł?
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
    Digart
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

No faktycznie - Canon rulez nawet ustawienie Wide Gamut RGB też jest olewane i wychodzi ten v1.31, którego nie ma w systemie. Powinien być w katalogu (spool->drivers->color) razem z innymi. DPP wkłada ten profil w każdy plik - w TIFF/16 bit też - tak przynajmniej widzi tagi PS.

A zastanawiałem się dlaczego nie lubię DPP

EDIT: zrobiłem nawet przeszukanie dysku - takiego profilu nie ma w ProgramFiles->Canon->EOS Utility jest sRGB ale iec61966-2.1.
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

To faktycznie jest dziwne, szczególnie że gamut profilu 20D jest znacznie większy niż sRGB a miejscami nawet większy od AdobeRGB. Kolejny błąd w DPP?
      Digart

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez Janusz Body
        No faktycznie - Canon rulez nawet ustawienie Wide Gamut RGB też jest olewane i wychodzi ten v1.31, którego nie ma w systemie. Powinien być w katalogu (spool->drivers->color) razem z innymi. DPP wkłada ten profil w każdy plik - w TIFF/16 bit też - tak przynajmniej widzi tagi PS.

A zastanawiałem się dlaczego nie lubię DPP
        Kurcze ja nawet nie czytałem helpa...

EDIT: zrobiłem nawet przeszukanie dysku - takiego profilu nie ma w ProgramFiles->Canon->EOS Utility jest sRGB ale iec61966-2.1.
        Plik: sRGB Color Space Profile.icm
        Ścieżka: C:\Program Files\Canon\Digital Photo Professional\DPP\icc
        Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
        the silence is deafening

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez gietrzy
          Kurcze ja nawet nie czytałem helpa...
          (...)

Plik: sRGB Color Space Profile.icm
          Ścieżka: C:\Program Files\Canon\Digital Photo Professional\DPP\icc
          No fakt zupełnie nie wiem czemu "szukaj" windowsowe mi tego nie znajduje, google desktop search tez nie.

Nawet udało mi się skonwertować plik z RAWa do Wide Gamut chć dalej nie wiem co poprzednio robiłem źle Możliwe, że po zmianie profilu trzeba restartować program albo i komputer. Coś tam jest ewidentnie nie tak - conajmniej niejasne.

Strasznie zamotana ta obsługa profili w DPP no i brak możliwości konwersji RAWa do innych np. ProPhoto czy BetaRGB raczej zaletą nie jest.

Janusz,

Komentarz

• marnow
            Coś już napisał
            • 2005
            • 91

Ja tez juz troche sie zamotalem ostatnio jak skalibrowalem monitor

Korzystam w aparacie z sRGB. CS korzysta z profilu monitora.
            Za kazdorazowym otwarciem pliku pyta mnie o konwersje do przestrzeni z monitora. Czy mam konwertowac za kazdym otwarciem pliku, a moze jakos wylaczyc to okienko ?

--
            Marnow
            Ostatnio edytowany przez marnow; 1785.

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zawsze użyj osadzonego. Każda konwersja jest niszcząca

Janusz,

Komentarz

• marnow
                Coś już napisał
                • 2005
                • 91

Zawsze użyj osadzonego. Każda konwersja jest niszcząca
                Janusz,

Jestes szybki !
                Czyli rozumiem ustawic dla CS rowniez sRGB, zamiast przestrzeni z monitora?
                Wtedy nie bedzie roznic.

--
                Marnow
                Ostatnio edytowany przez marnow; 1785.

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez marnow
                  Czyli rozumiem ustawic dla CS rowniez sRGB, zamiast przestrzeni z monitora?
                  Wtedy nie bedzie roznic.
                  Używam profilu monitora tylko do prawidłowego wyświetlenia zdjęcia, dlatego zawsze zostawiam osadzony profil w zdjęciu a Photoshop martwi się jak mi to wyświetlić na ekranie żeby było dobrze.
                  Digart

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

RAWy prawie zawsze "wywołuję" do ProPhoto 16bit TIFF. Potem obróbka. Ewentualna konwersja do sRGB (albo profilu drukarki/labu) na samiutkim końcu, jako ostatnia operacja (no prawie bo czasem jeszcze można ciut poprawić krzywymi używając soft proofa).

Nigdy i pod żadnym pozorem nie zamienia się do profilu monitora. To profil istniejący tylko w tym jednym (Twoim) monitorze i od tego jest Color Management System w przeglądarce czy PS żeby wyświetlić poprawnie. Tak konwersja odbywa się "w locie" tylko po to zeby Tobie pokazać poprawny obraz.

Każda konwersja jest mocno destrukcyjna bo to rzutowanie z jednej przestrzeni w drugą. Unikać, unikać, unikać - wykonywać tylko w ostateczności

Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,

Komentarz

• marnow
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 91

Dzieki, to rozwialo juz teraz moje watpliwosci ostatecznie.

--
                      Marnow

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Nawet udało mi się skonwertować plik z RAWa do Wide Gamut chć dalej nie wiem co poprzednio robiłem źle
                        1. Otwierasz rawa, wybierasz z menu Adjustment -> Work Color Space i wybierasz co chcesz (srgb, argb, wide gamut rgb, apple rbg i matchcolor rgb)
                        2. Zapisując (CTRL+D) wybierasz embed icc profile in image

Możliwe, że po zmianie profilu trzeba restartować program albo i komputer.
                        ROTFL. Janusz domyślną przestrzeń ustawiasz w preferencjach (CTRL+K) ale dodatkowo, bez restartu i programu i komputera możesz ją zmienić w sposób podany powyżej.
                        Coś tam jest ewidentnie nie tak - conajmniej niejasne.
                        Ściągnij sobie pdf'a z helpem ze strony Canona lub wrzuć F1 ;-)
                        Strasznie zamotana ta obsługa profili w DPP no i brak możliwości konwersji RAWa do innych np. ProPhoto czy BetaRGB raczej zaletą nie jest.
                        No ;-)
                        the silence is deafening

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4250

Zamieszczone przez gietrzy
                          1. Otwierasz rawa, wybierasz z menu Adjustment -> Work Color Space i wybierasz co chcesz (srgb, argb, wide gamut rgb, apple rbg i matchcolor rgb)
                          Ooops . Jakoś nie wpadłem na to że po wybraniu domyślnej przestrzeni koloru i wczytaniu zdjęcia i tak będzie sRGB i trzeba sobie ręcznie zmienić. Teraz rzeczywiście działa jak należy, pytanie tylko po co w takim razie ta domyślna przestrzeń skoro i tak trzeba ręcznie do każdego zdjęcia sobie przestawić?
                          Digart

Komentarz

Pracuję...