Jak podmieniać pędzle w PS ? Mam pliczek z rozszeżeniem .abr. Ja to załadować ?
Pędzle w PS
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
otwierasz brush (w ustawieniach pędzla w menu)
klikasz na mały trójkącik skierowany w prawo
wybierasz load brushes
wszystko
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway. -
-
w pełnym photoshopie mozesz, brush presets -> shape dynamics itd.
a robisz brusha przez edit->define as brush preset
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)Komentarz
-
Ok, a co z tym obracaniem pędzla ? Mam pędzel ze wzorem o prostokątnym kształcie i chcę obrócić go o 90 stopni. Jak to zrobić ?Komentarz
-
W helpie wpisz "rotate brush"
wszystko
czyli najpierw pomóż sobie sam
W zakładce brushes (z prawej pod paskiem menu) kliknij na brushes,
Kliknij na brush tip shape
pokręć kółkiem do woli albo wpisz wartość w AngleOstatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Ja mam PS PL, ale ok znlazłem to i pisze, że aby obracać pokrętłem potrzebuję tabliczki z pokrętłem. Ki diabeł, to myszką nie można albo kombinacją na klawiaturze ? Druga sprawa to on obraca automatycznie pędzlem co kliknięcie a ja chcę ustawić go o 90 stopni i żeby tak został.Komentarz
-
Zawsze możesz obrócić już na warstwie postawiony kształt pędzla, bo to w końcu nic jak obiekt.
W PS PL: Edycja --> Przekształć --> ObróćKomentarz
-
Zobacz na obrazkuJa mam PS PL, ale ok znlazłem to i pisze, że aby obracać pokrętłem potrzebuję tabliczki z pokrętłem. Ki diabeł, to myszką nie można albo kombinacją na klawiaturze ? Druga sprawa to on obraca automatycznie pędzlem co kliknięcie a ja chcę ustawić go o 90 stopni i żeby tak został.
Shape dynamics musi być puste inaczej robi "jittering" (losowe zmiany) w zależności od ustawien.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Dzięki Janusz sprawdzę w domu. Wgrałem takie pędzle do symulowania rys na fotografii efekt jest bardzo fajny, ale gnębiło mnie jak to obracać
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz