Proszę o pomoc: EXIF w jpegach w PS CS2 PL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogist
    Coś już napisał
    • 2006
    • 55

Proszę o pomoc: EXIF w jpegach w PS CS2 PL

Proszę o podpowiedź.
    Odkąd wgrałem sobie PS CS2 PL nie mogę (po obróbce RAWu) zapisać zdjęć w .jpg z exifem.
    Czyści mi wszystkie informacje.
    Co zrobić aby znów dołączany był pełen exif?
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Pewnie uzywasz opcjii Save for web (zapisz dal weba), ktora usuwa EXIF
    Zapisauj pliki za pomoca Save as (zapisz jako).

Komentarz

• bogist
      Coś już napisał
      • 2006
      • 55

Niestety, w poleceniu Save as (zapisz jako) wśród formatów do wyboru nie ma jpg.
      Nb. wcześniej używałem tylko polecenia save for web i było OK- tzn miałem jpg z pełnym exifem.

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

Nie ma jpg pewnie dlatego ze masz warstwy. Daj flatten image i powinno sie pojawic
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez bogist
          Niestety, w poleceniu Save as (zapisz jako) wśród formatów do wyboru nie ma jpg.
          Nb. wcześniej używałem tylko polecenia save for web i było OK- tzn miałem jpg z pełnym exifem.
          Jest napewno. Musisz zmienic Image->Mode na 8bit/channel i bedzie ok.

Save for web w CS2 wycina exifa

EDIT: Wartswy, jak pisze McKane, też możliwe

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

A nie wywolales przypadkiem do 16-bitow? Jesli tak to pozostaje Ci TIFF czy tez PSD. JPG obsluguje tylko 8-bitow.
            Eee cos kreciesz Nie ma takiej opcji. Save for web tnie wszystkie dane przy samej ziemi i na bank EXIF'a nie zostaje.

Komentarz

• perqsista
              Początki nałogu
              • 2005
              • 429

Widocznie pracujesz w trybie 16 lub więcej bitowym. Musisz przed zapisaniem JPG dokonać konwersji do 8bit. (Format JPEG jest 8bitowy).
              www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• bogist
                Coś już napisał
                • 2006
                • 55

Dzięki za pomoc.
                Rzeczywiście po zmianie trybu z 16 na 8 bitów w poleceniu save as pojawił się jpg, wyszedł z exifem.
                Już wiem w czym rzecz. Rzeczywiście trochę pogubiłem się w zeznaniach.
                Wraz ze zmianą CS2 na CS2 PL zmieniłem tok postępowania. Wcześniej po wstępnej obróbce w ACR używałem IMAGE PROCESSORa do zmiany na jpg. Mimo 16 bitów otrzymywałem jpg (oczywiście 8 bitów) z pełnym exifem.
                Teraz pomijam wszystkie funkcje ACR (oprócz korekcji ekspozycji) i wszystko próbuję robić w CS2.
                Nie wpadłem na to, że trzeba takie dziwne operacje wykonać aby otrzymać jpg z exifem.
                Dzięki za wszelką pomoc.

Jeszcze jedno pytanie: w którym momencie wyostrzanie?
                Obrabiam obraz 16 bitowy: porawiam, przycinam, wyostrzam i wtedy zmieniam 16 na 8bitów? Czy wyostrzanie na końcu?
                Ostatnio edytowany przez bogist; 4922.

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

....
                  Teraz pomijam wszystkie funkcje ACR (oprócz korekcji ekspozycji) i wszystko próbuję robić w CS2.....

...Jeszcze jedno pytanie: w którym momencie wyostrzanie?
                  ...

1. Maksymalnie dużo w ACR za wyjątkiem ostrzenia. WB, expozycja, kontrast, saturacja, winietowanie, - Aberracja chromatyczna tylko w ACR

2. Można robić presharpening zaraz po konwersji (delikatny) a finalne ostrzenie na końcu. Raczej nie ostrzyć w ACR.

Janusz,

Komentarz

• bogist
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 55

Zamieszczone przez Janusz Body
                    1. Maksymalnie dużo w ACR za wyjątkiem ostrzenia. WB, expozycja, kontrast, saturacja, winietowanie, - Aberracja chromatyczna tylko w ACR

2. Można robić presharpening zaraz po konwersji (delikatny) a finalne ostrzenie na końcu. Raczej nie ostrzyć w ACR.
                    Dzięki serdeczne za podpowiedź.
                    Raczej jest tak jak się spodziewałem i jak staram się postępować. Trochę jestem zaskoczony, że saturacja i kontrast też w ACR. A poziomy i krzywe w SC2 nie są lepsze do kontrastu?

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Dzięki serdeczne za podpowiedź.
                      Raczej jest tak jak się spodziewałem i jak staram się postępować. Trochę jestem zaskoczony, że saturacja i kontrast też w ACR. A poziomy i krzywe w SC2 nie są lepsze do kontrastu?
                      Masz rację, że kontrast i saturacja w PS zwykle wychodzą trochę lepiej Tyle, że trochę trudniej uzyskać to samo. "Na szybko", do masówki łatwiej to zrobić w ACR. To zdjęć, z którymi chcesz sie trochę pobawić w PS to warstwy, warstwy, warstwy i wszystko co oferuje CS2. No i oczywiście warunek #1 - TIFF 16 bit. Pliki ogromniaste niestety

ACR nie jest moim ulubionym konwerterem - C1 wydaje mi się duuuuuużo lepszy. W ACR brak możliwości użycia profili np. Magne Nielsena. Robienie własnych i zabawa z kalibracją jest conajmniej mało wygodna. Wadą C1 jest brak mozliwości korekty CA.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...