Soft do sklejania panoramy
Zwiń
X
-
-
A ja skleilem fotke z 18 czesci panorama factory i niemielm zadnego problemu.
Mam kompa o parametrach:
Plyta: Ausu P5...
CPU: Celeron D 3,06
RAM: 2x512 Kingstone 533MHzKomentarz
-
Ja używam Hugina, ale werjsę WIN. Można pozaznaczać linie, które mają być pionowe lub poziome w wynikowej panorami, więc do zdjęć architektury to duży plus.Pytanie glownie do linuxowcow (choc nie tylko
)
Testowal ktos Hugin 'a? ja mam zamiar dzis sciagnac i sprawdzic efekty
Ztego co pisza na stronie ma dosc zaawansowane funkcje (skleja zdjecia robione z reki pod roznymi katami), opisane sa fajnie tutoriale (w tym do korekty aberacji albo do poprawy perspektywy)Komentarz
-
najlepiej to zacząć od dobrze przygotowanych zdjeć, czyli o tej samej ekspozycji, najlepiej w pionie (by było co ciąć od góry i dołu) najlepiej ze statywu po uprzednim dobrym wypoziomowaniu a potem:
to najlepiej ręcznie np w PS
rzadko robię panoramy ale kilka do których miałem dobrze przygotowany materiał robiłem w canonowskim i efekty były całkiem dobre
oczywiście gdy dałem mu jedną panoramkę ze zdjeć robionych z ręki i bez zbytniej dokładności to efekty były bardzo słabiutkie - potrafił mi nawet powielić drzewo w połowie jego wysokości
ale i tak widoczne to było przy 200%
Komentarz
-
Ja używam PTGui. W ostatnim "chip foto video" jest 30 dniowa wersja więc można zobaczyć i popróbować
Pozdrawiam7D, 350D, S10-20, C18-55 (kit), C50/1.8II, C100-300 USM, S30/1.4 430EX + StoFen,
wiele chęci i mało czasu
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Ukazał się PTGui 7.2 Pro - niestety koszt ok 150 euro albo 70 za upgrade.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
-
ja triala Panorama Maker 4 Pro
jak dla mnie wypas i skok jakości łączenia od czasów 3
pozdrawiamun point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10Komentarz
-
Ja probowalem w PS'ie. Powiedzcie mi jak sobie radzicie z dystorsja?? Mi sie dol kadru za nic nie chce zlac w jednosc
kitem robione :/
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
-
W PS CS3 bardzo poprawili ficzer do sklejania panoram (w CS2 nie był do końca satysfakcjonujący). Jak ktoś ma CS3, szczerze polecam wywalić inny soft (testowałem m.in. Panorama Factory i PTGui) i korzystać tylko z tego co proponuje CS3 - sam tak zrobiłem i jestem zadowolony.
pozdr.Komentarz
-
Hmmmm... no nie wiem. Używałem PTAssemblera potem PTGui, mam CS3 i właśnie niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro bo "załatwia" od razu sprawe z HDRami
Zgadzam się co do jednego Panorama Factory to zabawka raczej
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Znaczy najpierw robi hdry a potem skleja je w panorame? Spryciarz. W CS3 pewnie trzeba by tylko akcje napisac by polaczyc te dwie funkcje.Komentarz
Komentarz