Program do "remontu" starych zdjęć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • painn3

Program do "remontu" starych zdjęć?

Znacie moze jakies darmowe programy które pomogą zlikwidować rysy a wrecz wyrwy w zdjeciu lub macie moze jakies swoje osobiste doznania w tym temacie?
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Automaty najczesciej sie tu nie sprawdzaja. Gimp i narzedzie do klonowania Choc do photoshop'a to mu jeszcze sporo brakuje ;(
    ...

Komentarz

• painn3

mam teraz zainstalowany PSP X i pobawilem sie troche klonem. Zdjecie wrzucilem do skanera , ajest to dosc stare zdjecie po przejsciach. Sa plamy różnych gatónków, rysy pękniecia wiec klon tu sie przydał. Ale zdjecie ma taka faktóre w łuski i po skanerze idealnie widać biale brysy po tych wlasnie luskach. czym mozna to zniwelować aby nabrało bardziej jednilitego koloru. (nie wiem ja to najlepiej opisać, poprostu zeby nie byo tych łusek).
      sory za niefachowe formulki. :P

Komentarz

• Glazer
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 36

Moze wrzuc ten skan, albo jego fragment Rozumiem ze skanowales z odbitki i te "luski" to odbicia "chropowatej" faktury?

Komentarz

• painn3

no dokladnie jest tak jak piszesz tylko jak mam wrzucic tu zdjecie. Jak widac dopiero zczynam

Komentarz

• Glazer
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 36

Nacisnij "odpowiedz" zjedz w dol ekranu i kliknij "zarzadzaj zalacznikami", tam mozesz dolaczyc plik. Fotka nie mozesz byc wieksza niz 97.7 kB.

Komentarz

• painn3

no tak mniej wiecej wyglada cale zdjęcie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 4.jpeg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 127,2 KB
ID: 2116757

oto całość
              prosto po skanowaniu
              oczywiscie musalem pomniejszyć wage??:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_6631c.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 199,3 KB
ID: 2116758

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

Łooo. Dosyć masakrycznie to wygląda. Sporo dłubaniny przed Tobą. Tymbardziej, że zanim zaczniesz trochę będziesz musiał poćwiczyć, aby fajnie to wyszło wspomnianymi narzędziami. Generalnie skąd pomysł o automacie? :grin:
                Dżizzz, nie wyobrażam sobie aby jakikolwiek w przyszłości dał temu radę.
                Chociaż ponoć Japońcy pracują nad maszyną do oczytywania cudzych myśli Więc kto wie Póki co sporo dłubaniny manualnie. Samemu od jakiegoś roku leży mi na dysku fotka rodzinna (~1960r) do takiego retuszu. Może trochę mniej pogięta itd, ale jakoś zabrać za to mi się nie chce Wolałbym skrzyknąć wszystkich i pstryknąć ją na nowo :-D
                sigpic

Komentarz

• Przemoc
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 319

Zamieszczone przez Zielony
                  Łooo. Dosyć masakrycznie to wygląda. Sporo dłubaniny przed Tobą. Tymbardziej, że zanim zaczniesz trochę będziesz musiał poćwiczyć, aby fajnie to wyszło wspomnianymi narzędziami. Generalnie skąd pomysł o automacie? :grin:
                  Dżizzz, nie wyobrażam sobie aby jakikolwiek w przyszłości dał temu radę.
                  Chociaż ponoć Japońcy pracują nad maszyną do oczytywania cudzych myśli Więc kto wie Póki co sporo dłubaniny manualnie. Samemu od jakiegoś roku leży mi na dysku fotka rodzinna (~1960r) do takiego retuszu. Może trochę mniej pogięta itd, ale jakoś zabrać za to mi się nie chce Wolałbym skrzyknąć wszystkich i pstryknąć ją na nowo :-D
                  Racja Zielony, prościej wygładzić Cioci zmarszczki niż odnowic taką fotę. Chciałbym zobaczyć przyszły efekt prac painn3-a, na mnie czekają trzy walizki rodzinnych fotek do przejżenia i skanowania.
                  Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Ja bym to tak zostawił. Mówi się trudno. Generalne ktoś Ci później zarzuci jeszcze, że za dużo PS'a, że to juz grafika, że plastik wyszedł
                    Ze wspomnianą moją fotką, mam o tyle problem, że to mydło jest
                    sigpic

Komentarz

• mmsza
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 514

Zamieszczone przez Zielony
                      Ze wspomnianą moją fotką, mam o tyle problem, że to mydło jest
                      Pewnie robione 24-70/2.8L

Komentarz

• tadek
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 468

"łuska" jest po papierze jedwabistym
                        sprobuj w skanerze ustawic wyeliminowania rastra drukarskiego
                        ja ustawiam na dosc duze wartosci pow 200
                        co do rys to tylko klonowanie, duze powiekszenie i po kawalku zdjecia
                        tyle ze ja osobiscie do klonowania preferuje photo-painta corela
                        jakos dla mnie jest bardziej "ludzki" a moze za pozno zaczalem z ps
                        pobaw sie i pokaz efekty
                        350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• mkd

Wbrew pozorom powinno łatwo pójść, ale bedzie to troche czasu trwało. Foto jest monochromatyczne, praktycznie bez detali. Oczywiscie nie licz na zaden automat, w gre wchodzi tylko reczna robota w Photoshopie. Klonowanie, blurowanie, czasami jakies zamalowanki pędzlem.

Najważniejsze to skan w duzej rodzielczości. Niepokoją mnie te łuski, bo to chyba faktura papieru i boję sie, że w trakcie retuszowania znikną. Chyba, żeby po wszystkim nałożyć na zdjecie taką fakture delikatnie - albo drukowac na takim papierze, jesli są.

Komentarz

• snow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1145

Chwila zabawy w PS'ie (a i tak mi się przykładać nie chciało) :wink:

Komentarz

• snow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1145

O fuj, ale mu brzydką plame na nodze zrobiłem z tej marynarki... no cóż... pierwszy raz się w takie rzeczy bawiłem

Komentarz

Pracuję...