skrypt galerii - konkretne oczekiwania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Oakhallow
    Początki nałogu
    • 2005
    • 258

skrypt galerii - konkretne oczekiwania

Chcialem sie popradzic w materii skryptu galerii internetowej.
    Mam konkretne oczekiwania i chcialbym sie dowiedziec czy to jest w ogole mozliwe do realizacji.
    Galeria ma byc w zalozeniu takim minibankiem zdjec, dostepnym dla dwoch redakcji. Podstawowa funkcjonalnoscia musi byc mozliwosc przeszukiwania poprzez slowa kluczowe. Chodzi jednak o to, ze zdjecia sa bardzo precyzyjnie opisywane w IPTC i zeby skrypt korzystal z tego opisu, a nie wymagal wprowadzania od nowa slow kluczowych, na to czasu nie mam.
    Druga sprawa to dostepnosc. Miniaturki zabezpieczone jakims automatycznie nakladanym znakiem wodnym lub w kiepskiej jakosci moga byc dostene dla wszystkich, ale dostep do zdjecia w oryginale dla zalogowanego uzytkownika.
    No i pelni szczecia by dopelnila informacja, ze dany uzytkownik pobral takie to konkretne zdjecie.
    Na pewno da sie cos takiego napisac na zamowienie, ale moze ktorys z popularnych skryptow posiada taka funkcjonalnosc.
    Nie zalezy mi na wodotryskach graficznych.

Oakhallow
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Z dokładnością do tego IPTC (nie mam pojęcia co to jest) to wszystkie powyższe spełnia chyba gallery. Ja używam jeszcze wersji 1.x, bo nie potrzebuję trzymać zdjęć w bazie danych, a i tak spełnia twoje wymagania (właśnie z dokładnością do IPTC). Wersja 2.x jest jeszcze lepsza. Wypróbuj.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Oakhallow
      Początki nałogu
      • 2005
      • 258

Wyprobuje gallery. Wiem juz, ze coppermine sie nie nadaje - odmawia czytania IPTC, przynajmniej tego stworzonego przez Bridge'a.

Oakhallow

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

to ja sie troche podepne pod temat.
        konkretne oczekiwania tez mam - mianowicie: jak sie nazywa skrypt uzywany na tej stronie: http://neilambrose.co.uk albo na tej http://www.floum.com ?

EDIT: juz znalazlem. SlideShowPro. 20$. chyba sobie to sam we Flashu zrobie, bo kasa moze nie duza, ale koszty przelewu i kombinacje z tym zwiazane zniechecaja kompletnie
        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
        www albo tez flickr

Komentarz

• Oakhallow
          Początki nałogu
          • 2005
          • 258

Hmm, Gallery tez odmowilo wspolpracy z IPTC oraz plikami o duzych wymiarach.
          Zaczynam sie sklaniac ku postawieniu wlasnego ftp-a + jakis mechanizm wyszukujacy po slowach kluczowych. Moze to sie da zrobic

Oakhallow

Komentarz

Pracuję...