Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na wstepie pozdrawiam wszystkich forumowiczow - to moj pierwszy post tutaj
Kupilem niedawno uzywanego EOSa 350D, wszystko fajnie poza tym, ze nie dostalem oryginalnej plyty z oprogramowaniem. Szukalem w necie EOSViewer, jednak bezskutecznie - Canon oferuje do sciagniecia jedynie aktualizacje.
Czy znalazlby sie ktos tak mily i wrzucil mi na FTP soft dostarczany na oryginalnej plytce do tego aparatu? Namiary (serwer i haslo) podam na maila. Bardzo mi na tym zalezy bo nie wiem czym sciagac z aparatu RAWy. Plugin do Total Commandera sobie z tym nie radzi, podobnie ACDSee 8 Pro i inne programy. Dziala mi tylko cam2pc ale wkurzajacy jest ten blad ktory pojawia sie przy zrzucaniu RAWow.
Moge wrzocic. Zrobie iso albo RAR albo ZIP - jaki kolwiek format chcesz. Jestem teraz w pracy. Moge zrobic Wieczorem i wrzocic Ale cos mi podejrzanie to wyglada jak VITEZ mowi. Nikt sie nie pozbywa plytki - bo bez niej ani rusz. Powiedz jaki chcesz format to "zapodam"
skoro tak twierdzi (fakt ze sie mogla zagubis, nie zaprzeczam. Sam mam 100tki plyt). Podaj nazwe usytkownika, haslo IP (albo nazwa DNS) to wrzoce - moj adres to [email protected]
skoro tak twierdzi (fakt ze sie mogla zagubis, nie zaprzeczam. Sam mam 100tki plyt). Podaj nazwe usytkownika, haslo IP (albo nazwa DNS) to wrzoce - moj adres to [email protected]
Caly CD jako archiwum ZIP. Jakies 200 MB - juz leci. Moger jeszce wrzocic CD2 (Canon Digital EOS Software Instruction Manuals Disk {do dzis nie otworzylem}) oraz DYSK3 ArcSoft photo STUDIO. no i jest jescze DVD z przewodnikiem o obiektywach. Moge zrobic ISO i tez wrzocic {troche bedzie wazylo}. Bedziesz mial 3 CD i 1 DVD. I tak kozystal bedziesz z tego CD
Caly CD jako archiwum ZIP. Jakies 200 MB - juz leci. Moger jeszce wrzocic CD2 (Canon Digital EOS Software Instruction Manuals Disk {do dzis nie otworzylem}) oraz DYSK3 ArcSoft photo STUDIO. no i jest jescze DVD z przewodnikiem o obiektywach. Moge zrobic ISO i tez wrzocic {troche bedzie wazylo}. Bedziesz mial 3 CD i 1 DVD. I tak kozystal bedziesz z tego CD
Jesli nie jest to dla Ciebie problem to chetnie Miejsca na serwerze jest ok. 1,5 GB, bede sukcesywnie to sobie zrzucal.
Ale cos mi podejrzanie to wyglada jak VITEZ mowi. Nikt sie nie pozbywa plytki - bo bez niej ani rusz.
Eee tam - ja np. nie wiem gdzie jest moja plytka i obawiam sie ze potencjalny nabywca by jej odemnie raczej nie otrzymal (softu z niej uzylem raz - do ustawienia swojego nazwiska w aparacie).
Co innego jesli przy okazji nie ma pudelka, papierow, ladowarki...
Jesli ktos nie ma czytnika to spoko. Moja zonka szystko przez ten programik zrzwala na kompa i jest zadowolona. Dzial super. Pojawia sie ikonka - ladnie sie jej kataloguje (po dacie) i (na poczatku nie cierpialem tego softu) po paru uzyciach sie przyz\wycailem - przegladarka niczego sobiee. Z laptopem przyszedl Abobe Phosodhop Elements 4 (wersja full) . Ale nie uzywam. Nie lubie nadto interwencji w pliki. Lubie zdjecia a dotego moim zdaniem sie soft odpowiednio naddaje. (nie mam czasu na PSa a zonce chci brak (narazie). Osobiscie uwazam ze soft jest warty posadania. Nawet jak nie zostanie zainstalowant to nic nie szkodzi.
Jest jakis softwarowy odpowiednik EOS Capture, który by zadziałał z 350D? Czytnika nie mam i na razie nie mam grosza więc odpada. A EOS Capture mi nie rusza. Wcześniej działał, teraz zmieniłem płytę główną, mam mały problem z USB (działa jako 1.1 zamiast 2.0) i już EOS Capture nie chce się włączyć. Tak jakby brak był zgodności aplikacji z systemem Windows, próbowałem zmieniać tryby, ale nic z tego. Natomiast windowsowy zwalacz nie widzi RAW-ów
A sprobuj przestawic aparat na PTP - wtedy bedzie widoczny jako dysk wymienny i na pewno bedziesz widzial Rawy
Jestes pewien ze na pewno? Ja watpie - byly juz tu watki ze Windows XP mysli za uzytkownika i przy pomocy trybu PTP zamienia RAW na JPG by "uzytkownik mial latwiej bo ja takiego formatu jak RAW nie znam i nie bede nim truc komputera mojego uzytkownika" .
Jestes pewien ze na pewno? Ja watpie - byly juz tu watki ze Windows XP mysli za uzytkownika i przy pomocy trybu PTP zamienia RAW na JPG by "uzytkownik mial latwiej bo ja takiego formatu jak RAW nie znam i nie bede nim truc komputera mojego uzytkownika" .
Ok. Nie wiem jak robią inni. Ja robię tak i działa:
1. Podpinam aparat do kompa (tryb PTP, chociaz na NORMAL tez dziala)
2. Olewam pomysly Windy w stylu za pomoca czego mam sciagnąć foty
3. Uruchamiam Explorator Windows i ... widze wszystkie pliki łącznie z RAW
I Tu mała uwaga - jak zastosowałem sie do zaproponowanego przez Winde programu to RAW-a nie było na liście fot do ściągnięcia.
Co sie tyczy systemu - XP PL SP2 z łatkami późniejszymi. Utrzymany w dobrym stanie
Oczywiscie windows to nie Linux i tu sie zawsze coś zdarzyć może
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP Moje wypociny
Komentarz