Nieco historii :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Walkul
    • 2004
    • 13

Nieco historii :)

Grzebiac w sieci za pewnym egzotycznym aparatem znalazlem taka stronke
    jest naprawde godna uwagi -> DigiCamHistory :wink:
    Canonotoys
  • eternus
    Uzależniony
    • 2004
    • 668

Ciekaw jestem jak na dzisiesjszy sprzet beda patrzyc ludzie za kilkadziesiat/sto kilkadziesiat lat patrzec.

I w ogole - w jakim kierunku pojdzie fotografia? Jak myslicie - co beda poprawiac, szczegolnie rozwijac, jaki kierunek?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Rudi
      Bywalec
      • 2004
      • 241

Według mnie będa zwiększali piksele i optyczne zoomy tylko żeby było co w broszurkach marketingowych pisać. A co będzie później... to kto wie.
      Jak dożyjemy sędziwego wieku będziemy mówić wnukom jak to wyglądało za naszych czasów, to się będą patrzyć z pobłażliwą miną, że dziadkowi znowu się coś miesza i powiedzą "tak tak dziadku" ehhh

Komentarz

• eternus
        Uzależniony
        • 2004
        • 668

Zamieszczone przez Rudi
        Według mnie będa zwiększali piksele i optyczne zoomy tylko żeby było co w broszurkach marketingowych pisać. A co będzie później... to kto wie.
        Jak dożyjemy sędziwego wieku będziemy mówić wnukom jak to wyglądało za naszych czasów, to się będą patrzyć z pobłażliwą miną, że dziadkowi znowu się coś miesza i powiedzą "tak tak dziadku" ehhh
        Ciekaw jestem jaka jest fizyczna mozliwosc zwiekszania zooma w obiektywach rozsadnych rozmiarow? Sam o tym nie mam pojecia, bo tak to jest jak sie na fizyce w szkole spalo, a i madrych ksiazek czytac nie chcialo

Podejrzewam, ze gdy za jakies 5-10 lat gdy bedzie sie nastolatkom opowiadac jak wygladalo wywolywanie w ciemni, to albo potraktuja to jako fantastytyke (w koncu lubia Tolkiena ), albo pomysla rzeczywiscie, ze Ci "dawni" fotografowie mieli cos z glowa nie tak

Komentarz

• Rudi
          Bywalec
          • 2004
          • 241

Podejrzewam, ze gdy za jakies 5-10 lat gdy bedzie sie nastolatkom opowiadac jak wygladalo wywolywanie w ciemni, to albo potraktuja to jako fantastytyke (w koncu lubia Tolkiena ), albo pomysla rzeczywiscie, ze Ci "dawni" fotografowie mieli cos z glowa nie tak
          Albo powiedzą- stary myślał że kiedyś był alchemikiem, a teraz mu się od chemii w głowie popieprzyło

Komentarz

• eternus
            Uzależniony
            • 2004
            • 668

Zamieszczone przez Rudi
            Albo powiedzą- stary myślał że kiedyś był alchemikiem, a teraz mu się od chemii w głowie popieprzyło
            Taak - on cos tam wachal, cos tam palil, w czyms tam jakies papiery moczyl, po ciemku w jakiems slabym czerwonym swietle siedzial... no jemu musialo cos sie z glowa stac! A teraz na mnie krzyczy, ze ja ziolo sobie pale. W koncu mam juz 12 lat - nie wiem o co mu chodzi

Komentarz

• Rudi
              Bywalec
              • 2004
              • 241

Poźniej dojdzie do wniosku że ojciec był ćpunem za młodu

Komentarz

• eternus
                Uzależniony
                • 2004
                • 668

I do tego dziadkowie mu pomagali i finansowali to. Nawet mu jakies ksiazki o tym kupowali
                Eh... strach sie bac co to bedzie
                Zauwazyles, ze juz mowimy jak (nie tylko potencjalne) dziadki ?

Komentarz

• Rudi
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 241

Zauwazyles, ze juz mowimy jak (nie tylko potencjalne) dziadki ?
                  starość nie radość hehe

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Za kilkadziesiat lat to podejrzewam ze moze byc cos w stylu: fotografia 3D, holografia, przekaz myslowy (nie tylko obrazow, dzwiekow, a nawet zapachow, dotykow czy uczuc) 8) .

Tylko najpierw nasza cywilizacja musi przetrwac roztapianie sie biegunow przez cieply prad El Ninio (ten rok, nastepny? nie wiadomo ) oraz potezne wiatry sloneczne zmieniajace uklad biegunow i kierunek wirowania Ziemi( 2011 lub 2012)

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez eternus
                      Ciekaw jestem jak na dzisiesjszy sprzet beda patrzyc ludzie za kilkadziesiat/sto kilkadziesiat lat patrzec.
                      I w ogole - w jakim kierunku pojdzie fotografia? Jak myslicie - co beda poprawiac, szczegolnie rozwijac, jaki kierunek?
                      Hmm, często czytałem opinię, że dzisiejsza optyka zbliża się już do granic praw fizyki - dalej sie po prostu nie da. A fizyka to nie pecety, gdzie co rok to więcej MHz tu pewnych rzeczy się po prostu zrobić nie da - np. rozsądnej wielkości obiektywu 600/2.8
                      Podobnie z matrycami - może da się dojść do kilkudziesięciu MPix na sensorze APS, ale dalej to już zacznie się obalanie praw natury
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Niekoniecznie. Masz juz szkla dyfrakcyjne. To jest obejscie pewnych zasad fizyki klasycznych obiektywow. Prawdziwa bariera jest dopiero rozmiar piksela porownywalny z dlugoscia fali swiatla.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Niekoniecznie. Masz juz szkla dyfrakcyjne. To jest obejscie pewnych zasad fizyki klasycznych obiektywow.
                          Eee, no ale ile można? Może w końcu będą te "płatki" DO skręcać pod kątem bliskim 90 stopni??

Prawdziwa bariera jest dopiero rozmiar piksela porownywalny z dlugoscia fali swiatla.
                          No i wtedy trzeba będzie (w końcu) powiększyć matryce

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Przypuszczam, ze teoretycznie takie gadzety da sie zrobic, tylko brakuje jeszcze precyzji, albo to kwestia ceny...
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Przypuszczam, ze teoretycznie takie gadzety da sie zrobic, tylko brakuje jeszcze precyzji, albo to kwestia ceny...
                              No, ja się ostatnio nasłuchałem o pozycjonowaniu kilkudziesięciometrowych luster względem siebie z mikrometrową dokładnością.

W kosmosie

Komentarz

Pracuję...