Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Zakaz Fotografowania !
Zwiń
X
-
-
-
To zobacz Tomku na ten Link:Zamieszczone przez Tomasz GolinskiCzytając ten tekst, odnoszę wrażenie, że maturę z polskiego masz najwyżej z amnestii
sprzęt | | |Komentarz
-
Zamieszczone przez Tomasz GolinskiTak
dobrze wiedzieć
300d+BG-E1 | A2E | 50/1,8 | 70-200/4L| 18-55 | arl zeiss sonnar 135 |Komentarz
-
Nie do końca!Zamieszczone przez Tomasz GolinskiCo do zakazu, to teraz też taki jest. Więc o co chodzi? Kubaman nawet został spisany przez policje z tego powodu. Jeszcze przed zmianą władz w Polsce.
Kiedyś był, ale go wycofali...
Vitez - teraz jest to co ty podales, a mnie wczeniej podalo MSWiA i zapodalem na pl.rec.fotocyfrowa...
Tylko, że tam nie ma słowa o tym co było w poprzedniej ustawie, czyli
szkicowaniu, rysowaniu, fotografowaniu czy filmowaniu...
A przepisy na które się powolujesz, a dotyczą terenów kolejowych zostały wycofane!!!
Bylo Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 14 marca 2001 r. w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych kolejowych pojazdach szynowych w których w § 1 pkt 16 było, że "na obszarze kolejowym, w pociągach i innych kolejowych pojazdach szynowych, z zastrzeżeniem § 2 i 3, zabrania się fotografowania, filmowania, wykonywania szkiców i rysunków budynków, budowli urządzeń oraz pociągów i innych kolejowych pojazdów szynowych, jeżeli zakaz taki wprowadzony jest przez zarząd kolei lub przewoźnika kolejowego".
Przepis ten został uchylony 30 grudnia 2004.
Dz.U. 2001 nr 30 poz. 351 Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 14 marca 2001 r.
Ale uwaga SOKiści i Policja kolejowa powoluje się własnie ten przepis!BbTKomentarz
-
Nie ja sie powoluje. Przeczytales dokladnie samiuski poczatek mojego posta?Zamieszczone przez babatundeA przepisy na które się powolujesz, a dotyczą terenów kolejowych zostały wycofane!!!
Juz ktorys raz sie to zdarza... ja kogos cytuje, czyjes wyjasnienia, czyjs punkt widzenia... a ludzie w odpowiedzi dyskutuja ze mna tak jakby to byly moje slowa, podczas gdy jest to tylko cytat, argumenty ktore znam i gdzies tam kiedys przeczytalem pasujace do tematu dyskusji. Czytajcie ze zrozumieniem prosze.Komentarz
-
W samej ustawie nie ma mowy o zakazie fotografowania, natomiast jest zapis o stosowaniu srodkow niezbednych do ochrony, a decydentem jest "zarzadca" obiektu. W skrocie, czlowiek odpowiedzialny za ochrone obiektu wojskowego sporzadza plan ochrony i umieszcza w nim zakaz fotografowania, akceptuja/zatwierdzaja go stosowne organy nadrzedne i jest podstawa do wywieszenia tabliczek. (pomijam tu sensownosc takich przedsiewziec w 99% przypadkow).Zamieszczone przez babatundeNie do końca!
Kiedyś był, ale go wycofali...
Vitez - teraz jest to co ty podales, a mnie wczeniej podalo MSWiA i zapodalem na pl.rec.fotocyfrowa...
Tylko, że tam nie ma słowa o tym co było w poprzedniej ustawie, czyli
szkicowaniu, rysowaniu, fotografowaniu czy filmowaniu...Komentarz
-
Wątek, o dziwo wygasa, przy pewnej akceptacji, jak rozumiem, zakazu fotografowania. OK, vox populi photgraphorum, vox...
No to jeszcze jeden wycinek prasowy, tym razem z Dziennika (28.07). Tym razem radca prawny P-7 SG WP, płk. Janusz Żbikowski:
"...Naszym celem jest więc spowodowanie, żeby wartownik, żandarm miał podstawę, by takie osoby (fotografów - przyp. mój) przepędzać."
EDIT: obszerny cytat Diega i poniższe świadczy, że to wszystko nie jest skłonnością tylko naszych służb siłowych:
i amerykańska ulotka:Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583.Komentarz
-
I znowu o zakazie fotografowania:
chciał pokazać kto rządzi?aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 LKomentarz
-
Mnie kiedyś strażacy prosili o niepublikowanie niektórych zdjęć, bo gasili ogień bez hełmów, a tego im nie wolno
Może tu też miało miejsce jakieś naruszenie zasad i policjant chciał to zatuszować
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Dopisuje się do wątku gdyż miałem nieprzyjemną scysje z pracownikami ochrony "szczątków po Fabryce Boruta" w Zgierzu. Fotografowałem obiekt z ulicy nie przekraczając siatki z napisem wstęp wzbroniony (wstęp nie fotografowanie). Zdąrzyłem wykonać dwa zdjęcia, gdy podjechał do mnie czarny Jeep, z którego wyleciał człowiek drąc się żebym oddał mu aparat.
Zaczął mnie szarpać wyrywac aparat, gdyby nie to, że byłem ze znajomą, która krzyknęła na faceta, nie wiem jak by się to skończyło. Pan z jeepa zadzwonił po ochronę, dzięki Bogu przyjechali jacyś rozsądni ludzie, którzy dali sobie wytłumaczyć, że nie jestem żadnym szpiegiem, terrorystą tylko bardzo początkującym adeptem fotografii ; ). Skończyło się na skasowaniu dwóch zdjęć z karty pamięci i wylegitymowaniu mnie (wydaje mi się, że bezprawnym).
Panowie ochroniarze poinformowali mnie, że gdybym nie fotografował zgliszczy po dawnej fabryce tylko obiekt elektrowni trafiłbym do więzienia.
Z powyższych aktów prawnych umieszczonych w wątku wnioskuje, że nie mieli racji.Komentarz
-
Gdzie to jest dokładnie? Wsiędę na rower, pojadę tam, bo mieszkam w Łodzi pod Zgierzem własnie i zobaczę czy trafię do więzienia. (-:
W Łodzi już kilka ,,obiektów elektrowni'' fotografowałem i na razie mnie nie zamknęli, ale Zgierz to pewnie co innego :PKomentarz
-
Dla chętnych wrażeń i adrenaliny http://www.us.map24.com/ wystarczy wpisać Zgierz, ulica kwasowa ; ). Miejsce, w którym rzekomo nie wolno robić zdjęć to skrzyżowanie ulicy Kwasowej i Boruty. Nie daleko znajduje się jednostka wojskowa i nieczynne osadniki. Dla miłosników Fallout-a pozycja obowiązkowa ; )Ostatnio edytowany przez Nieprzenikalny; 11018.Komentarz
-
Komentarz
-
juz widze jak podjezdza do ciebie czarny jeep a ty kozaczysz z gazem. hehe... na necie kazdy madry. blagalbys ze lzami w oczach zeby ci aparaciku nie zabieral.Komentarz
Komentarz