BigMac zeżarł Bressona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

A ja daje glowe, gdyby podobne zdjecie (widok troche "zza wegla"), schody, rower, zrobic dzis i pokazac gdziekolwiek - rowniez w "wyedukowanym" gronie, to komentarze bylyby "balagan w kadrze", "zero kompozycji" itp :-) Mieszka ktos moze w jakims starszym miescie? Nie wiem, przychodzi mi do glowy Sandomierz, albo krakowski Kazimierz.. To powinno sie dac powtorzyc. A potem ewentualnie dwie wersje: bez poprawek i druga, ze sciagnieta saturacja, dodanym blurem, szumem itp. Ciekawe czy to tez bedzie sztuka

Slawi_3000: owszem, autor tego zdjecia ma "w sobie cos" - to cos to nazwisko, setki ksiazek historycznych w ktorych jest opisywany jako mistrz fotografii i fakt, ze byl pionierem w swoich czasach. I do tego robil zdjecia ktore sie wielu ludziom bardzo podobaly

Aha, to wszystko oczywiscie "moim zdaniem", bo zupelnie nie neguje tego, ze dla kogos (czy wiekszej liczby ktosiow) to jest wybitne dzielo. Zupelnie tak jak dla mnie wybitne moze byc zdjecie samolotu robione (phi) raptem rok temu przez kolege spottera I co ciekawe, tego "moim zdaniem" brakuje w prawie wszystkich zachwytach, natomiast pojawia sie w prawie wszystkich mniej pochlebnych opiniach. Dlaczego?

A definicja "sztuki" jest dosc rozmyta... juz to gdzies cytowalem, ale wtedy jeszcze chyba nie czytales forum: "dzisiaj 'artysta' mozna zostac robiac kupe na srodku sali, ogradzajac to barierka i stawiajac tabliczke 'performance'". Wcale mi sie taka sytuacja zreszta nie podoba :-(
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Przemoc
      Początki nałogu
      • 2005
      • 319

Zamieszczone przez muflon
      ............. owszem, autor tego zdjecia ma "w sobie cos" - to cos to nazwisko, setki ksiazek historycznych w ktorych jest opisywany jako mistrz fotografii i fakt, ze byl pionierem w swoich czasach. I do tego robil zdjecia ktore sie wielu ludziom bardzo podobaly ..........
      Na temat tego zdjęcia powiem szczerze - nie mam zdania, przechodzę obok niego obojętnie. Ale dlatego, że lubię inną fotografię.

Jednak w przypadku autora o takim autorytecie trzeba spojrzeć na nie w perspektywie jego dorobku, on na to zasługuje. Nie można powiedzieć, że ten rowerzysta to kaszana nie warta uwagi, w albumie wśród zdjęć o podobnym temacie, stylu itp. może wyglądać interesująco.

Ciekawe kiedy twórca staje się artystą ? Gdy sam się za niego uznaje, gdy uznaja go inni, czy gdy skończy ASP ?

Generalnie, dyskusja o sztuce to śliska sprawa. ;-)
      Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

Muflon, zgadzam się z tobą. To jest właśnie paradoks sztuki, że nie da się jej zdefiniować, i że zdania logicznie sprzeczne na jej temat są równouprawnione. Ale ja idę dalej, i naprawdę uważam, że wypowiadasz opinie prawdziwe. Bo sztuka jest subiektywna i pewnie w przypadku innych fotografii ja mógłbym użyć takich samych słów. Jedynym kryterium, choć brutalnym, jest tutaj, czy należysz do większości, czy mniejszości. Jeżeli mniejszości - to OK, ale musisz bardzo dobrze wiedzieć, dlaczego większość się myli.

Tylko jedno - nie można kwestionować prekursorstwa. Nie da się dzisiaj malować, nawet rewelacyjnie, tak, jak Holendrzy i oczekiwać pochwał (choć znam takie przypadki). Skutek będzie wiadomy. Po Bressonie fotografia jest inna.

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez slawi_3000
          Jedynym kryterium, choć brutalnym, jest tutaj, czy należysz do większości, czy mniejszości. Jeżeli mniejszości - to OK, ale musisz bardzo dobrze wiedzieć, dlaczego większość się myli.
          Hmm... miliony much? Nie, no zartuje... z takim postawieniem sprawy sie w 100% zgadzam :-D
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Andee
            Uzależniony
            • 2005
            • 503

Zamieszczone przez lemina
            Rozwiniesz ten temat? Jestem ciekawa, bo ja perfekcji tam, nie widzę... Ale ja okulary nosze, wiec może nie widzę tej "perfekcji"...
            Nalezy okulary zdjac bo moze szkodza...
            Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• lemina
              Coś już napisał
              • 2005
              • 69

Zamieszczone przez Andee
              Nalezy okulary zdjac bo moze szkodza...
              Tobie szkodzą? To może zdejmij. Mi moje okulary nie przeszkadzają

Komentarz

• Diego
                Początki nałogu
                • 2004
                • 251

Kolejna cegła do ogródka : http://theonlinephotographer.blogspo...-internet.html

Komentarz

• slawi_3000
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 568

Diego, jesteś super, gdzie ty znajdujesz takie kwiecie (no dobra, wiem, że w necie):grin: ? Swoją drogą, co za zdjęcia!

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

łódka najfajniejsza. Chociaz tak jak pisze w komentarzu to mozna by bylo cos wiecej wyciagnac z nieba. Moze tez z drzew po bokach(chociaz niekoniecznie bo moglyby rozpraszac albo psuc kompozycje swoja zielenia)
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• JSK
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 318

Największe dzieła tworzyli ci, którzy odważyli się łamać kanony. Łamać to też krytykować. Dla mnie więcej znaczą wypowiedzi krytykujące MISTRZÓW niż chwalące. Krytyka autorytetu mówi bardzo wiele o osobowości krytykującego. Chwalenie natomiast świadczy jedynie o dobrym oczytaniu.

Komentarz

• slawi_3000
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 568

Na jakim wątku jesteśmy?

Zamieszczone przez JSK
                        Chwalenie natomiast świadczy jedynie o dobrym oczytaniu.
                        JSK, no naprawdę nie wiem, co ci mam powiedzieć. Tytuł wątku jest świetny i czytelny.

Na zdjęcia HCB i innych patrzę z zachwytem. Bo po to jest fotografia dla odbiorcy, by się nią zachwycać, odbierać ją syntetycznie (jeśli jest dla tego danego odbiorcy dobra, rzecz jasna). Sorry, trochę mi ręce opadają, co to ma wspólnego z oczytaniem (którego ja np. się nie wypieram). Odbiór pozytywny, oczytanie... to mi jakoś u ciebie podejrzanie brzmi. No znam też paru innych ludzi, ktrzy oglądając HCB nie doszukują się, co skrewił w zdjęciu, tylko dlaczego ma takie odjazdowe działanie estetyczne.

Ale to kabotyństwo "krytyki" papraczy pokazał przecież Diego w swoim poście, a i cały ten wątekj poczynając od pierwszego postu jest właśnie temu poświęcony.

Komentarz

• Diego
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 251

Zamieszczone przez slawi_3000
                          JSK, no naprawdę nie wiem, co ci mam powiedzieć. Tytuł wątku jest świetny i czytelny.

......

Ale to kabotyństwo "krytyki" papraczy pokazał przecież Diego w swoim poście, a i cały ten wątekj poczynając od pierwszego postu jest właśnie temu poświęcony.
                          ufff dzięki Slawi, napisałeś to świetnie

Komentarz

Pracuję...